Kennisgeving start vergunningprocedure en milieueffectrapportage Windpark Maasvlakte 2

Logo Rotterdam

Wet milieubeheer / Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

 

Burgemeester en wethouders van Rotterdam en de Minister van Infrastructuur en Waterstaat maken bekend dat een Omgevingsvergunning, een vergunning op grond van de Waterwet en een Milieueffectrapport worden voorbereid voor de realisatie van een windpark op de zeewering van de Tweede Maasvlakte.

 

Aanleiding

De ontwikkeling van het windpark komt voort uit het Convenant realisatie windenergie in de Rotterdamse haven, waarin de zeewering van de Tweede Maasvlakte is opgenomen als locatie voor windenergie. In het in 2018 vastgestelde bestemmingsplan Maasvlakte 2 is al ruimte bestemd op de zeewering om windenergie mogelijk te maken. Om het windpark aan te kunnen leggen moeten onder andere vergunningen worden aangevraagd op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Waterwet. Voor de besluitvorming over deze vergunningen moet een milieueffectrapport (MER) worden opgesteld op grond van categorie C22.2 van het Besluit milieueffectrapportage, omdat het aan te leggen windpark naar verwachting uit meer dan 20 windturbines zal bestaan.

 

Namens de bestuurlijke partners in het project heeft Rijkswaterstaat in 2019 een aanbestedingsprocedure doorlopen, die inmiddels heeft geleid tot de selectie van Eneco als exploitant die het windpark gaat realiseren. De benodigde vergunningen zullen dan ook door Eneco bij de bevoegd gezagen worden aangevraagd.

 

Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Vooruitlopend op de selectie van de exploitant heeft Rijkswaterstaat in december 2019 een Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ingediend als eerste stap van de m.e.r.-procedure. In deze notitie wordt het voornemen voor de realisatie van het windpark nader toegelicht en wordt een voorstel gedaan voor de onderzoeksopzet van het op te stellen projectMER. In het projectMER, dat te zijner tijd als onderdeel van de vergunningaanvragen wordt ingediend, zullen de milieueffecten op de omgeving van de voorgenomen activiteit in beeld moeten worden gebracht. Gelijktijdig zal een Passende beoordeling op grond van de Wet natuurbescherming worden voorbereid vanwege mogelijk significante effecten van het voornemen op Natura 2000-gebieden.

De Concept NRD zal voor advies worden voorgelegd aan relevante bestuursorganen en maatschappelijke partijen. Tevens zal de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage om een advies worden gevraagd.

 

Zienswijzen

Ter voldoening aan het bepaalde in artikel 7.27, lid 3 en 4 van de Wet milieubeheer maken wij bekend dat de Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor het MER Windpark Maasvlakte 2 gedurende een periode van 6 weken, vanaf vrijdag 20 maart tot en met donderdag 30 april 2020, ter inzage wordt gelegd bij:

- het Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 te Rotterdam (dinsdag t/m donderdag van 09.00 - 13.00 uur);

- Rijkswaterstaat West Nederland Zuid, Boompjes 200 te Rotterdam;

- de gemeente Westland, Omgevingscontactcentrum, Verdilaan 7 te Naaldwijk (tijdens openingsuren);

- de gemeente Westvoorne, Raadhuislaan 6 te Rockanje;

- de DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1 te Schiedam (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:00 uur, buiten deze periode alleen na telefonische afspraak 010-2468051);

- Ook is de notitie digitaal beschikbaar via www.overheid.nl.

 

Gedurende bovengenoemde termijn kan door een ieder schriftelijk zienswijzen worden ingebracht over het voornemen en over de inhoud van het op te stellen MER. Deze zienswijzen kunnen worden verzonden aan de DCMR Milieudienst Rijnmond, t.a.v. Adviesloket Ruimtelijke Ontwikkeling, Postbus 843, 3100 AV Schiedam of digitaal via zienswijze@dcmr.nl.

 

Vervolg

Rekening houdend met ingediende zienswijzen en adviezen zullen het College van B&W van Rotterdam en de Minister van I&W de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen projectMER definitief vaststellen. Daarbij wordt in een Nota van Beantwoording aangegeven hoe alle ingediende reacties zijn verwerkt. Alle indieners van zienswijzen en adviezen worden te zijner tijd over dit besluit geïnformeerd.

Op basis daarvan wordt door Eneco het projectMER opgesteld, dat te zijner tijd samen met de vergunningaanvragen wordt ingediend en bij de ontwerpbesluiten ter inzage wordt gelegd. Op dat moment is er opnieuw gelegenheid om zienswijzen in te dienen. Naar verwachting zal dit in de zomer van 2020 plaatsvinden.

 

Informatiebijeenkomst

In verband met het Corona-virus wordt er (vooralsnog) geen fysieke inloopbijeenkomst gepland. De betrokken organisaties (gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat en Eneco) voelen zich verantwoordelijk om informatie en achtergronden voor stakeholders toegankelijk te maken en gelegenheid te geven om vragen te stellen. Wij onderzoeken nu hoe wij dit kunnen doen en informeren betrokken stakeholders direct of via de media.

 

Meer informatie

De DCMR Milieudienst Rijnmond voert de m.e.r.-procedure uit namens de bevoegde gezagen. Voor inlichtingen over de procedure of voor het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de heer R. Krijnen van de DCMR Milieudienst Rijnmond,

010 – 246 80 51, ruud.krijnen@dcmr.nl.

Het project is bij de DCMR bekend onder zaaknummer 9999150724.

 

Naar boven