Gemeente Oldenzaal - Verkeersbesluit instellen verplichte rijrichting vanuit Hofstraat naar Grootestraat in Oldenzaal

Logo Oldenzaal

reg.nr. 44531-2019

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldenzaal;

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Gelet op:

- artikel 15, eerste en tweede lid en artikel 18, eerste lid onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994);

- artikel 2, lid 1, sub a en b van de WVW 1994 op basis waarvan verkeersbesluiten kunnen strekken tot in het belang van de veiligheid van het verkeer en het beschermen van weggebruikers en passagiers;

- artikel 8 van de Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW),

- het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht, alsook het bepaalde in de Wegenverkeerswet, het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en het Reglement verkeersregels en Verkeerstekens (RVV 1990); 

Overwegende:

- dat op 30 oktober 2019 een verzoek is ingediend voor het nemen van verkeersbesluit voor het instellen verplichte rijrichting vanuit Hofstraat naar Grootestraat gedeelte perceel kadastraal bekend onder nummer ODZ00 B1053 tussen de Hofstraat en de Grootestraat in Oldenzaal.

- dat volgens het verzoek van 30 oktober 2019 het instellen verplichte rijrichting vanuit Hofstraat naar Grootestraat plaats vindt door het plaatsen van verkeersbord D5 (L), Gebod tot het volgen van de rijrichting die op het bord is aangegeven, waarvoor een verkeersbesluit nodig is. Het bord geeft in feite aan dat het verboden is om rechtsaf te slaan.

- dat in de huidige situatie sprake is van een openbare weg die in eigendom en beheer is bij de gemeente Oldenzaal.

- dat het college bevoegd is om een verkeersbesluit te nemen en daarbij enige mate van beoordelingsruimte heeft en dat in het besluit een duidelijke belangenafweging moet zijn gemaakt waarbij het algemeen belang wordt afgewogen tegen het individuele belang. Het besluit moet berusten op de juiste feiten en omstandigheden.

- dat gelet op artikel 2 van de WVW 1994 het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer niet in het geding komt.

- dat het treffen van een verkeersmaatregel een normale maatschappelijke ontwikkeling is waarmee eenieder kan worden geconfronteerd en waarvan de nadelige gevolgen in beginsel voor rekening van betrokkenen behoren te blijven.

- dat omliggende percelen toegankelijk blijven.

- dat de hulpdiensten de omliggende percelen en panden kunnen bereiken.

- dat op basis van artikel 24 BABW overleg heeft plaatsgevonden over het tijdelijk afsluiten met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Deze heeft geen bezwaar tegen de voorgenomen verkeersmaatregelen en het daarbij behorende verkeersbesluit.

BESLUIT

Op basis van artikel 2, lid 1, sub a en b van de WVW 1994 dat voor het instellen verplichte rijrichting vanuit Hofstraat naar Grootestraat gedeelte perceel kadastraal bekend onder

nummer ODZ00 B1053 tussen de Hofstraat en de Grootestraat in Oldenzaal door het plaatsen van verkeersbord D5 (L) volgens de bij dit besluit behorende situatieschets:

Beroep en voorlopige voorziening

Tegen het verkeersbesluit kan beroep worden ingesteld door:

1. Belanghebbenden die zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking.

2. Adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid advies uit te brengen over de ontwerpbeschikking.

3. Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking.

4. Belanghebbenden die willen opkomen tegen de wijzigingen die bij het nemen van het besluit ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.

Het beroepschrift moet worden ingediend bij Rechtbank Overijssel, afdeling Bestuursrecht,

postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Het verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel, afdeling Bestuursrecht, postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Aan zowel het instellen van beroep als verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden.

Een beroepschrift of een verzoek om voorlopige voorziening kunt ook u digitaal indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht . Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

INFORMATIE

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Rolfes, telefoonnummer (0541) 58 81 11.

Wij verzoeken u bij contact ons kenmerknummer 44531-2019 te vermelden.

Oldenzaal, 13 februari 2020

namens het college van burgemeester en wethouders

Marcel Rolfes

Medewerker APV/Bijzondere wetten Oldenzaal

Naar boven