Beleidsregel inzet binnen het vakgebied Beveiliging met een aanstelling voor de uitvoering van technische, administratieve en andere taken ten dienste van de politie

Besluitnummer: 20190181736

De korpschef van politie,

gelet op,

Het Besluit tot het aanwijzen van functies voor de uitvoering van de politietaak (Stcr. 2019, nr. 34679)

overwegende dat:

  • voor bepaalde inzet op functies binnen het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie (LFNP) vakgebied Beveiliging niet een voltooide politieopleiding als bedoeld in artikel 2c, van het Besluit algemene rechtspositie politie vereist is;

  • een aanstelling voor de uitvoering van technische, administratieve en andere taken ten dienste van de politie met een aanwijzing als buitengewoon opsporingsambtenaar voor die inzet volstaat;

  • de bedrijfsvoering een snelle en flexibele inzetbaarheid van medewerkers vraagt in verband met dreigende onderbezetting.

aldus overeengekomen in de commissie voor georganiseerd overleg politie van 3 oktober 2019

besluit:

1. Bereik

Voor aanstelling op een functie binnen het vakgebied Beveiliging (en de Operationeel Specialisten die worden ingezet binnen het vakgebied Beveiliging), daar waar sprake is van werkzaamheden in het kader van:

  • arrestantenverzorging

  • arrestantenvervoer

  • rechtbanktaken

  • toezicht en beveiliging objecten

is geen voltooide politieopleiding als bedoeld in artikel 2c, van het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp) vereist.

2. Aanstelling.

  • a. De medewerker die is of wordt geplaatst in één van de onder 1 bedoelde functies (met de genoemde werkzaamheden en inzet) en die geen politieopleiding als bedoeld in artikel 2c, van het Barp heeft afgerond, blijft of wordt aangesteld als ambtenaar voor de uitvoering van technische administratieve en andere taken ten dienste van de politie (ATH), als bedoeld in artikel 2, onderdeel b, van de Politiewet 2012.

  • b. De aanstelling wordt gecombineerd met een aanwijzing als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa).

3. Aanstellings- en opleidingseisen

  • a. De kandidaat medewerker voldoet aan de voor de functie geldende aanstelling- en opleidingseisen met uitzondering van de eis van Nederlanderschap.

  • b. Indien de functie is aangewezen als vertrouwensfunctie geldt dat aan de kandidaat medewerker de aanvullende eis wordt gesteld dat hij of zij Nederlander is.

  • c. Voor het uitoefenen van de opsporingsbevoegdheid dient de medewerker in het bezit te zijn van een geldig boa-certificaat.

4. Rechtspositionele materiële aanspraken

De medewerker wordt in materieel opzicht gelijk gesteld aan een medewerker in dezelfde functie met een aanstelling voor de uitvoering van de politietaak.

5. Uniform en geweldsmiddelen

  • a. Medewerkers aangesteld op een functie in het vakgebied Beveiliging worden, indien nodig, een uniform verstrekt.

  • b. In het geval door de minister van JenV toestemming is verleend om voor de uitoefening van de functie de beschikking te hebben over geweldsmiddelen als bedoeld in artikel 6 van het Besluit bewapening en uitrusting politie, kunnen deze, indien nodig, worden verstrekt, mits de medewerker aan de daarvoor geldende bekwaamheids- en geschiktheidseisen voldoet.

6. Werkingssfeer.

Deze beleidsregel is ook van toepassing op medewerkers in het vakgebied Beveiliging die:

  • a. vallen onder het Overgangsbeleid overgang LFNP en plaatsing in de reorganisatie Politiewet 2012 of

  • b. aangesteld zijn op basis van een Besluit tijdelijk kader voor aanstelling in een executieve functie zonder initiële opleiding.

7. Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na datum uitgifte van de Staatscourant waarin deze wordt geplaatst en vervangt het Besluit tijdelijk kader aanstelling zonder initiële opleiding versie juli 2019. Voornoemd besluit tijdelijk kader vervalt per datum inwerkingtreding van deze beleidsregel.

8. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: ‘Beleidsregel inzet binnen het vakgebied Beveiliging met een ATH-aanstelling’.

Aldus vastgesteld te Den Haag, 13 december 2019

E.S.M. Akerboom korpschef

Naar boven