Gemeente Leiden - Bestuurlijke lus Bestemmingsplan Binnenstad 1e partiële herziening

Logo Leiden

 

Op 12 maart 2020 heeft de gemeenteraad van Leiden besloten het bestemmingsplan Binnenstad 1e partiële herziening (NL.IMRO.0546.BP00160-0303) vast te stellen.

Toelichting

De aanleiding voor het bestemmingsplan Binnenstad 1e partiële herziening is de vaststelling van het bestemmingsplan Binnenstad (vastgesteld op 17 oktober 2019) waarbij een aantal onderdelen die bij uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 24 juli 2019 waren vernietigd, zijn hersteld. Met het opnieuw vaststellen van het bestemmingsplan Binnenstad zijn abusievelijk het onherroepelijke bestemmingsplan Kijkhuis (vastgesteld op 21 juni 2018) en het onherroepelijke bestemmingsplan Oude Singel 28 (vastgesteld op 17 oktober 2019) wegbestemd.

Het doel van het bestemmingsplan Binnenstad 1e partiële herziening is het herstellen van de eerder door de raad vastgestelde en onherroepelijke juridisch - planologische kaders zoals deze in de voorgenoemde bestemmingsplannen zijn vastgelegd.

Het bestemmingsplan Binnenstad 1e partiële herziening bestaat uit het gebied tussen ruwweg de Lammermarkt 15-19, de Fokkestraat en het Fokkeplein en maakt hier de nieuwbouw van een filmhuis (bioscoop inclusief filmcafé en -restaurant) mogelijk. Het pand Oude Singel 28 maakt ook onderdeel uit van dit bestemmingsplan. Het bestemmingsplan Binnenstad 1e partiële herziening sluit solitaire horeca op deze locatie uit.

In het bestemmingsplan Binnenstad 1e partiële herziening zijn de rechten uit de bestemmingsplannen Kijkhuis en Oude Singel 28 overgenomen en worden daarmee hersteld. Het bestemmingsplan Binnenstad 1e partiële herziening is dus volledig terug te voeren op de bestemmingsplannen Kijkhuis en Oude Singel 28 die beide al onherroepelijk waren. Voor deze twee plannen is reeds een volledige bestemmingsplanprocedure doorlopen waar geen beroep tegen is ingediend.

Procedure

Het toepassen van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht is daarom in dit geval niet nodig geacht en er is dan ook direct over gegaan tot vaststelling van het bestemmingsplan Binnenstad 1e partiële herziening. Een en ander geldt te meer nu dit bestemmingsplan is vastgesteld om een omissie te corrigeren in de vaststelling van het bestemmingsplan Binnenstad op 17 oktober 2019, dat na een bestuurlijke lus bij uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 24 juli 2019 zonder toepassing van afdeling 3.4 Awb mocht worden vastgesteld.

Inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt van vrijdag 27 maart 2020 tot en met donderdag 7 mei 2020 ter inzage. De digitale versie van het vastgestelde bestemmingsplan is in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl of via de website van de gemeente Leiden, www.leiden.nl/bestemmingsplannen.

De papieren versie van het bestemmingsplan is in te zien van vrijdag 27 maart tot en met donderdag 7 mei 2020 in het Stadskantoor (Bargelaan 190), geopend maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur, donderdag ook 17.00-20.00 uur en zaterdag 9.00-13.00 uur.

Beroep

Het bestemmingsplan Binnenstad 1e partiële herziening wordt als een besluit artikel 6:19 Algemene wet bestuursrecht aangemerkt bij de lopende beroepsprocedure tegen het bestemmingsplan Binnenstad zoals vastgesteld op 17 oktober 2019.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden beroep instellen. Het beroep moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Degenen die beroep hebben ingesteld kunnen ook verzoeken om een voorlopige voorziening. Indien binnen de inzagetermijn naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat er op het verzoek is beslist.

Naar boven