Gemeente Amsterdam - kennisgeving voornemen voor het opstellen van de Omgevingsvisie Amsterdam 2050 en het uitvoeren van een omgevingseffectrapportage (milieueffectrapportage)

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken op grond van artikel 7.9 en 7.27 van de Wet milieubeheer bekend dat zij het voornemen hebben voor het opstellen van de Omgevingsvisie Amsterdam 2050 en een omgevingseffectrapport (milieueffectrapport) hierbij voor te bereiden.

Waarom een voornemen tot voorbereiding van een omgevingseffectrapport?

De Omgevingsvisie Amsterdam 2050 wordt de nieuwe visie op de ontwikkeling van Amsterdam. Het omvat onderwerpen als groen, water, energie, economie, gezondheid, cultuur en sociale voorzieningen. Kortom, alles wat de stad maakt tot wat hij is. Deze visie is bindend: ze geeft richting aan de ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen in de stad. Met de Omgevingsvisie bepalen we wat voor stad we willen worden. En hoe we samenwerken om dit te bereiken.  Op 2 juli 2019 stemde B&W in met de startnotitie Omgevingsvisie Amsterdam 2050 waarin een werkwijze is voorgesteld om te komen tot een goed functionerende omgevingsvisie voor Amsterdam, als nieuw instrument in het kader van de omgevingswet.

De Wet milieubeheer (nu) en de Omgevingswet (vanaf 1 januari 2021) verplichten tot het opstellen van respectievelijk een milieueffectrapport (MER) en een omgevingseffectrapport (OER) voor een omgevingsvisie. In het kader van de verbrede reikwijdte van de omgevingswet worden niet alleen de milieueffecten onderzocht (zoals bij een milieueffectrapportage), maar ook andere omgevingseffecten (zoals gezondheid). Om deze reden wordt de term omgevingseffectrapportage (o.e.r.) en Omgevingseffectrapport (OER) gebruikt.

Het bouwen aan de Omgevingsvisie en het doorlopen van een o.e.r. wordt benaderd als één geïntegreerd proces. Aanvullend wordt het opstellen van een OER ook beschouwd als een belangrijke eerste stap bij het monitoren en evalueren van de ambities in de Omgevingsvisie.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

In de NRD wordt omschreven op welke aspecten de beoogde ontwikkeling in de fysieke leefomgeving wordt beoordeeld. Een belangrijk instrument daarbij is het beoordelingskader. In het verlengde van de Omgevingswet ligt het voor de hand de reikwijdte van dit beoordelingskader te verruimen. Gezondheid, duurzaamheid en veiligheid zijn thema’s die in de Omgevingswet expliciet aandacht (moeten) krijgen. In lijn met de vijf kernopgaven zoals die benoemd zijn in de Startnotitie Omgevingsvisie Amsterdam 2050, worden ook de effecten op bijvoorbeeld economische vitaliteit, leefbaarheid en inclusiviteit bezien.

In de fase van de NRD wordt de Commissie voor de milieueffectrapportage gevraagd om advies uit te brengen. Bestuurlijke en maatschappelijke instanties krijgen ook de gelegenheid om advies over de NRD uit te brengen.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?

De NRD Omgevingsvisie Amsterdam 2050 ligt met ingang van 20 februari 2019 gedurende een termijn van zes weken ter inzage op de volgende adressen:

Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam;

Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.amsterdam.nl.

De NRD Omgevingsvisie Amsterdam 2050 is raadpleegbaar via www.amsterdam.nl/omgevingsvisie of www.amsterdam2050.nl

Hoe kunt u uw zienswijze naar voren brengen?

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan eenieder een zienswijze over de NRD Omgevingsvisie Amsterdam 2050 naar voren brengen.

Schriftelijke zienswijzen over de NRD Omgevingsvisie Amsterdam 2050 kunt u sturen naar de gemeenteraad van Amsterdam. Per adres: de directeur van Ruimte & Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen over de NRD Omgevingsvisie Amsterdam 2050 kunt u een afspraak maken met Ruimte en Duurzaamheid via omgevingsvisie@amsterdam.nl

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na de periode van terinzagelegging en raadpleging worden de ontvangen zienswijzen en adviezen beantwoord in een Nota van beantwoording. U krijgt hierover schriftelijk bericht. De Nota van beantwoording zal vervolgens worden betrokken bij het op te stellen OER Omgevingsvisie Amsterdam 2050.

Het OER Omgevingsvisie Amsterdam 2050 wordt te zijner tijd ter inzage gelegd, gelijktijdig met het ontwerp van de Omgevingsvisie Amsterdam 2050. Over deze terinzagelegging wordt te zijner tijd kennisgegeven. Eenieder wordt dan in de gelegenheid gesteld zienswijzen naar voren te brengen.

Op woensdag 4 maart en dinsdag 10 maart worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd over het traject Omgevingsvisie Amsterdam 2050, hier zal ook aandacht besteed worden aan de NRD. Kijk voor informatie hierover op www.amsterdam2050.nl

 

Amsterdam, 19 februari

burgemeester en wethouders,

Peter Teesink

Secretaris

Femke Halsema

burgemeester

Naar boven