Besluit verlening volmacht en machtiging personele aangelegenheden opdrachtuitvoering Tactisch Beheer Landelijke Voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet en Informatiepunt (2019)

Het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers,

Gelet op artikel 7 van de Organisatiewet Kadaster en artikel 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. Dienst:

de Dienst voor het kadaster en de openbare registers, bedoeld in artikel 2, eerste lid van de Organisatiewet Kadaster;

b. Bestuur:

het bestuur van de Dienst;

c. Besluit:

het Besluit verlening volmacht en machtiging personele aangelegenheden Kadaster 2020;

d. BW:

Burgerlijk Wetboek;

e. cao:

collectieve arbeidsovereenkomst Kadaster en de daarbij behorende bijlagen.

Artikel 2. Verlening van volmacht en machtiging

  • 1. Het Bestuur verleent aan de Programmadirecteur Omgevingswet volmacht en machtiging om op grond van het BW en de cao beslissingen te nemen met betrekking tot medewerkers, die behoren tot de rechtstreeks onder de Voorzitter van het Bestuur ressorterende Tactisch Beheer Organisatie, en belast zijn met uitvoering van werkzaamheden inzake de opdrachtuitvoering Tactisch Beheer Landelijke Voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet en Informatiepunt, voor zover hierna niet anders is bepaald.

  • 2. Aan het Bestuur blijven exclusief voorbehouden de bevoegdheden tot het nemen van beslissingen inzake de aangelegenheden als genoemd in artikel 2, tweede lid van het Besluit.

Artikel 3. Uitgesloten bevoegdheden en begrenzing volmacht en machtiging

  • 1. De Programmadirecteur Omgevingswet is niet bevoegd een privaatrechtelijke rechtshandeling of een andere handeling dan privaatrechtelijke rechtshandeling te verrichten met betrekking tot hemzelf of met een mogelijke precedentenwerking. De Programmadirecteur Omgevingswet legt een handeling als hiervoor bedoeld steeds aan het Bestuur ter beslissing voor.

  • 2. De Programmadirecteur Omgevingswet oefent zijn volmacht en machtiging uit binnen de grenzen van de voor de Tactisch Beheer Organisatie vastgestelde activiteiten en zijn functieomschrijving, alsmede met inachtneming van het ter zake geldende recht, de door het Bestuur vastgestelde kaders, de bestendige uitvoeringspraktijk van de Dienst en de bepalingen vermeld in het Besluit.

  • 3. Het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met mogelijke financiële gevolgen door de Programmadirecteur Omgevingswet geschiedt met inachtneming van de aan hem toegekende (personeels)budgetten op basis van het daarvoor geldende jaarplan.

Artikel 4. Aanwijzingen

  • 1. Met betrekking tot de uitoefening van de volmacht en machtiging door de Programmadirecteur Omgevingswet kan het Bestuur algemene en bijzondere aanwijzingen geven.

  • 2. De Programmadirecteur Omgevingswet is gehouden de door het Bestuur gegeven algemene en bijzondere aanwijzingen op te volgen.

Artikel 5. Vervangingsregeling

  • 1. De Programmadirecteur Omgevingswet kan bij belet worden vervangen door de Transitie Manager TBO of een rechtstreeks onder de Programmadirecteur Omgevingswet ressorterende functionaris die lid is van zijn managementteam.

  • 2. De Transitie Manager TBO of rechtstreeks onder de Programmadirecteur Omgevingswet ressorterende functionaris bedoeld in het eerste lid, kan met goedkeuring van het bestuur de bevoegdheden toekomend aan de te vervangen Programmadirecteur Omgevingswet uitoefenen.

Artikel 6. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het geplaatst wordt.

Artikel 7. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit verlening volmacht en machtiging personele aangelegenheden opdrachtuitvoering Tactisch Beheer DSO-LV.

Dit besluit zal met de toelichting worden bekendgemaakt in de Staatscourant.

Apeldoorn, 18 december 2019

Raad van Bestuur, Namens deze, F.L.V.P.L. Tierolff

TOELICHTING

Op 1 januari 2021 wordt voorzien in de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Via de Omgevingswet wordt geregeld dat een landelijke voorziening binnen het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) voor alle gebruikers van de Omgevingswet als publieke voorziening beschikbaar wordt gesteld. Het wetsvoorstel bepaalt dat de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de landelijke voorziening op strategisch niveau beheert en dat de Minister het tactisch en operationeel beheer van DSO-LV kan opdragen aan bestaande daarvoor beschikbare en geschikte uitvoeringsorganisaties in de publieke sfeer. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Dienst opdracht verstrekt tot het uitvoeren van het tactisch beheer.

Het tactisch beheer betreft de coördinatie van verschillende onderdelen van DSO-LV, waarmee de functionaliteiten van de landelijke voorziening als geheel worden gerealiseerd en beheerd. Voor het uitvoeren van het tactisch beheer DSO-LV wordt onder het Bestuur van de Dienst een (nieuw) onderdeel opgehangen, te weten: de Tactisch Beheer Organisatie. Dit onderdeel ressorteert rechtstreeks onder de Voorzitter van het Bestuur van de Dienst. De dagelijkse leiding van dit onderdeel wordt uitgevoerd door de Programmadirecteur Omgevingswet. Om de werkzaamheden ten aanzien van het tactisch beheer DSO-LV te kunnen (laten) uitvoeren zullen medewerkers moeten worden geworven en aangestuurd. De Programmadirecteur Omgevingswet zal over deze bevoegdheden moeten kunnen beschikken.

Het Besluit verlening volmacht en machtiging personele aangelegenheden Kadaster 2020 regelt dat het Bestuur van de Dienst bepaalde bevoegdheden in het kader van personele aangelegenheden overdraagt aan de directeuren van de Dienst op basis van volmacht en machtiging. Directeuren van de Dienst verkrijgen hiermee bevoegdheden om handelingen te verrichten met betrekking tot de individuele rechtspositie van medewerkers die binnen zijn of haar directie vallen.

Per 1 januari 2020 treedt de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in werking en daarmee wordt het Burgerlijk Wetboek (BW) van toepassing. De Wnra trekt de rechtspositie van de meeste ambtenaren zoveel mogelijk gelijk met die van werknemers in de private sector. Dit betekent onder meer dat de eenzijdige aanstelling vervalt en dat tussen de Dienst en zijn werknemers arbeidsovereenkomsten worden gesloten. Dientengevolge kunnen bevoegdheden van het bestuur ten aanzien van personele aangelegenheden alleen nog bij volmacht of machtiging aan een directeur of functionaris worden verleend.

Op basis van het onderliggende besluit verleent het bestuur van de Dienst aan de Programmadirecteur Omgevingswet dan ook volmacht en machtiging om op grond van het BW en de geldende cao, met de daarbij behorende bijlagen, alle handelingen te verrichten met betrekking tot medewerkers die behoren tot de Tactisch Beheer Organisatie en belast zijn met het uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van het tactisch beheer DSO-LV. Op basis van het onderhavige besluit verkrijgt de Programmadirecteur gelijkluidende bevoegdheden zoals deze aan een directeur van de Dienst zijn toegekend op grond van het Besluit verlening volmacht en machtiging personele aangelegenheden Kadaster 2020.

Raad van Bestuur, Namens deze, F.L.V.P.L. Tierolff

Naar boven