Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan verbrede reikwijdte ‘Maanwijk, Leusden-Zuid’

Logo Leusden

De gemeenteraad van Leusden heeft op 6 februari 2020 het bestemmingsplan “Maanwijk, Leusden-Zuid” gewijzigd vastgesteld.

 

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan verbrede reikwijdte Maanwijk, Leusden-Zuid voorziet in de realisatie van de nieuwe woonwijk Maanwijk te Leusden. Met de komst van dit bestemmingsplan komt de geldende agrarische bestemming te vervallen.

Wijzigingen

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad wijzingen aangebracht naar aanleiding van ingekomen zienswijzen en ambtshalve aanpassingen. Wijzigingen zijn aangebracht aan de toelichting, regels en verbeelding van het bestemmingsplan. Uitgebreide beschrijving van de wijzigingen zijn terug te vinden in de toelichting van het bestemmingsplan hoofdstuk 6.4.

Hier volgt een verkorte opsomming van de wijzigingen naar aanleiding van de ingebrachte zienswijzen:

 

- Aanpassingen in de toelichting met betrekking tot de bescherming van de gasleiding in het plangebied, conclusies van een verkeerkundig onderzoek, conclusies van de stiktstofdepositieberekening, conclusies industrielawaai en de verkeer aantrekkende werking op het plangebied. In de Quick scan flora en fauna zijn de afstanden tot beschermde natuurgebieden gecorrigeerd.

 

Ook zijn enkele ambtelijke wijzigingen doorgevoerd in de toelichting, de regels en de verbeelding. Hieronder een korte opsomming:

- Het onderzoek in het kader van de ladder voor duurzame verstedelijking is op verschillende punten aangescherpt.

- De maximale goothoogte voor een enkel woontype is aangepast van 3 m naar 3,5 m.

- In het ontwerp was met recht een andere typologie woningen toegestaan (bijvoorbeeld van rijenwoning naar twee-onder-een-kap). Deze regeling is geschrapt.

- De vlakken waar een gevelverbijzondering (stedenbouwkundig accent) wordt gerealiseerd zijn verkleind.

- De regeling voor het sturen op kwaliteit van bebouwing op de achtererven is aangescherpt.

- De regels voor artikel 7 woongebied zijn aangescherpt zodat deze in overeenstemming zijn met het beeldkwaliteitsplan.

- Het definitieve beeldkwaliteitsplan is als bijlage bij de regels opgenomen.

 

Ter inzage legging

Het vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt van 20 februari tot en met 1 april 2020 ter inzage bij de gemeente Leusden. U kunt een afspraak maken met het omgevingsloket via www.leusden.nl of via telefoonnummer 14 033.

 

Het bestemmingsplan is ook in te zien op de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0327.227-0401 

Beroep

De beroepstermijn begint de dag na ter inzagelegging van het bestemmingsplan, dat is dus 20 februari 2020. De termijn voor het instellen van beroep is zes weken.

 

Belanghebbenden, die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend, dan wel belanghebbenden wie niet verweten kan worden dat de zienswijze niet tijdig is ingediend, kunnen gedurende de bovengenoemde termijn schriftelijk beroep instellen. Het beroep kan worden ingesteld, tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Ook belanghebbenden die bezwaren hebben tegen de wijzigingen die in het plan zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan kunnen beroep instellen bij de Raad van State.

Het beroepschrift moet worden ondertekend en bevat minimaal de volgende onderdelen: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

 

Het bestemmingsplan treedt in werking de dag na afloop van de beroepstermijn, 2 april 2020. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat de rechter op dat verzoek heeft beslist. Een verzoek om voorlopige voorziening moet afzonderlijk worden ingediend bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State met als voorwaarde dat tijdig een beroepschrift is ingediend.

 

Crisis- en herstelwet van toepassing

Op het besluit van het bestemmingsplan “Maanwijk, Leusden-Zuid” is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is van toepassing. Dat betekent dat de belanghebbende die te zijner tijd een beroepschrift wil indienen, daarin moet aangeven welke beroepsgronden hij of zij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de beroepstermijn kunnen de gronden niet meer worden aangevuld, geen nieuwe gronden meer worden ingediend. Ook moet in het beroepschrift worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

Naar boven