Kennisgeving HLD ontheffing diepgang en aanwijzing veerpont, Rijkswaterstaat

De hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl (hierna: HLD) is een belangrijke Nederlandse vaarweg die het grootste deel van de doorgaande vaarweg vormt tussen Rotterdam en Noord-Duitsland. De hoofdvaarweg is een belangrijke schakel in de Noord-Nederlandse economie. Rijkswaterstaat is eigenaar en beheerder van de vaarweg sinds 2014.

De Hoofdingenieur Directeur heeft het voornemen per 1 januari 2020 de volgende besluiten te nemen ten aanzien van de HLD:

  • 1. Algemene ontheffing diepgang

  • 2. Besluit aanwijzing veerponten

Besluit ad 1.

Op grond van het bepaalde in artikel 9.02, eerste lid, van het BPR moet een schip of samenstel zich voor wat betreft de in de Regeling communicatie en afmetingen rijksbinnenwateren vermelde vaarwegen en kunstwerken houden aan de daar aangegeven grootste lengte, breedte en diepgang. Ingevolge artikel 9.02, derde lid, van het BPR kan de bevoegde autoriteit hiervoor ontheffing verlenen. Middels deze mogelijkheid wordt ontheffing verleend aan elk schip of samenstel dat, in afwijking van de grootste diepgang opgenomen in de Regeling communicatie en afmetingen rijksbinnenwateren voor het Prinses Margrietkanaal en Van Starkenborghkanaal dieper vaart dan 3,20 meter met een maximale diepgang van 3,50 meter.

Besluit ad 2.

Op grond van artikel 1.01, onder A.14° van het BPR worden de volgende schepen aangemerkt als veerpont:

  • 1. Veerpont Sneek, veerstoep Starteiland, kilometer 69,8;

  • 2. Veerpont Grou, veerstoep De Burd, kilometer 58,3;

  • 3. Veerpont Garijp, veerstoep Suawoude, kilometer 48,0.

Inzage in besluiten

De volledige besluiten kunnen opgevraagd worden bij Rijkswaterstaat Noord-Nederland via het mailadres vergunningenrwsnn@rws.nl.

Bezwaar maken

Het besluit tot ontheffing van de grootste diepgang staat open voor bezwaar op grond van artikel 6:4, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht.

Het besluit aanwijzing veerponten staat niet open voor bezwaar. Dit besluit is een bekendmaking aan het scheepvaartverkeer en als zodanig een besluit van algemene strekking.

Hoe maakt u bezwaar?

Om bezwaar te maken moet u, binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat en gezonden aan de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Noord Nederland, ter attentie van de afdeling Werkenpakket, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht. In het bezwaarschrift moet in ieder geval het volgende staan:

  • uw naam en adres, en liefst ook uw telefoonnummer;

  • een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (bijvoorbeeld door de datum en het kenmerk van het besluit te vermelden of door een kopie mee te sturen);

  • de reden waarom u bezwaar maakt;

  • de datum en uw handtekening.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw bezwaarschrift in behandeling is. Als u dit niet wilt, bijvoorbeeld omdat het besluit onherstelbare gevolgen heeft voor u, dan kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Dit doet u door de Voorzieningenrechter van de rechtbank in het gebied waar u woont te vragen een voorlopige voorziening te treffen. Indien u niet zelf, maar namens een bedrijf of organisatie een verzoekschrift indient dan kunt u het verzoekschrift sturen naar de rechtbank in het gebied waar het bedrijf of de organisatie is ingeschreven. De rechtbank zal een griffierecht in rekening brengen. Bij het verzoek dient voorts een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd. Zo mogelijk wordt tevens een afschrift van de beschikking waarop het geschil betrekking heeft overgelegd.

Indiening kan ook via de site http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Inlichtingen

Voor nadere inlichtingen kan tijdens kantooruren contact worden opgenomen met de heer S.T. van der Velde van Rijkswaterstaat Noord-Nederland, telefoon: 088 79 74 339.

Naar boven