Gemeente Lansingerland - verkeersbesluit - tijdelijk uitbreiden parkeerschijfzone Westerplein en instellen tijdelijk voetpad en fietspad van de Gemeentewerf naar de Röntgenstraat - Lansingerland

Logo Lansingerland

Burgemeester en wethouders van Lansingerland;

Overwegende het volgende:

Inleiding

Op 29 november 2018 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘uitbreiding centrum Berkel en Rodenrijs’ (identificatiecode: NL.IMRO.1621.BP0168-VAST) vastgesteld. Dit bestemmingsplan voorziet in het afronden en versterken van het centrum van Berkel en Rodenrijs. Er komen winkels, horeca, appartementen en parkeervoorzieningen. Het plangebied wordt begrensd door de Boerhaavestraat, de bebouwing van het bestaande winkelcentrum, de Gemeentewerf en de Oudelandselaan.

In het derde kwartaal van 2020 wordt gestart met de realisatie van deze ontwikkeling. De bouwperiode duurt naar verwachting tot en met 31 december 2022. Tijdens deze bouwperiode zijn tijdelijke verkeersmaatregelen nodig voor het parkeren en de bereikbaarheid van voetgangers en fietsers. Dit verkeersbesluit gaat in op de achterliggende argumentatie voor deze verkeersmaatregelen.

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art.2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

  • Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

  • Het bevorderen van een doelmatig of zuinig energieverbruik. 

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. 

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaat-regelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeers-maatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt alleen wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken. 

Verkeersmaatregelen en argumentatie

Parkeergelegenheden Westerplein

In de huidige situatie zijn er nabij de Westersingel verschillende parkeerterreinen aanwezig. Op een deel van het parkeerterrein op het Westerplein is een parkeerschijfzone ingesteld (nabij Albert Heijn). Deze zone geldt van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 08.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur en kent een maximale parkeerduur van 2 uur. De parkeerschijfzone heeft tot doel deze parkeergelegenheid beschikbaar te houden voor winkelend publiek.  

Vanwege de bouwwerkzaamheden voor Berkel Centrum West wordt gedurende de bouwperiode het noordelijke deel van het parkeerterrein op het Westerplein (waar op dit moment geen parkeerschijfzone geldt) opgeheven en het parkeerterrein ten westen van de Westersingel uitgebreid met extra parkeer-plaatsen. Om te waarborgen dat er ook tijdens de bouwperiode voldoende parkeergelegenheid beschik-baar is voor winkelend publiek, wordt de bestaande parkeerschijfzone uitgebreid met het geasfalteerde parkeerterrein ten westen van de Westersingel. Net als bij de huidige zone, geldt deze van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 08.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur en is sprake een maximale parkeerduur van 2 uur. De parkeerschijfzone heeft tot doel deze parkeer-gelegenheid beschikbaar te houden voor winkelend publiek. 

Ontheffingen

Bewoners (geen bedrijven/ondernemers) van het Westerplein 18 t/m 90 (even nummers) komen in aanmerking voor een ontheffing van de blauwe zone, voor zover deze is gesitueerd op het geasfalteerde parkeerterrein. Hierdoor kunnen zij zonder tijdsbeperking op deze locatie parkeren. Vanwege het aantal beschikbare parkeerplaatsen kunnen bewoners maximaal één ontheffing per adres aanvragen, mits de bewoner beschikt over een eigen auto. Hierbij worden voor de eerste aanvraag van de huidige bewoners geen legeskosten gerekend. De ontheffing wordt afgegeven op kenteken.  

Ondernemers komen niet in aanmerking voor een ontheffing. Voor ondernemers die lang parkeren is het niet noodzakelijk om direct nabij het winkelpland te parkeren. Ook bezoekers en bewoners van andere straten kunnen geen ontheffing aanvragen. Op loopafstand zijn er verschillende andere parkeerterreinen aanwezig dit niet in de blauwe zone vallen waar geparkeerd kan worden. Ook is het mogelijk om buiten de werkingstijden van de blauwe zone langer te parkeren. 

Fietspad en trottoir Westersingel

Langs de Westersingel loopt op dit moment een verplicht fietspad en trottoir tussen de Gemeentewerf en Westersingel huisnummer 75. Vanwege de bouwwerkzaamheden wordt als alternatief hiervoor een voetpad en verplicht fietspad ingesteld op een tijdelijk pad in het verlengde van de Röntgenstraat richting de Gemeentewerf.  

Wijze van opheffen en instellen

De huidige parkeerschijfzone wordt uitgebreid door het verplaatsen van de volgende borden en verkeers-tekens die zich op en rond het Westerplein bevinden:

  • De borden E10 (parkeerschijfzone met verplicht gebruik van parkeerschijf, tevens parkeerverbod indien er langer wordt geparkeerd dan de parkeerduur die op het bord is aangegeven) van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;

  • De bij de borden E10 behorende onderborden met de tekst ‘ma t/m do 08.00-18.00 uur, vrijdag 08.00-21.00 uur, zaterdag 08.00-17.00 uur’;

  • De borden E11 (einde parkeerschijfzone met verplicht gebruik van parkeerschijf) van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990; 

Ingevolge Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 artikel 25 lid 1 geldt een parkeerschijfzone alleen op parkeerplaatsen die zijn voorzien van een blauwe streep. Dit is het gedeelte nabij Albert Heijn en het aangrenzende geasfalteerde parkeerterrein. De overige parkeerplaatsen, ten westen van het geasfalteerde parkeerterrein, blijven beschikbaar voor lang-parkeren. In de parkeervakken waarvoor geen parkeerduurbeperking geldt, wordt conform de Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeers-tekens een P-tegel aangebracht.

 

Het voetpad en verplichte fietspad in het verlengde van de Röntgenstraat richting de Gemeentewerf worden ingesteld door het plaatsen van borden G7 (voetpad) en G11 (verplicht fietspad) van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 met de bijbehorende onderborden OB505.

Hardheidsclausule

Het college kan, in bijzondere gevallen, een artikel of artikelen van dit verkeersbesluit buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover toepassing daarvan leidt tot onbillijkheid van overwegende aard. Het van toepassing verklaren van dit artikel wordt gemotiveerd in het besluit en hiervan wordt verslag gedaan aan de raad.  

Overleg met belanghebbenden

Gedurende de procedure voor het bestemmingsplan ‘Uitbreiding centrum Berkel en Rodenrijs’ is overleg gevoerd met omwonenden, ondernemers, winkeliersvereniging en scholen. Hierbij is o.a. uitvoerig stilgestaan bij de te nemen verkeersmaatregelen en de te maken keuzes hierin. In het gemeenteblad van week 45 (2017) is bekend gemaakt dat met ingang van 7 november tot en met 5 december 2017 het voorontwerpbestemmingsplan voor inspraak in het gemeentehuis van Lansingerland ter visie lag. Gedurende deze termijn werd eenieder in de gelegenheid gesteld een schriftelijke inspraakreactie op het voorontwerpbestemmingsplan in te dienen. Er zijn 19 inspraakreacties ingediend. Vervolgens is in de Staatscourant van 18 juni 2018 en in het gemeenteblad van week 25 (2018) bekend gemaakt dat met ingang van 19 juni 2018 tot en met 30 juli 2018 het ontwerpbestemmingsplan voor het indienen van zienswijzen ter visie lag. Gedurende deze termijn is eenieder in de gelegenheid gesteld een zienswijze op het voornoemde ontwerpbestemmingsplan in te dienen. Er zijn 19 zienswijzen ingediend.  

Situering en beheer van de wegen

De betreffende wegen liggen binnen de bebouwde kom van de gemeente Lansingerland (kern Berkel en Rodenrijs) en zijn bij deze gemeente in beheer. 

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer heeft in de Verkeersadviesgroep van de gemeente Lansingerland overleg plaatsgevonden met de politie van

Rotterdam - Rijnmond.

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. 

Besluiten:

  • I.

    tot het uitbreiden van de parkeerschijfzone op het Westerplein door

    • 1.

      het behouden van de borden E10 (parkeerschijfzone met verplicht gebruik van parkeerschijf, tevens parkeerverbod indien er langer wordt geparkeerd dan de parkeerduur die op het bord is aangegeven) van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en de bijbehorende onderbord en met de tekst ‘ma t/m do 08.00-18.00 uur, vrijdag 08.00-21.00 uur, zaterdag 08.00-17.00 uur’ en de borden E11 (einde parkeer-schijfzone met verplicht gebruik van parkeerschijf) van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, zoals is aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening.

    • 2.

      het plaatsen van borden E10 (parkeerschijfzone met verplicht gebruik van parkeerschijf, tevens parkeerverbod indien er langer wordt geparkeerd dan de parkeerduur die op het bord is aangegeven) van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en de bijbehorende onderbord en met de tekst ‘ma t/m do 08.00-18.00 uur, vrijdag 08.00-21.00 uur, zaterdag 08.00-17.00 uur’ en de borden E11 (einde parkeerschijfzone met verplicht gebruik van parkeerschijf) van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, zoals is aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening.

    • 3.

      het plaatsen van blauwe strepen zoals bedoeld in artikel 25 lid 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 op alle parkeerplaatsen binnen deze parkeerschijf-zone, uitgezonderd de parkeerplaatsen ten westen van de inrit ter hoogte van Gemeentewerf huisnummer 21, zoals is aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening.

  • II.

    tot het instellen van een verplicht fietspad tussen de Röntgenstraat en de Gemeentewerf door het plaatsen van de borden G11 (verplicht fietspad) van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 met de bijbehorende onderborden OB505 (aanduiding twee richtingen), zoals is aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening.

 

  • II.

    tot het instellen van een voetpad tussen de Röntgenstraat en de Gemeentewerf door het plaatsen van de borden G7 (voetpad) van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, zoals is aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening.

 

  • IV.

    de bovengenoemde verkeersmaatregelen te laten gelden van 26 februari 2020 tot en met 31 december 2022, of zoveel eerder of later dat de werkzaamheden zijn afgerond;

 

  • V.

    een kopie te verzenden aan:

    • 1.

      Politie Rotterdam-Rijnmond, t.a.v. de heer R. Heuvelman, Postbus 70023, 3000 LD Rotterdam;

    • 2.

      Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, t.a.v. mevrouw M. van den Berg, Frobenstraat 8, 3045 RD Rotterdam;

    • 3.

      De afdeling Beheer & Onderhoud, t.a.v. de heer E. Korteland;

    • 4.

      De afdeling Beheer & Onderhoud, t.a.v. S. Lassooy;

    • 5.

      Archief.  

Lansingerland, 18 februari 2020

Burgemeester en wethouders van Lansingerland      

Lucas Vokurka

Secretaris

drs. Pieter van de Stadt  

Burgemeester

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, of is het besluit onduidelijk? Neem altijd eerst contact op met de gemeente. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift hoeft te schrijven. Medewerkers van de gemeente nemen samen met u het besluit door. Komt u er samen niet uit, dan kunt u alsnog digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de Gemeente Lansingerland. Let u er wel op, dat u het bezwaar indient binnen de wettelijke termijn.

Het adres voor het indienen van schriftelijk bezwaar is: 

College van burgemeester en wethouders van gemeente Lansingerland

Postbus 1

2650 AA Berkel en Rodenrijs 

Of voor het indienen van digitaal bezwaar: zie www.lansingerland.nl/bezwaar. 

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen de wettelijke termijn, zijnde zes weken na verzenddatum. Schrijf in uw bezwaarschrift ten minste: 

  • 1.

    uw naam en adres

  • 2.

    de datum van uw bezwaarschrift

  • 3.

    het nummer van deze brief, of stuur een kopie van deze brief mee met uw bezwaarschrift (artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht).

  • 4.

    een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt

  • 5.

    waarom u het niet eens bent met ons besluit

  • 6.

    uw handtekening 

Het besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. U kunt tijdens deze procedure een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam. Er moet dan wel sprake zijn van een spoedeisend belang. Het adres is: 

Rechtbank Rotterdam

Sector bestuursrecht

Postbus 50951

3007 BM Rotterdam 

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. 

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Daarvoor moet u wel een elektronische handtekening (DigiD) hebben. Zie http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

 

 

  

Naar boven