Verkeersbesluit: Reserveren van twee parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische auto’s in de Dr. A. Schweitzerstraat t.h.v. parkeerterrein huisnummer 49, te Ter Aar

Logo Nieuwkoop

19.24868

Burgemeester en wethouders van Nieuwkoop,

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RW 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

Overwegende dat:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Zoals verwoord in het beleidskader Elektrisch Vervoer uit 2013 is het wenselijk het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren. De algemene ambitie van de gemeentelijke duurzaamheidsagenda is een vermindering van het energiegebruik en een toename van het gebruik van duurzame energiebronnen en bouwmaterialen. In de duurzaamheidsagenda streeft de gemeente naar een vermindering van CO2 uitstoot. De gemeente wil deze vermindering van CO2 bereiken door het stimuleren van elektrisch vervoer.

Motivering:

Door een inwoner is er een verzoek ingediend bij de gemeente Nieuwkoop voor het realiseren van een oplaadplaats voor elektrische auto’s in de Dr. A. Schweitzerstraat in Ter Aar. De aanvrager is in het bezit van een elektrische auto maar heeft niet de mogelijkheid om de auto op te laden op eigen terrein.

Voor de aanvrager is het noodzakelijk om een laadpunt te realiseren in de openbare ruimte binnen een loopafstand van 200 meter van de woning van de aanvrager. Er is binnen een straal van 200 meter wel oplaadpunt aanwezig, maar deze is zeer frequent in gebruik.

De huidige parkeerdrukmetingen (2015) geven een parkeerdruk aan van rond de 80%. Er zijn tot op heden geen klachten binnen gekomen dat er onvoldoende parkeercapaciteit beschikbaar is in de wijk Het realiseren van een elektrische oplaadpunt in de Dr. A. Schweitzerstraat heeft dus geen negatieve invloed op de parkeerdruk. Door het plaatsen van laadpalen wordt het gebruik van elektrisch vervoer gestimuleerd. Om gebruik te kunnen maken van deze laadpalen worden parkeerplaatsen gereserveerd in de openbare ruimte voor het opladen van elektrische voertuigen.

Met dit verkeersbesluit wordt beoogd het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade, zoals bedoeld in art. 2 van de Wegenverkeerswet. Met dit verkeersbesluit levert de gemeente een bijdrage aan een veilige en schone openbare ruimte door het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren.

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie. Het advies over dit besluit is positief.

BESLUITEN

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

  • 1.

    dat er een parkeerplaats in de Dr. A. Schweitzerstraat, t.h.v. huisnummer 49, wordt gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen, door het plaatsen van bord E8 uit bijlage 1 van het RVV 1990 met onderborden “opladen elektrische voertuigen” en OB509

 

  • 2.

    Bovengenoemde maatregel uit te voeren overeenkomstig bij dit besluit behorende situatieschets.

  • 3.

    Dit verkeersbesluit in werking te laten treden één dag na dagtekening van het besluit.

Nieuwkoop 18 december 2019

Namens deze,

Sjoerd Dijkstra

Afdelingsmanager Beheer Openbare Ruimte

Mededelingen

Bezwaar

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.

Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.

Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u wel de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voorwaarde is wel dat u ook bezwaar hebt gemaakt.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten;

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener,

  • 2.

    de dagtekening,

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en

  • 4.

    de gronden van het bezwaar.

 

Het besluit ligt gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij het klantcontactcentrum, Teylersplein 1 te Nieuwveen.

 

Naar boven