Omgevingsplan Buitengebied Brielle gewijzigd vastgesteld

Logo Brielle

 

Burgemeester en wethouders van Brielle maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 7.11 van de Wet milieubeheer het volgende bekend. De gemeenteraad van Brielle heeft bij besluit van 28 januari 2020 het omgevingsplan “Buitengebied Brielle” gewijzigd vastgesteld. Tevens is het bijbehorend planmilieueffectrapport (planMER) door de gemeenteraad vastgesteld en zijn er vier besluiten Hogere waarden Wet geluidhinder genomen door het college van burgemeester en wethouders.

Het omgevingsplan Buitengebied Brielle bekijkt u via de website: brielle.crotec-omgevingsplan.nl

 

Herziening bestemmingsplannen landelijk gebied

Sinds eind 2016 werken wij aan de algehele herziening van de diverse geldende bestemmingsplannen voor het landelijk gebied van Brielle en Westvoorne. We stellen dit plan gezamenlijk op, ieder voor het eigen grondgebied. De omgevingsplannen Buitengebied Brielle en Buitengebied Westvoorne vervangen de diverse geldende bestemmingsplannen.

Net als bij de omgevingsvisies die in 2016 zijn vastgesteld lopen wij met de omgevingsplannen vooruit op de komst van de Omgevingswet in 2021. Dit betekent onder andere dat de systematiek van het omgevingsplan anders is dan van de huidige bestemmingsplannen. Het nieuwe plan ziet er dus anders uit dan de bestaande bestemmingsplannen. We hebben de bestaande planologische rechten en mogelijkheden in de nieuwe systematiek verwerkt. Ook hebben we het beleidskader uit de omgevingsvisies gekoppeld aan het omgevingsplan. Hiermee willen we bijdragen aan een flexibeler gebruik van ons buitengebied, binnen de kaders zoals die in de omgevingsvisies zijn vastgelegd.

 

PlanMER

Het omgevingsplan Buitengebied Brielle ziet op de algehele herziening van diverse bestemmingsplannen voor het buitengebied van Brielle. In de nabijheid van het plangebied, binnen de gemeente Westvoorne, ligt onder andere een groot deel van het Natura 2000 gebied Voornes Duin. Ook kent het plangebied een groot aantal agrarische en andere bedrijfslocaties. Gelet op de insteek van het omgevingsplan is het niet op voorhand uit te sluiten dat het omgevingsplan invloed heeft op beschermende natuur- of gebiedswaarden of een andere impact heeft op het milieu. Om die reden is bij het omgevingsplan een planMER opgenomen. Deze vindt u bij de toelichting van het omgevingsplan.

 

Besluit Hogere waarden Wet geluidhinder

Tevens zijn voorafgaand aan de vaststelling van het omgevingsplan Buitengebied Brielle vier besluiten hogere waarde Wet geluidhinder genomen. U kunt de besluiten inzien op het Stadskantoor in Brielle of via www.brielle.nl. Hiermee worden de volgende hogere waarden vastgesteld:

 

  • 1.

    Voor een woning aan de Kloosterweg 12 te Brielle vanwege het industrieterrein Maasvlakte-Europoort een hogere waarde van 51 dB(A) voor industrielawaai en vanwege de Kloosterweg een hogere waarde van 52 dB(A) voor wegverkeerslawaai.

  • 2.

    Voor een vervangende woning aan de Meeldijk 2 te Zwartewaal vanwege het industrieterrein Botlek-Pernis een hogere waarde van 51 dB(A) voor industrielawaai.

  • 3.

    Voor een woning aan de Rijksstraatweg nabij 38 te Vierpolders vanwege de Rijksstraatweg een hogere waarde van 53 dB(A) voor wegverkeerslawaai.

  • 4.

    Voor een woning aan de Verloren Kostdijk 2 te Zwartewaal vanwege de Verloren Kostdijk een hogere waarde van 53 dB(A) voor wegverkeerslawaai.

 

Digitale planvorming

De Omgevingswet gaat uit van een digitale werkwijze. De systematiek van het omgevingsplan is hierop afgestemd. Dit betekent onder andere ook dat een papieren versie van het nieuwe plan niet werkbaar is. Als u begeleiding wilt bij het raadplegen van het omgevingsplan of geen beschikking hebt over internet dan wordt u geholpen bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling van de sector Grondgebied, kamer 0.30, tijdens kantooruren (van 8:00 tot 12:30 uur), aan het Slagveld 36.

 

Instellen beroep

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening en de Algemene wet bestuursrecht kan met ingang van 13 maart 2020 gedurende zes weken beroep worden ingesteld tegen het besluit van de raad. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig een zienswijze op het ontwerp omgevingsplan hebben gegeven of die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om tijdig een zienswijze op de ontwerpstukken in te dienen. Ook kan door belanghebbenden beroep worden ingesteld tegen de wijzigingen zoals die bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerp omgevingsplan door de gemeenteraad zijn aangebracht.

 

Een beroepsschrift richt u aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. Aan het instellen van beroep zijn kosten verbonden (griffierecht).

 

Inwerkingtreding en verzoek voorlopige voorziening

Het omgevingsplan treedt de dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Dit kan alleen worden tegengegaan door een voorlopige voorziening van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State. Hiervoor moet binnen de termijn van de terinzagelegging van het vastgestelde plan beroep worden ingesteld, daarnaast moet ook een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak (op het bovengenoemde adres). Wanneer om een voorlopige voorziening is verzocht, treedt het omgevingsplan niet eerder in werking dan nadat op het verzoek is beslist.

 

Zowel voor het indienen van een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Naar boven