Gemeente Amsterdam - voorontwerpbestemmingsplan Oud West 2018 1e herziening

Logo Amsterdam

Het dagelijks bestuur van stadsdeel West, gemeente Amsterdam maakt ten behoeve van participatie en het vooroverleg op grond van artikel 3.1.1. Besluit ruimtelijke ordening bekend dat het voorontwerpbestemmingsplan Oud West 2018 1e herziening digitaal beschikbaar is gesteld op http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0363.E2001BPSTD-VO01

Het plangebied komt overeen met het plangebied van bestemmingsplan Oud West 2018 dat op 7 november 2019 is vastgesteld door de gemeenteraad Amsterdam en wordt globaal begrensd door de Hugo de Grootgracht, de Singelgracht, het Zandpad, het Vondelpark, de Schinkel en de Kostverlorenvaart.

Het bestemmingsplan wordt op een aantal onderdelen herzien. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel hecht veel waarde aan het belang van binnentuinen en tuinen. Oud-West is één van de dichtst bebouwde gebieden van Nederland. Het behoud van groene tuinen kan bijdragen aan het beperken van hittestress en het waterbergend vermogen bij hevige regenbuien versterken. Bovendien zijn de tuinen voor veel bewoners een belangrijke buitenruimte en rustoord binnen de bouwblokken. De tuinen zijn waardevol voor de volksgezondheid, waterberging en cultuurhistorie. Vanwege een goed woon- en leefklimaat wil het bestuur dat de tuinen in Oud-West zo groen mogelijk blijven en zo goed mogelijk zijn voorbereid op klimaatveranderingen. Daarom heeft het stadsdeel een voorontwerpbestemmingsplan gemaakt waarin vergunningvrij bouwen in het achtererfgebied wordt beperkt én een maximaal verhardingspercentage wordt voorgeschreven. Het gaat dus niet alleen om het tegengaan van bouwwerken maar ook van verharding en betegeling van tuinen.

Daarnaast bevat de herziening strengere bouwregels voor dakterrassen en balkons en worden daktoegangsopbouwen niet langer toegestaan. Deze strengere bouwregels zijn conform de uitvoeringsrichtlijnen voor kruimelafwijkingen die het DB van stadsdeel West op 21 januari 2020 heeft vastgesteld.

Tot uiterlijk vrijdag 1 mei 2020 is het mogelijk om op het voorontwerpbestemmingsplan te reageren via bestemmingsplanoudwest@amsterdam.nl

Voorafgaand wordt in het voorjaar tevens een informatieavond georganiseerd waar de maatregelen worden toegelicht. Nadere details over deze avond worden op een later tijdstip bekend gemaakt via de website en de Facebookpagina van het stadsdeel en andere (digitale) kanalen. De uitkomsten van de participatie worden verwerkt in de volgende versie, het ontwerpbestemmingsplan, dat vervolgens voor zes weken ter inzage wordt gelegd. In die periode wordt de gelegenheid geboden om zienswijzen naar voren te brengen. Zodra die procedure start, zal een nieuwe publicatie plaatsvinden.

 

Amsterdam, 19 februari 2020

Dagelijks Bestuur van de bestuurscommissie West

F. Ulichki, voorzitter

I. Overzier, secretaris

Naar boven