Verkeersbesluit voor het instellen van een fiets/bromfietspad aan de Maagdenburgstraat te Deventer, kenmerk: 316445-2019.

Logo Deventer

 

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders Deventer besluit tot:

• Het wijzigen van het fietspad aan de Maagdenburgstraat ter hoogte van de Siemelinksweg in een fiets/bromfietspad door het plaatsen van het bord G12a en het verwijderen en verplaatsen van de borden G11 en G12 (verkeersborden van bijlage 1 van RVV 1990).

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Aanleiding verkeersbesluit

Aan de westzijde van de Siemelinksweg naar de Maagdenburgstraat (en vice versa) is in de huidige situatie geen goede aansluiting aanwezig voor bromfietsers en speed pedelecs tussen het fietspad en de openbare weg.

Hierdoor kunnen onveilige verkeerssituaties ontstaan. De huidige verkeerssituatie kan als gevolg hebben dat deze verkeersdeelnemers zich moeten begeven op het kruisingsvlak van het kruispunt, zonder dat het kruispunt en de verkeersregelinstallatie hierop is ingericht.

 

Motivering en belangenafweging

De Siemelinksweg en Maagdenburgstraat zijn in eigendom en beheer van de gemeente Deventer.

In de huidige situatie is er geen goede aansluiting aanwezig voor bromfietsers en speed pedelecs van het fiets/bromfietspad aan de westzijde van de Siemlinksweg naar de Maagdenburgstraat (en vice versa). Hierdoor kunnen onveilige verkeerssituaties ontstaan.

De gemeente Deventer ontvangt meldingen van gebruikers over deze situatie dat deze situatie niet wenselijk is.

De verkeersveiligheid en de leefbaarheid op het fietspad kan hierdoor verminderen.

Gelet op artikel 12 van het BABW voor het plaatsen van de verkeersborden G12a en het verwijderden en verplaatsen G11 en G12 van bijlage 1 van het RVV 1990 is een verkeersbesluit vereist.

 

Aan het verkeersbesluit kunnen de volgende verkeersbelangen ten grondslag liggen (art. 2 WVW 1994):

-het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Door het faciliteren van deze verkeersbeweging wordt de verkeersveiligheid voor bromfietsers en speed pedelecs verbeterd.

-het in standhouden van de weg;

Dit belang is niet van toepassing.

-het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

Dit belang is niet van toepassing.

-het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

Dit belang is niet van toepassing.

 

Zienswijzen/draagvlak

De gemeente Deventer krijgt meldingen van weggebruikers dat de situatie niet wenselijk is.

 

Wettelijk kader

- Artikel 2, eerste lid, onder a. van de Wegenverkeerswet 1994, bevat de verkeersbelangen die minimaal afgewogen dienen te worden bij een verkeerbesluit.

- In artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, is bepaald dat voor de plaatsing en verwijdering van bepaalde verkeerstekens, onderborden en fysieke maatregelen een verkeersbesluit is vereist.

- In artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald welk bestuursorgaan bevoegd is een verkeersbesluit te nemen.

- Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer geeft aan voor welke verkeerstekens het plaatsen en verwijderden een verkeersbesluit is vereist.

- In de Regeling tot verlening van bevoegdheden gemeente Deventer en de bijhorende lijst van bevoegdheden is vastgelegd dat de programmamanager Leefomgeving is gemandateerd voor het nemen van verkeersbesluiten.

- Mede op grond van artikel 24 van het BABW heeft overleg plaats gevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district IJsselland, daartoe gemandateerd door de Korpschef.

 

Publicatie

Bekendmaking van het verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in de Staatscourant van 20 december 2019 (www.zoek.officielebekendmakingen.nl).

 

Rechtsmiddelen

Als u het niet eens bent met dit besluit, belt u ons dan eerst. Wij kunnen het besluit uitleggen en zo nodig een fout herstellen. Bent u het dan nog niet eens met dit besluit, schrijf dan een brief (bezwaarschrift) aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 7400 GC Deventer. Zet in uw brief:

• uw naam en adres;

• de datum waarop u de brief schrijft;

• het kenmerk van ons besluit

• waarom u het niet eens bent met ons besluit

• uw handtekening

 

U moet het bezwaarschrift hebben ingediend binnen zes weken na de dag van publicatie van dit besluit. U kunt ook bezwaar maken via ons formulier op www.deventer.nl/bezwaarschrift.

 

Deventer, 16 december 2019

 

namens burgemeester en wethouders van Deventer,

 

 

R. van Hout

Programmamanager Leefomgeving

 

Naar boven