Inloopavond herinrichting Kwistbeek 2 april gaat niet door

Logo Peel en Maas

Recent hebben wij bekend gemaakt dat de plannen van Waterschap Limburg en gemeente Peel en Maas voor de herinrichting van de Kwistbeek en het omliggende gebied in ontwerp voor iedereen ter inzage zijn gelegd. In de publicatie die daarover ging is ook een inloopavond op 2 april aangekondigd. De inloopavond was bedoeld om de plannen op papier te komen inzien en als mogelijkheid om vragen te stellen over de plannen aan waterschap of gemeente.

Vanwege de corona-uitbraak gaat de inloopavond natuurlijk niet door. Het blijft mogelijk om de plannen digitaal in te zien of op afspraak op papier op het waterschapsgebouw of Huis van de gemeente. Kijk voordat u een afspraak maakt op de website van het waterschap (https://www.waterschaplimburg.nl/) of gemeente (https://www.peelenmaas.nl/) voor de meest actuele informatie over de corona-uitbraak. Als u vragen heeft over de plannen, dan kunt u vanzelfsprekend ook met waterschap of gemeente bellen.

Het niet doorgaan van de inloopavond heeft geen gevolgen voor de termijn van inzage of de termijn voor het indienen van een zienswijze. De inloopavond is niet wettelijk verplicht en was bedoeld als extra service. De eerder gepubliceerde termijn blijven dus gelden. Voor de volledigheid treft u hieronder de tekst van de oorspronkelijke publicatie aan, uiteraard zonder de bewuste passage over de inloopavond.

 

Panningen, 18 maart 2020

 

Wat betekent dat, herinrichting Kwistbeek?

Gemeente Peel en Maas en Waterschap Limburg trekken samen op bij de herinrichting van de Kwistbeek. Het gebied waar het om gaat is het dal van de Kwistbeek vanaf de oorsprong van de beek in Helden tot aan de Ingweg in Baarlo. Doel van de samenwerking is om:

de kans op wateroverlast, met name bij Soeterbeek, terug te brengen;

de Kwistbeek op orde te brengen zodat deze voldoet aan de status Natuurbeek en de Kaderrichtlijn Water (KRW);

de hoeveelheid overstortwater uit het gemeentelijk rioolstelsel in de Kwistbeek te verlagen;

een projectplan op grond van de Waterwet en de Crisis- en herstelwet op te stellen en daarmee samenhangend de Legger Waterschap Limburg 2020 te wijzigen;

een omgevingsplan op grond van de Crisis- en herstelwet en de Wet ruimtelijke ordening op te stellen, als ruimtelijk kader voor de herinrichting en ontwikkelingen in de omgeving die invloed op de beek kunnen hebben.

Waterschap Limburg wil najaar 2020 starten met de herinrichtingsmaatregelen.

Het gaat dan om werkzaamheden als:

  • de inrichting van de Kwistbeek vanaf de Molenstraat in Helden tot aan de Middenpeelweg en de inrichting van De Baendj als overloopgebied;

  • de verbetering van het beheer van en onderhoud aan de Kwistbeek vanaf de Molenstraat in Helden tot in Baarlo door (onder meer) de vervanging van duikers, de aanleg van onderhoudspaden en versterking van de oever;

  • de inrichting van de Kwistbeek vanaf de Middenpeelweg tot aan Soeterbeek als robuuste, klimaatbestendige waterloop;

  • de realisatie van een bypass bij de watermolen in het kasteelpark in Baarlo.

De plannen zijn in ontwerp klaar

Daarom leggen Waterschap Limburg en de gemeente Peel en Maas gezamenlijk en tegelijk de ontwerpen van het Projectplan Waterwet, de wijziging van de Legger Waterschap Limburg 2020 en het Omgevingsplan Kwistbeek ter inzage. Alle stukken liggen op papier ter inzage van 6 maart 2020 tot en met 16 april 2020 in:

  • het waterschapsgebouw, Maria Theresialaan 99 in Roermond, afspraak te maken via telefoonnummer 088 – 88 90 100;

  • het Huis van de gemeente Peel en Maas, Wilhelminaplein 1 in Panningen, afspraak te maken via telefoonnummer (077 –) 30 66 666.

Beide ontwerpen zijn gelijktijdig ook digitaal in te zien:

  • het ontwerp Projectplan Waterwet via https://www.waterschaplimburg.nl/actueel/bekendmakingen;

  • het ontwerp omgevingsplan via de gemeentelijke website https://www.peelenmaas.nl of op de website https://www.ruimtelijkeplannen.nl via plannummer NL.IMRO.1894.BPL0223-ON01.

Let op: het gaat hier om de ontwerpstukken als onderdeel van de formele procedure om tot een definitieve vaststelling van het Projectplan Waterwet, de wijziging van de Legger Waterschap Limburg 2020 en het Omgevingsplan Kwistbeek te komen.

Wat als u wil reageren op de ontwerpen?

Dan kunt u tijdens de termijn van de terinzagelegging mondeling of schriftelijk een zienswijze indienen:

  • een schriftelijke zienswijze tegen het ontwerp van Projectplan Waterwet en/of het ontwerp van de wijziging van de legger stuurt u naar het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, Postbus 2207, 6040 CC Roermond; voor het indienen van een mondelinge zienswijze maakt u een afspraak met Anouk Dewitte via telefoonnummer 088 – 88 90 100 of per e-mail: a.dewitte@waterschaplimburg.nl;

  • een schriftelijke zienswijze tegen het ontwerp van het Omgevingsplan Kwistbeek stuurt u naar de gemeenteraad van Peel en Maas, Postbus 7088, 5980 AB Panningen; voor het indienen van een mondelinge zienswijze maakt u een afspraak met René Kees via telefoonnummer (077 –) 30 66 666 of per e-mail rene.kees@peelenmaas.nl.

Het dagelijks bestuur van het waterschap en de gemeenteraad nemen ingebrachte zienswijzen mee in hun definitieve besluitvorming.

Vragen of opmerkingen?

Dan kunt u contact opnemen met Anouk Dewitte van Waterschap Limburg (telefoonnummer 06 – 11 20 15 95, e-mail a.dewitte@waterschaplimburg.nl) of René Kees van gemeente Peel en Maas (telefoonnummer 077 – 30 66 666, e-mail rene.kees@peelenmaas.nl).

Naar boven