Wob-verzoek inzake handhavingsgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met betrekking tot bestrijdingsmiddelenresiduen in voedingsmiddelen in 2017

5 maart 2020

Op 22 maart 2018 heb ik een verzoek ontvangen, waarbij een beroep is gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (hierna: Wob). In dit verzoek is gevraagd om handhavingsgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (hierna: NVWA) met betrekking tot bestrijdingsmiddelenresiduen in voedingsmiddelen in 2017.

Meer specifiek is in het verzoek van 22 maart 2018 om een overzicht verzocht met daarin een antwoord op de volgende vragen:

Voor iedere in deze periode (te weten 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017) geconstateerde overschrijding van de wettelijke limiet (MRL) of overschrijding van de acute gezondheidsnorm (ARfD) de volgende informatie:

  • 1. op welk bedrijf, product, monsternummer en bestrijdingsmiddel de overschrijding betrekking had, inclusief het aangetroffen residugehalte en MRL waarop getoetst is;

  • 2. of de opvulling van de Acute Referentie Dosis (ARfD) is berekend en zo ja, welke gegevens hiervoor zijn gebruikt en wat de uitkomst was (% opvulling ARfD);

  • 3. of er naar aanleiding van de overschrijding een melding in het RASFF-systeem is gemaakt. zo ja, onder welk RASFF-referentienummer en zo nee, waarom niet;

  • 4. welke handhavende, bestuurlijke en/of strafrechtelijke maatregelen zijn genomen, inclusief uiteindelijk opgelegde boetes en/of strafmaat/-oplegging;

  • 5. indien niet is opgetreden naar aanleiding van een overschrijding, de reden waarom niet;

  • 6. of de NVWA er op toe heeft gezien dat het bedrijf het product daadwerkelijk uit de handel heeft genomen en zo nee, waarom niet.

Met betrekking tot bovenstaand verzoek bericht ik als volgt.

In het verzoek is gevraagd om een gespecificeerd overzicht, voorzien van bovengenoemde informatie. Bij mijn ministerie was een dergelijk overzicht niet voorhanden. Naar aanleiding van het verzoek heeft de NVWA getracht op basis van de informatie die voorhanden is in de verschillende systemen zo goed mogelijk tegemoet te komen aan dit verzoek.

Op 2 april 2019 heb ik een beslissing genomen op hierboven genoemd Wob-verzoek. Naar aanleiding van deze beslissing heb ik twee Excel-sheets openbaar gemaakt, waar (een deel) van de gevraagde gegevens in zijn opgenomen.

Verzoeker kon zich niet vinden in de geopenbaarde informatie. Verzoeker meende dat er meer informatie geopenbaard had dienen te worden. Verzoeker was van oordeel dat onder meer de bedrijfsnamen moeten worden verstrekt van de bedrijven waar de overtreding was geconstateerd.

De hierboven genoemde beslissing van 2 april 2019 is genomen hangende een beroep wegens niet tijdig beslissen op het verzoek. Dit beroep loopt bij de Rechtbank Midden-Nederland. Deze rechtbank heeft, in plaats van een beslissing te nemen op het beroep wegens niet tijdig beslissen en de zaak terug te verwijzen naar de NVWA ter behandeling als bezwaar, besloten om met verzoeker en de NVWA in overleg te treden teneinde afspraken te maken om de procedure tot een spoedig einde te brengen. Het beroep wordt aangehouden hangende de uitvoering van de gemaakte afspraken.

Teneinde uitvoering te geven aan de gemaakte afspraken, dien ik een overzicht te publiceren in de Staatscourant. Hierin moet onder meer zijn opgenomen:

  • 1. De wijze waarop de NVWA in 2017 handhavend heeft opgetreden, bestaande uit een overzicht van de opgelegde boete(s) en de hoogte hiervan, en de opgelegde waarschuwing(en), inclusief de codering die hieraan verbonden is.

  • 2. Daarnaast moet de NVWA gegevens openbaar te maken van bedrijven waar deze wetsovertredingen in 2017 hebben plaatsgevonden, waarna handhavend optreden heeft plaatsgevonden.

Ten slotte is nog van belang dat voorafgaande aan de openbaarmaking van de gevraagde informatie de betrokken derde-belanghebbenden (de bedrijven waar de wetsovertredingen hebben plaatsgevonden) worden geïnformeerd, zodat zij ingevolge artikel 6 lid 3 van de Wob eventueel bezwaar kunnen maken tegen openbaarmaking van de informatie. Middels deze publicatie voldoe ik hieraan.

Daar het een grote hoeveelheid derde-belanghebbenden betreft, die praktisch gezien niet allen individueel benaderd kunnen worden, zal dit besluit in de Staatscourant gepubliceerd worden waarna de bedrijven twee weken de tijd krijgen om, indien zij bezwaar hebben tegen openbaarmaking, rechtsmiddelen in te stellen. Indien na deze periode van twee weken niet is gebleken van bezwaren aan de zijde van de bedrijven, zal het volledige overzicht in de Staatscourant gepubliceerd worden.

Hoogachtend,

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, namens deze, A.A. ten Cate Teamleider Openbaarmaking en privacy

Bezwaar

Als u (derde-belanghebbende) het niet eens bent met openbaarmaking van bovengenoemde gegevens, dient u binnen zes weken na publicatie van dit bericht een bezwaarschrift en binnen twee weken een verzoek om een voorlopige voorziening in te dienen bij de rechtbank in uw arrondissement. Let op: doe dit op tijd, anders kan uw bezwaar niet behandeld worden.

Indienen bezwaarschrift

Bij voorkeur kunt u uw bezwaarschrift via de e-mail verzenden naar nvwabezwaarenberoep@nvwa.nl. Uw bezwaarschrift kunt u eventueel ook per post verzenden naar: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, divisie Juridische zaken, team Bezwaar en Beroep, Postbus 43006, 3540 AA Utrecht.

Noem in het bezwaarschrift:

  • uw naam en adres;

  • de datum;

  • het kenmerk, zaaknummer van deze brief (deze gegevens vindt u in de rechterkantlijn);

  • geef aan waarom u het niet eens bent met de beslissing.

Vergeet niet om uw bezwaarschrift te ondertekenen, van een datum te voorzien en een kopie van deze beschikking mee te sturen.

Verzoek om een voorlopige voorziening

Teneinde openbaarmaking van de hierboven genoemde gegevens tegen te gaan, dient u (derde-belanghebbende) zich tevens tot de voorzieningenrechter van de sector bestuursrecht van de rechtbank waaronder uw woonplaats valt, te wenden met een verzoek om voorlopige voorziening. U kunt, behalve schriftelijk, ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening doen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde website kunt u de precieze voorwaarden lezen.

Mocht u geen verzoek om voorlopige voorziening doen, dan worden de gevraagde documenten na verloop van de termijn van twee weken middels publicatie in de Staatscourant openbaar gemaakt.

Heeft u vragen, kijk dan op www.nvwa.nl\bezwaarenberoep.

Naar boven