Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Dr. Douvenstraat te Gemert

Logo Gemert-Bakel

Burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel:

Gelet op:

  • de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

  • Artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW);

  • de bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gemert-Bakel tot het nemen van verkeersbesluiten, als bedoeld in het eerste lid sub d. van artikel 18 van de Wegenverkeerswet.

Uit het oogpunt van:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg.

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers.

  • het in stand houden van de weg het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Motivering:

  • 1.

    Het instellen van éénrichtingsverkeer op de Doctor Douvenstraat leidt niet tot een onverantwoorde verkeerssituatie binnen het project Presidentenbuurt.

    Het instellen van éénrichtingsverkeer op de Doctor Douvenstraat, vooruitlopend op het project Presidentenbuurt, is noodzakelijk om een veilige en verantwoorde afwikkeling van het bouwverkeer van en naar het te realiseren appartementencomplex te laten plaatsvinden.

    Het instellen van eenrichtingsverkeer op de Doctor Douvenstraat heeft gevolgen voor de routing van verkeer en dus voor de intensiteiten op de omliggende straten. De omliggende woonstraten worden vooral gebruikt door bestemmingsverkeer van en naar de woningen, waardoor de intensiteiten gering zijn. De toepassing van éénrichtingsverkeer op de Doctor Douvenstraat heeft daarom geringe gevolgen voor de omgeving en resulteert in een verbetering van de leefbaarheid met behoud van een verantwoorde verkeerssituatie.

  • 2.

    Bewoners binnen het project Presidentenbuurt tonen draagvlak voor het instellen van éénrichtingsverkeer om ruimte te creëren voor groen, mits het parkeeraanbod intact blijft.

    De Doctor Douvenstraat is onderdeel van het project Presidentenbuurt. In juni, oktober en november is de instelling van éénrichtingsverkeer met bewoners besproken. Een grote meerderheid heeft daar positief op gereageerd. Wel wezen de bewoners erop dat meer groen niet ten koste mag gaan van de beschikbaarheid van parkeren. Om dit spanningsveld goed in beeld te krijgen is als onderdeel van de voorbereiding van de herinrichting het project Presidentenbuurt een parkeeronderzoek binnen het projectgebied uitgevoerd. Het huidig parkeeraanbod is vergeleken met het beschikbaar parkeeraanbod na het doorvoeren van de herinrichting. Hieruit blijkt dat het herinrichten van de wegen als onderdeel van het project Presidentenbuurt niet ten koste gaat van het parkeeraanbod.

    Daarnaast is in oktober 2019 een informatiebijeenkomst georganiseerd om de bewoners te informeren over het voornemen tot in het instellen van éénrichtingsverkeer op een aantal straten binnen het project Presidentenbuurt. Om bewoners de gelegenheid te geven om een zienswijze op de voorgenomen plannen in te dienen, is op 1 oktober 2019 een ontwerp-verkeersbesluit genomen. Er zijn geen zienswijzen ingediend op het instellen van éénrichtingsverkeer op de Doctor Douvenstraat.

  • 3.

    Het instellen van een tijdelijk parkeerverbod ten westen van de Doctor Douvenstraat van maandag t/m vrijdag van 07:00 tot 16:00u maakt nieuwbouw mogelijk.

    Tussen de Drossard Meijerstraat en Doctor Douvenstraat wordt een appartementencomplex gerealiseerd. Om het bouwverkeer goed af te kunnen wikkelen moet op werkdagen (maandag t/m vrijdag) van 07:00 tot 16:00u een tijdelijk parkeerverbod ingesteld worden ten westen van de Doctor Douvenstraat. Zonder parkeerverbod wordt de straat namelijk volledig geblokkeerd door bouwverkeer en is er geen passeermogelijkheid voor de andere weggebruikers.

    Daarnaast moet dit bouwverkeer de Doctor Douvenstraat kunnen bereiken vanaf de President John F. Kennedystraat en verlaten via de Town Major Drakestraat van/naar de Burgemeester de Bekkerlaan. Om deze draai te kunnen maken is het noodzakelijk om een tijdelijk parkeerverbod ter plaatse van de aansluiting President John F. Kennedystraat en Town Major Drakestraat in te stellen. Dit parkeerverbod is van tijdelijke aard en blijft van kracht tot de bouwwerkzaamheden aan het appartementencomplex aan de Doctor Douvenstraat zijn voltooid.

  • 4.

    Als onderdeel van het project Presidentenbuurt verbetert het éénrichtingsverkeer de leefbaarheid door meer ruimte voor groen te creëren, met behoud van parkeren.

    De Doctor Douvenstraat is onderdeel van het project Presidentenbuurt en de geplande bouwwerkzaamheden geven aanleiding om de invoering van éénrichtingsverkeer in deze straat naar voren te halen. Als onderdeel van het project Presidentenbuurt is een herinrichting van deze straat voorzien met als doel het creëren van een klimaat adaptieve inrichting met meer ruimte voor groen. Een groene openbare ruimte draagt bij aan vermindering van hittestress en het lokaal opvangen en vasthouden van (extreme) neerslag. In haar beleidsplannen ‘Duurzaam Gemert-Bakel Koersdocument: van strategie naar uitvoering’ vastgesteld op 14 december 2017 en het ‘Watertakenplan’ vastgesteld op 18 december 2018 stuurt de gemeente op noodzakelijke vergroening van de openbare ruimte. Tevens is wetenschappelijk aangetoond dat groen in de openbare ruimte de gezondheid van mensen verbetert.

    Om meer groen in te passen, met behoud van voldoende parkeerplaatsen, is het noodzakelijk om éénrichtingsverkeer in te stellen in de smalle straten als onderdeel van het project Presidentenbuurt.

Besluit:

  • 1.

    Éénrichtingsverkeer, uitgezonderd fietsers, in te voeren op de Doctor Douvenstraat in Gemert door het plaatsen van de borden C02 en C03 met onderbord OB52 “Uitgezonderd fietsers”.

  • 2.

    Het instellen van een tijdelijk parkeerverbod op maandag t/m vrijdag van 07:00u tot 16:00u op de Doctor Douvenstraat en aansluiting van de Doctor Douvenstraat op de President John F. Kennedystraat en Town Major Drakestraat door het aanbrengen van borden E01 en aanbrengen van gele onderbroken strepen.

  • 3.

    Dit uit te voeren conform onderstaande tekening.

Gemert, 09-03-2020

De Heer R. Stevens

Interim vakspecialist Verkeer en Vervoer

Bezwaar

Als u het met dit besluit niet eens bent kunt u daartegen binnen zes weken na de dag van publicatie in de Staatscourant bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat de beslissing heeft genomen. Dat staat onder het besluit vermeld. Het adres is: Postbus 10.000, 5420 DA Gemert.

In het bezwaarschrift laat u weten tegen welk besluit u bezwaar maakt en de redenen waarom u het met dat besluit niet eens bent. Ook vermeldt u de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en u ondertekent de brief met uw handtekening. Als het mogelijk is voegt u een kopie van het besluit waartegen u bezwaar heeft bij uw bezwaarschrift.

Als u bezwaar maakt, wordt de werking van dit besluit niet stopgezet. Mocht u dat willen en hebt u een spoedeisend belang, dan kunt u tevens een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

De rechtbank brengt u wel kosten in rekening voor de behandeling van een dergelijk verzoek (griffierecht). U kunt pas een voorlopige voorziening vragen nadat u een bezwaarschrift hebt ingediend. Een kopie van het bezwaarschrift voegt u bij uw verzoek aan de voorzieningenrechter.

Bijlage

 

 

Naar boven