Kennisgeving windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding

Logo Delfzijl

Direct ten zuiden van het bestaande windpark Delfzijl Zuid ligt een gebied dat de provincie Groningen in de Omgevingsvisie heeft aangewezen voor windenergie. Er worden 16 windturbines opgericht, met een maximale masthoogte van 136 meter en een maximale tiphoogte van 204 meter. Het opwekkend vermogen van de turbines is per turbine circa 4 MW.

Het eerder voor dit windpark opgestelde bestemmingsplan is in 2018, net als de omgevingsvergunning, vernietigd door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit bestemmingsplan kende een aantal woningen met de aanduiding 'Overige zone - woning in de sfeer van het windturbinepark'. De Afdeling heeft geconcludeerd dat niet vast is komen te staan dat er tussen al deze woningen en het windpark zodanige technische, organisatorische of functionele bindingen zijn, dat deze tot de inrichting (het windpark) kunnen worden gerekend. Vervolgens stelde de Afdeling vast dat ter plaatse van de woningen met de aanduiding 'Overige zone - woning in de sfeer van het windturbinepark' niet aan de normen voor geluid en slagschaduw kon worden voldaan. Het bestemmingsplan werd vervolgens vernietigd, omdat het plan was voorbereid in strijd met de daarvoor vereiste zorgvuldigheid en het niet berustte op een deugdelijke motivering. Het plan is gerepareerd en wordt nu opnieuw in procedure gebracht.

Windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding is onderdeel van een groter door de provincie aangewezen windconcentratiegebied ten oosten van Delfzijl. Dit gebied wordt globaal begrensd door Farmsum aan de westzijde, Borgsweer aan de oostzijde en de Schermdijk aan de noordzijde. In het zuiden ligt de grens ten noorden van Wagenborgen.

Windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding ligt rondom de Zomerdijk. Het gebied wordt aan de noordzijde begrensd door het bestaande windpark Delfzijl-Zuid, aan de westzijde door de provinciale weg N362 (de weg van Delfzijl naar Scheemda) en aan de oostzijde door het Termunterzijldiep. De zuidzijde van het plangebied wordt begrensd door een denkbeeldige kromme lijn van Overtocht tot aan het Termunterzijldiep.

MER

Milieueffectrapportage (m.e.r.) is een instrument om bij besluitvorming over een project / plan, zoals de herziening van een bestemmingsplan voor de realisatie van een windpark, het milieubelang een volwaardige plaats te geven. Het milieueffectrapport (MER) beschrijft en vergelijkt de milieugevolgen van de verschillende manieren waarop het plan of project kan worden uitgevoerd. Voor windenergie gaat het bijvoorbeeld om alternatieven voor de locatie van een windpark, de opstellingen en/of afmetingen van turbines.

In het Besluit milieueffectrapportage (Besluit m.e.r.) is vastgelegd om welke activiteiten het gaat en de

omvang daarvan en aan welk besluit de m.e.r.-(beoordelings)plicht is gekoppeld. In het Besluit m.e.r. zijn windparken opgenomen in onderdeel D van de bijlage van het besluit, categorie D22.2. Voor windparken met een gezamenlijk opgesteld vermogen van 15 MW of meer, of bestaande uit 10 turbines of meer geldt voor de vaststelling of herziening van een bestemmingsplan een plan-m.e.r.-plicht en voor de vergunning een m.e.r.-beoordelingsplicht (project m.e.r.). Voor windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding is één gecombineerd plan/project MER opgesteld.

Procedure

Op grond van artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) treedt de gemeente Delfzijl op als coördinerend bestuursorgaan voor het windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding. De provincie blijft het bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning en de gemeente voor het vaststellen van het bestemmingsplan. Op grond van de artikelen 3.30, 3.31 en 3.32 van de Wro worden alle ontwerpbesluiten (zowel het ontwerp-bestemmingsplan als de ontwerp-omgevingsvergunning) gezamenlijk bekendgemaakt en ter inzage gelegd.

Terinzagelegging stukken

De ontwerpbesluiten liggen van 27 februari tot en met 8 april 2020 ter inzage. U kunt de documenten inzien op de volgende locaties:

  • 1.

    het gemeentehuis in Delfzijl, J. van den Kornputplein 10 in Delfzijl. U kunt hiervoor een afspraak maken bij het Klant Contact Centrum via www.delfzijl.nl, via telefoonnummer 140596 of bij de receptie;

  • 2.

    het provinciehuis in Groningen, Sint Jansstraat 4 in Groningen. U kunt zich hiervoor melden bij de balie bij de ingang aan de Sint Jansstraat 4;

  • 3.

    de Bibliotheek in Delfzijl, Oude Schans 23 in Delfzijl.

Digitaal

De ontwerpbesluiten zijn in te zien via www.delfzijl.nl onder het kopje bekendmakingen, of op https://www.provinciegroningen.nl/beleid-en-documenten/documentenzoeker/klimaat-en-energie/windparken/windpark-delfzijl-zuid/

Ook kunt u het bestemmingsplan vinden op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. De digitale versie van een bestemmingsplan is juridisch bindend. Bij een verschil tussen de digitale en de papieren versie geldt het digitale plan.

Zienswijzen

Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijke zienswijzen over de ontwerpbesluiten indienen bij de gemeente Delfzijl, Postbus 20000, 9930 PA Delfzijl of per e-mail naar gemeente@delfzijl.nl. Vermeld in uw brief of e-mail uw naam, adres en woonplaats en vermeld bovenaan uw brief of in uw e-mail bij onderwerp: 'zienswijze ontwerpbesluit windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding'. Als u mondeling een zienswijze wilt indienen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Ontwikkeling van de gemeente Delfzijl, te bereiken via telefoonnummer 14 0596.

Inspraak- en informatiebijeenkomst

De gemeente Delfzijl en de provincie Groningen organiseren in verband met de terinzagelegging van de ontwerpbesluiten van het windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding op dinsdag 3 maart tussen 19.00 en 21.00 uur een inspraak- en informatiebijeenkomst in 'De Ontmoeting' aan de Hoofdstraat 43 in Wagenborgen.

U kunt tijdens deze avond de ontwerpbesluiten inzien, uitleg ontvangen over de plannen en eventueel vragen stellen. Ook kunt u (mondeling) uw zienswijze indienen. U bent van harte welkom.

 

Naar boven