Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD)

Binnen de CTIVD ontstaan door het vertrek van de voorzitter en een lid vacatures voor:

  • een voorzitter van de CTIVD en tevens van de afdeling toezicht (m/v)

  • een lid van de CTIVD, benoemd in de afdeling toezicht (m/v)

De CTIVD is een onafhankelijk orgaan dat toezicht houdt op de rechtmatigheid van de werkzaamheden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De CTIVD omvat een afdeling toezicht en een afdeling klachtbehandeling. De CTIVD bestaat uit vier leden, onder wie de voorzitter. Drie leden, onder wie de voorzitter, worden benoemd in de afdeling toezicht. De voorzitter van de CTIVD is tevens voorzitter van de afdeling toezicht. Een lid wordt benoemd als lid, tevens voorzitter van de afdeling klachtbehandeling.

Dit is geregeld in hoofdstuk 7 van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017).

Taken afdeling toezicht

De afdeling toezicht is op grond van artikel 97, lid 3, van de Wiv 2017 belast met:

  • a. het toezicht op de rechtmatigheid van de uitvoering van hetgeen bij of krachtens deze wet en de Wet veiligheidsonderzoeken is gesteld;

  • b. het gevraagd en ongevraagd inlichten en adviseren van Onze betrokken Ministers aangaande de door de commissie geconstateerde bevindingen. Desgewenst kan de commissie Onze betrokken Ministers vragen deze inlichtingen en adviezen ter kennis van een of beide kamers der Staten-Generaal te brengen, waarbij de werkwijze zoals beschreven in artikel 113 van overeenkomstige toepassing is;

  • c. het ongevraagd adviseren van Onze betrokken Ministers ter zake van de uitvoering van artikel 59;

  • d. het toezicht op de toepassing van de bevoegdheid van artikel 14, vierde lid, van de Rijkswet op het Nederlanderschap door Onze Minister van Veiligheid en Justitie, waarbij in het bijzonder aandacht wordt geschonken aan de doelmatigheid en proportionaliteit van de toepassing van deze bevoegdheid.

Functie-eisen

In artikel 99, lid 3, van de Wiv 2017 is bepaald dat ten minste twee van de drie leden van de afdeling toezicht, onder wie de voorzitter, jurist moeten zijn. De leden van de CTIVD moeten de Nederlandse nationaliteit hebben (artikel 99, lid 6 Wiv 2017) en beschikken over relevante kennis van of ervaring met het terrein van de AIVD en de MIVD. Voorts moeten de leden gevoel hebben voor een juiste balans tussen het belang van de nationale veiligheid en de bescherming van grondrechten.

Voor het vervullen van de functie is het met name voor de voorzitter van belang dat hij, naast een diepgaande kennis van het openbaar bestuur en de rechtsstaat, erkend gezag geniet met een onafhankelijke uitstraling en een ruime praktijkervaring heeft met complexe bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken.

Voor het vervullen van de functie van lid van de afdeling toezicht gaat de voorkeur uit naar iemand die beschikt over relevante technische en/of operationele deskundigheid dan wel ervaring heeft met toezicht op operationele diensten.

Arbeidsvoorwaarden

Het beoogde tijdstip van aantreden is 1 november 2019 voor de voorzitter en 1 januari 2020 voor het lid van de afdeling toezicht. Beide benoemingen vinden in principe plaats voor 32 uur per week. De benoemingen gelden voor een termijn van zes jaar. Hierna kan eenmaal herbenoeming plaatsvinden voor een periode van zes jaar. Op grond van artikel 100 van de Wiv 2017 wordt aan een lid van de commissie ontslag verleend met ingang van de eerste dag van de maand, volgend op die, waarin betrokkene de leeftijd van zeventig jaar heeft bereikt.

De rechtspositie en de daarmee samenhangende rechten en plichten voor de voorzitter en leden van de CTIVD zijn beschreven in het Besluit van 7 december 2017 (Stb. 2017, 498). De vergoeding voor de voorzitter van de CTIVD is naar rato van de deeltijd gebaseerd op het maximum van salarisschaal 19 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984. De vergoeding voor het lid is naar rato van de deeltijd gebaseerd op het maximum van salarisschaal 17 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984.

Het is ook mogelijk om de positie op detacheringsbasis te vervullen.

Wervings- en benoemingsprocedure

De vice-president van de Raad van State, de president van de Hoge Raad der Nederlanden en de Nationale ombudsman (de Commissie van Aanbeveling) stellen gezamenlijk een aanbevelingslijst op van ten minste drie kandidaten per vacature (zie verder artikel 99 Wiv 2017).

De functies zijn aangewezen als vertrouwensfuncties. Een veiligheidsonderzoek door de AIVD op A-niveau is dan ook onderdeel van de benoemingsprocedure.

De Commissie van Aanbeveling ziet graag sollicitaties tegemoet en wil ook geattendeerd worden op namen van personen die voor deze vacatures in aanmerking zouden kunnen komen (commerciële acquisitie wordt niet op prijs gesteld).

Nadere informatie over de functies kunt u inwinnen bij de voorzitter van de CTIVD, de heer mr. H.N. Brouwer, telefoon 070 – 315 58 20, of bij de secretaris-generaal van het Ministerie van Algemene Zaken, de heer drs. P.H.A.M. Huijts, telefoon 070 – 356 41 00.

Uw schriftelijke sollicitatie voorzien van een curriculum vitae kunt u tot uiterlijk 9 maart 2019 richten aan:

Vice-president Raad van State

Mr. Th. C. de Graaf

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Op de enveloppe vermeldt u ‘persoonlijk en vertrouwelijk’. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Naar boven