Verkeersbesluit instellen gewichtsbeperking op de Schoolstraat in Malden.

Logo Heumen

 

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en bij besluit van 26 oktober 2010, is het hoofd van de afdeling Bouwen, Milieu en Leefomgeving bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Heumen.

 

Aanleiding verkeersbesluit:

In Malden, onder de Schoolstraat is een parkeergarage gelegen ter hoogte van de oostelijke ingang van het winkelcentrum in Malden. Uit constructief onderzoek is gebleken dat het dek van de parkeergarage maximaal met 20.000 kg belast mag worden. Om te voorkomen dat zwaardere voertuigen over het parkeerdek rijden is een gewichtsbeperking nodig voor dit gedeelte van de Schoolstraat.

 

Waarom een verkeersbesluit?

In artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 staat dat een verkeersbesluit vereist is als door de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. De algemene maatregel van bestuur is het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW). In artikel 12 van het BABW staan verkeerstekens en onderborden opgenomen. Door het plaatsen of verwijderen van deze verkeerstekens en onderborden ontstaat of wijzigt een gebod of verbod. Hiervoor is een verkeersbesluit vereist.

Doelstelling verkeersbesluit:

De doelstelling van het verkeersbesluit is het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Overwegingen:

Onder de Schoolstraat in Malden, ter hoogte van de ingang van het winkelcentrum is een ondergrondse parkeerkelder gelegen;

Uit onderzoek is gebleken dat er risico is op constructieve schade aan de parkeerkelder wanneer voertuigen zwaarder dan 20.000 kg over het parkeerdek rijden.

De Schoolstraat is een openbare weg die voor alle verkeerscategorieën toegankelijk is;

Vrachtauto’s mogen een maximaal gewicht van 50.000 kg ton hebben en deze zijn in de huidige situatie dus toegestaan op de gehele Schoolstraat.

Door een gewichtsbeperking van 20.000 kg in te stellen op de Schoolstraat wordt de constructie van parkeergarage beschermd tegen schades en daarmee ook de bovenliggende Schoolstraat.

Voor de bevoorrading van het winkelcentrum is dit geen belemmering aangezien de noordzijde en westzijde van het winkelcentrum via de route Kloosterstraat – Schoolstraat – Noordplein bereikbaar zijn en de zuidzijde via de Ericastraat.

Overleg politie:

Overeenkomstig art. 24 BABW overleg heeft plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid.

 

Bekendmaking:

Dit verkeersbesluit wordt in de Staatscourant gepubliceerd.

BESLUITEN:

 

1. Op grond van de overwegingen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om op de Schoolstraat in Malden, tussen de aansluitingen met de Kroonsingel en de Chrysantstraat, een gewichtsbeperking van 20 ton in te stellen, door het plaatsen van bord C21 uit Bijlage 1 van het RVV 1990 met daarop de specificatie 20 t.

 

burgemeester en wethouders van Heumen

Namens deze,

W.F.J.P. Elemans

hoofd afdeling Bouwen, Milieu en Leefomgeving

Mededelingen

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

  • a.

    naam en adres van de indiener;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.

    de gronden van het bezwaar.

Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Naar boven