Gemeente Westvoorne - vaststelling omgevingsplan en planMER - buitengebied Westvoorne

Logo Westvoorne

Burgemeester en wethouders van Westvoorne maken, in overeenstemming met artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en artikel 7.11 Wet milieubeheer, bekend dat de gemeenteraad op 22 januari 2020 het omgevingsplan Buitengebied Westvoorne en bijbehorend planmilieueffectrapport gewijzigd heeft vastgesteld. De stukken liggen met ingang van 13 maart 2020 voor een periode van zes weken ter inzage.  

Het omgevingsplan Buitengebied Westvoorne bekijkt u via de website http://westvoorne.crotec-omgevingsplan.nl.

Herziening bestemmingsplannen landelijk gebied

Sinds eind 2016 werken wij aan de algehele herziening van de diverse geldende bestemmingsplannen voor het landelijk gebied van Brielle en Westvoorne. We stellen dit plan gezamenlijk op, ieder voor het eigen grondgebied. De omgevingsplannen Buitengebied Brielle en Buitengebied Westvoorne vervangen de diverse geldende bestemmingsplannen.

Net als bij de omgevingsvisies die in 2016 zijn vastgesteld lopen wij met de omgevingsplannen vooruit op de komst van de Omgevingswet in 2021. Dit betekent onder andere dat de systematiek van het omgevingsplan anders is dan van de huidige bestemmingsplannen. Het nieuwe plan ziet er dus anders uit dan de bestaande bestemmingsplannen. We hebben de bestaande planologische rechten en mogelijkheden in de nieuwe systematiek verwerkt. Ook hebben we het beleidskader uit de omgevingsvisies gekoppeld aan het omgevingsplan. Hiermee willen we bijdragen aan een flexibeler gebruik van ons buitengebied, binnen de kaders zoals die in de omgevingsvisies zijn vastgelegd.

Plan milieueffectrapportage

Het omgevingsplan ziet op de algehele herziening van diverse bestemmingsplannen voor het buitengebied van Westvoorne. Binnen het plangebied ligt onder andere een groot deel van het Natura 2000 gebied Voornes Duin. Ook kent het plangebied een groot aantal agrarische en andere bedrijfslocaties, waaronder glastuinbouwlocaties, grondgebonden veehouderijen en twee intensieve veehouderijlocaties. Gelet op de insteek van het omgevingsplan is het niet op voorhand uit te sluiten dat het omgevingsplan invloed heeft op beschermende natuur- of gebiedswaarden of een andere impact heeft op het milieu. Om die reden is bij het omgevingsplan een planMER opgenomen. Deze vindt u bij de toelichting van het omgevingsplan.

Digitale planvorming

De Omgevingswet gaat uit van een digitale werkwijze. De systematiek van het omgevingsplan is hier op afgestemd. Dit betekent onder andere ook dat een papieren versie van het nieuwe plan niet werkbaar is.

Wanneer u geen computer hebt kunt u het omgevingsplan in het gemeentehuis in Rockanje komen inzien. Ook wanneer u door een ambtenaar van de gemeente begeleid wilt worden in het plan dan is dat uiteraard mogelijk.

Instellen beroep

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening en de Algemene wet bestuursrecht kan met ingang van 13 maart 2020 gedurende zes weken beroep worden ingesteld tegen het besluit van de raad. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig een zienswijze op het ontwerp omgevingsplan hebben gegeven of die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om tijdig een zienswijze op de ontwerpstukken in te dienen. Ook kan door belanghebbenden beroep worden ingesteld tegen de wijzigingen zoals die bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerp omgevingsplan door de gemeenteraad zijn aangebracht.

Een beroepsschrift richt u aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. Aan het instellen van beroep zijn kosten verbonden (griffierecht).

Inwerkingtreding en verzoek voorlopige voorziening

Het omgevingsplan treedt de dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Dit kan alleen worden tegengegaan door een voorlopige voorziening van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State. Hiervoor moet binnen de termijn van de terinzagelegging van het vastgestelde plan beroep worden ingesteld, daarnaast moet ook een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak (op het bovengenoemde adres). Wanneer om een voorlopige voorziening is verzocht, treedt het omgevingsplan niet eerder in werking dan nadat op het verzoek is beslist.

Rockanje,

11 maart 2020

de loco-secretaris van Westvoorne, P.A. van der Wurff

de burgemeester van Westvoorne, P.E. de Jong

 

Naar boven