Verkeersbesluit VTH194593

Logo Waterschap Hollandse Delta

 

Aanpassen voorrangsregeling aansluiting Rijksstraatweg – Parallelweg in Nieuwenhoorn (gemeente Hellevoetsluis)

 

Dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse delta;

 

Overwegende het volgende:

 

Inleiding

De gemeente Hellevoetsluis wil de Rijksstraatweg in Nieuwenhoorn verkeersluwer en veiliger maken. In de afgelopen jaren zijn hiervoor in overleg met de omgeving plannen gemaakt.

 

De plannen “Rijksstraatweg veiliger” voorzien in het afwaarderen van de weg tot erftoegangsweg (30 km/u) en het aanpassen van de inrichting en de voorrangssituatie bij de aansluitingen op de Provincialeweg en de Parallelweg.

 

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

 

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de plaatsing van de borden B1, B2, B4, B5, B6, C15, G12a, zoals opgenomen in bijlage 1 behorende bij het RVV 1990 moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.

 

Motivering

De gemeente Hellevoetsluis wil de Rijksstraatweg in Nieuwenhoorn verkeersluwer en veiliger maken.

 

Met de openstelling van de noordelijke randweg (Nelson Mandelalaan) is er een alternatieve route gekomen voor de Rijksstraatweg door Nieuwenhoorn. Echter deze noordelijke randweg heeft de functie als alternatieve route voor de Rijksstraatweg nog onvoldoende overgenomen. De plannen “Rijksstraatweg veiliger” van de gemeente voorzien in het afwaarderen van de weg tot erftoegangsweg (30 km/u) en het aanpassen van de inrichting en de voorrangssituatie bij de aansluitingen op de Provincialeweg en de Parallelweg.

 

De gewijzigde voorrangssituatie en de aangepaste inrichting bij de aansluiting op de Parallelweg benadrukken de doorgaande route en verleiden het verkeer via de Parallelweg te rijden en niet meer rechtdoor over de Rijksstraatweg.

 

Situering en beheer van de wegen

De Parallelweg en een gedeelte van de Rijksstraatweg zijn erftoegangswegen type 1, gelegen buiten de bebouwde kom en in eigendom van en in beheer en onderhoud bij waterschap Hollandse Delta.

 

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen betreffende het Wegverkeer heeft overleg over dit verkeersbesluit plaatsgevonden met de gemandateerde van de nationale politie. Uit het overleg is vast komen te staan dat tegen het treffen van de voorgenomen maatregel geen bezwaar bestaat.

 

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

Gelet op het bepaalde in regel 7.22 van het register behorende bij het Mandaatbesluit 2018 is het hoofd van de afdeling Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving bevoegd dit besluit te nemen.

 

Besluit:

  • het wijzigen van de voorrangsregeling op de aansluiting Parallelweg – Rijksstraatweg in Nieuwenhoorn (gemeente Hellevoetsluis)

  • verwijdering en plaatsing van de borden en markering conform de bij dit besluit behorende tekening met nummer 19501A02 van 20 november 2019

  • alle eerder genomen verkeersbesluiten, die tegenstrijdig zijn met dit verkeersbesluit, komen met dit verkeersbesluit te vervallen

 

 

Ridderkerk, 13 december 2019

Namens dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta

P. Schakel

hoofd afdeling Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving

 

 

 

 

Bezwaar

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende gedurende een periode van zes weken vanaf de dag na bekendmaking, tegen dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC Ridderkerk.

 

Het verkeersbesluit treedt in werking na bekendmaking. Op grond van artikel 6:16 Algemene wet bestuursrecht schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan, na indiening van het bezwaarschrift, ook een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend op grond van artikel 8:81 Algemene wet bestuursrecht. Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de sector bestuursrecht van de Rechtbank Rotterdam, Postbus 50950, 3007 BL Rotterdam of digitaal via https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Bestuursrecht.

 

Naar boven