GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER Herinrichting Nagelerstraat

Logo Noordoostpolder

Zaaknummer: 017168708

Datum: 11 maart 2020

Steller:   J.F.H. Ekkel

 

Burgemeester en wethouders van gemeente Noordoostpolder,

op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, op grond van het besluit van burgemeester en wethouders d.d. 31 juli 2007, no. 15064, en het besluit van de directeur d.d. 14 april 2008, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegende dat

De Nagelerstraat is gelegen binnen de bebouwde kom van Emmeloord en valt binnen het 50 km/uur snelheidsregime. Ruim 11.000 mvt/etmaal maken gebruik van de Nagelerstraat. De weg is dusdanig ingericht dat fietsers middels fietssugestiestroken gebruik maken van dezelfde rijbaan met het gemotoriseerde verkeer. Gezien de hoge verkeersintensiteiten is een meer veilige inrichting nodig conform Duurzaam Veilig Verkeer.

Om dit te bewerkstelligen is het nodig om de fietsers te scheiden van het overige verkeer. Dit wordt gedaan door het aanleggen van vrijliggende fietspaden. Daarnaast wordt de fietsoversteek haaks op de Bouwerskamp aangepast. Deze wordt verhoogd aanlegd met een drempelconstructie. De oversteek wordt daarbij ook in de voorrang gezet.

Verder wordt het kruispunt Nagelerstraat – (Baardmezenstraat/Bouwerskamp) aangepakt. De middengeleider wordt daarbij breder waardoor fietsers en voetgangers beter kunnen oversteken.

 

Uit het oogpunt van

het verzekeren van de veiligheid op de weg;

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

Is het gewenst om

Vrijliggend fietspad

Vrijliggende fietspaden aan te leggen langs de Nagelerstraat. De infrastructuur om dit te bewerkstelligen is reeds aangelegd. Om dit te bewerkstelligen is het nodig om op alle beslispunten borden “verplicht fietspad” plaatsen. Het aanwijzen van vrijliggende fietspaden zal een positief effect hebben op de verkeersveiligheid.

Voorrang fietsers

Langs het gehele tracé van de Nagelerstraat zal het vrijliggende fietspad zijwegen kruisen. In de meeste gevallen zal dit in de nieuwe situatie opgelost worden door de aanleg van uitritconstructies conform de richtlijnen. Ter hoogte van de Bouwerskamp is dit uit praktisch oogpunt geen optie. Op deze locatie zal de fietsoversteek verhoogd aangelegd worden. De voorrang wordt ten gunste van de fietser geregeld door borden.

Instellen eenrichtingsverkeer parkeerterrein

Gedurende de drukkere dagen bij de supermarkten t.h.v. de Zuiderkade zorgt de huidige verkeerscirculatie rondom de Baardmezenstraat voor veel ruis. Hierdoor ontstaan mede opstoppingen en twijfelgevallen onderling. Daarom is i.s.m. de supermarkt Lidl afgestemd om een eenrichtingsverkeer in te stellen op het parkeerterrein voor deze supermarkt.

 

Gelet op

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht.

 

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg geweest met de politie, regio Midden-Nederland. Tegen het voorgestelde verkeersbesluit bestaat bij de politie Midden-Nederland geen bezwaar.

 

Communicatie

Van het besluit wordt een openbare bekendmaking geplaatst in de Staatscourant.

 

BESLUIT

Op grond van onderstaande overwegingen besluit burgemeester en wethouder:

 

  • 1.

    door het plaatsen van het bord B06 (2x), zoals bedoeld in Bijlage I van het RVV1990, de voorrang voor de fietsoversteek Bouwerskamp te regelen;

  • 2.

    door het plaatsen van het bord G11 (11x), zoals bedoeld in Bijlage I van het RVV1990, vrijliggende fietspaden aan te wijzen langs de Nagelerstraat;

  • 3.

    door het plaatsen van de borden C02 en C03, zoals bedoeld in Bijlage I van het RVV1990, eenrichtingsverkeer in te stellen op het parkeerterrein tegenover de supermarkt de Lidl. En deze borden te voorzien van het onderbord [OB52] en zo een uitzondering te maken voor fietsers;

  • 4.

    de belijning en bebording aan te brengen conform de bij dit besluit behorende situatietekening. 

     

    Emmeloord, 11 maart 2020,

     

    Met vriendelijke groet,

    namens het college van burgemeester en wethouders,

     

    de heer G.E. Schaapman

    manager Ingenieursbureau

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift sturen. Zorg ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen zes weken na de datum van deze brief. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen.

Zet in uw bezwaarschrift ten minste:

 

  • 1.

    uw naam, woonadres, telefoonnummer en e-mailadres;

  • 2.

    de datum van uw bezwaarschrift;

  • 3.

    een omschrijving of het nummer van het besluit waar u bezwaar tegen maakt;

  • 4.

    waarom u het niet eens bent met ons besluit;

  • 5.

    uw handtekening. 

    U stuurt het bezwaarschrift aan de gemeente Noordoostpolder.

    Het adres is: Postbus 155, 8300 AD Emmeloord.

     

    Wilt u meer informatie over de behandeling van bezwaarschriften?

    Bel dan met de gemeente Noordoostpolder via telefoonnummer (0527) 63 39 11.

     

    Heeft u spoed bij de beoordeling van uw bezwaren?

    Het besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. U kunt direct nadat u een bezwaarschrift heeft ingediend, een voorlopige voorziening vragen. Daarvoor is nodig dat u spoedeisend belang heeft. Dat is het geval wanneer de uitvoering van het besluit gevolgen heeft die niet ongedaan gemaakt kunnen worden. Een voorlopige voorziening vraagt u bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank. Het adres is:

    Rechtbank Midden Nederland, Sector Bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

     

    Zijn er kosten aan verbonden?

    Aan het indienen van een bezwaarschrift zijn geen kosten verbonden.

Aan het vragen van een voorlopige voorziening zijn wel kosten verbonden. Op www.rechtspraak.nl vindt u meer informatie over de hoogte van het bedrag

Naar boven