Advies Raad van State inzake het ontwerp van een algemene maatregel van bestuur wijziging van het Besluit opneming buitenlandse kinderen ter adoptie

Nader Rapport

28 januari 2020

Nr. 2806950

Directie Wetgeving en Juridische Zaken

Aan de Koning

Nader rapport inzake het ontwerp van een algemene maatregel van bestuur wijziging van het Besluit opneming buitenlandse kinderen ter adoptie

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw kabinet van 18 december 2019, nr. 2019002697, machtigde Uwe Majesteit de Afdeling advisering van de Raad van State haar advies inzake het bovenvermelde ontwerp van een algemene maatregel van bestuur rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 15 januari 2020, nr. W16.19.0409/II, bied ik U hierbij aan.

Het ontwerp geeft de Afdeling advisering van de Raad van State geen aanleiding tot het maken van inhoudelijke opmerkingen.

Ik moge U hierbij het ontwerpbesluit en de nota van toelichting doen toekomen en U verzoeken overeenkomstig dit ontwerp te besluiten.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker.

Advies Raad van State

No. W16.19.0409/II

’s-Gravenhage, 15 januari 2020

Aan de Koning

Bij Kabinetsmissive van 18 december 2019, no.2019002697, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister voor Rechtsbescherming, bij de Afdeling advisering van de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit opneming buitenlandse kinderen ter adoptie, met nota van toelichting.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft geen opmerkingen over het ontwerpbesluit en adviseert het besluit te nemen.

Gelet op artikel 26, zesde lid jo vijfde lid, van de Wet op de Raad van State, adviseert de Afdeling dit advies openbaar te maken.

De vice-president van de Raad van State, Th.C. de Graaf.

Tekst zoals toegezonden aan de Raad van State: Besluit van tot wijziging van het Besluit opneming buitenlandse kinderen ter adoptie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister voor Rechtsbescherming van 13 december 2019, nr. 2775912, Directie Wetgeving en Juridische Zaken;

Gelet op artikel 5, derde lid, van de Wet opneming buitenlandse kinderen ter adoptie;

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van .... (datum en nummer);

Gezien het nader rapport van Onze Minister voor Rechtsbescherming van (datum nader rapport) 2019, (kenmerk nader rapport), Directie Wetgeving en Juridische Zaken,

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

Het Besluit opneming buitenlandse kinderen ter adoptie wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt na ‘ingediend’ ingevoegd: ‘, hierna te noemen: aangewezen rechtspersoon’.

B

Artikel 4 vervalt.

C

In de artikelen 5, 6, derde lid, 7, 8, 9 en 10, eerste en tweede lid, wordt ‘Stichting adoptievoorzieningen’ vervangen door: ‘aangewezen rechtspersoon’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin dit besluit wordt geplaatst.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

De Minister voor Rechtsbescherming,

NOTA VAN TOELICHTING

De Stichting adoptievoorzieningen gaat per 1 januari 2020 op in de Stichting FIOM. De Stichting FIOM is een kennisorganisatie die gespecialiseerd is op het gebied van onder meer afstammingsvragen. Met deze fusie zal Stichting FIOM worden aangewezen op grond van artikel 1 van het Besluit. Zij krijgt daarmee de taak om algemene voorlichting te verstrekken aan aspirant-adoptieouders omtrent de opneming en de adoptie van buitenlandse kinderen. Op dit moment wordt in het Besluit de aangewezen rechtspersoon bij naam van Stichting adoptievoorzieningen genoemd. Gelijktijdig met de voorgenomen fusie zal daarom de verwijzing in het besluit naar Stichting adoptievoorzieningen worden geschrapt. Om de duurzaamheid van de bepalingen in het besluit te waarborgen, zal enkel nog in algemene zin worden verwezen naar ‘de aangewezen rechtspersoon’.

De Minister voor Rechtsbescherming,

Naar boven