Het instellen van een gesloten verklaring voor motorfietsen en parkeerverbod Besselinkschans

Logo Oost Gelre

Kenmerk: 58901-2019

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre,

Wettelijk Kader

Op grond van artikel 15 moet een verkeersbesluit worden genomen voor:

- Het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens, zoals deze genoemd zijn in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW), voor zover daardoor een verbod of gebod wordt ingesteld of gewijzigd.

- Het nemen van maatregelen op of aan de weg, zoals deze genoemd zijn in artikel 15, lid 2, van de Wegenverkeerswet 1994, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken. 

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.  

Met dit verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer.

 

Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 is het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer in het geding met instellen van een gesloten verklaring voor alle motorfietsen en een parkeerverbod. 

Gelet op onderstaande overwegingen wordt het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer van ondergeschikt belang geacht.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De Flierdijk, de Schansweg en de Eikendijk zijn gelegen buiten de bebouwde kom van Lievelde. Deze wegen zijn opgenomen in de structuurvisie Besselinkschans en zijn aangewezen als recreatieve paden. Het gaat om onverharde wegen om te wandelen, honden uit te laten of te fietsen. 

De Flierdijk, de Schansweg en de Eikendijk zijn gecategoriseerd als erftoegangsweg buiten de bebouwde kom en maken daarmee deel uit van het verblijfsgebied. De verkeersfunctie is in een verblijfsgebied onderschikt aan de verblijfsfunctie. De maximum toegestane snelheid op de Flierdijk, de Schansweg en de Eikendijk is 60 km/uur.  

Aan de Eikendijk is de vereniging Motor- en Autoclub Lichtenvoorde gevestigd. De gemeente Oost Gelre heeft signalen ontvangen dat op onder andere de Schansweg en Flierdijk regelmatig motorfietsen op hoge snelheden rijden. De onverharde wegen worden gebruikt om te crossen. Daar de wegen gecategoriseerd zijn als erftoegangsweg en bedoeld zijn als verblijfsgebied is dit gedrag niet gewenst. 

Ten noorden van de Flierdijk is een vakantiepark gelegen. Het vakantiepark heeft een uitgang voor fietsers en voetgangers op de Flierdijk. Door bezoekers van het vakantiepark worden regelmatig auto’s geparkeerd op de Flierdijk nabij de ingang van het vakantiepark. Landbouwvoertuigen kunnen vervolgens de geparkeerde auto’s op de Flierdijk niet passeren doordat het zandpad erg smal is. Het bereiken van het landbouwgrond wordt bemoeilijkt. 

Om de veiligheid te waarborgen op de Flierdijk en de Schansweg en (geluids)overlast voor de omgeving te beperken wordt een geslotenverklaring voor motorfietsen ingesteld. De geslotenverklaring wordt ingesteld door het plaatsen van verkeersborden C11 van bijlage 1 van het RVV 1990. 

Om het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan wordt op de Flierdijk een parkeerverbod ingesteld aan beide zijden van de weg tussen het kruispunt Flierdijk – Pastoor Scheepersstraat en het eerstvolgende kruispunt. Het parkeerverbod wordt ingesteld door het plaatsen van verkeersborden E1 van bijlage 1 van het RVV 1990. 

 

Advies politie

Op basis van artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de verkeersadviseur van de Politie Oost Nederland. De politie adviseert positief over het voorgenomen verkeersbesluit.  

 

Publicatie

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Dit moet op grond van artikel 26 van het Besluit administratieve bepaling inzake het wegverkeer. Ook wordt een melding van dit besluit gedaan in de huis-aan-huis bladen Groenlose Gids en de Elna.

 

Bovenstaande vormt de basis om onderstaande verkeersmaatregel te nemen:

BESLUIT

  • 1.

    Door het plaatsen van de verkeersborden C11 (gesloten verklaring voor motorfietsen) van bijlage 1 van het RVV 1990 een geslotenverklaring voor motorfietsen in te stellen op de volgende locaties;

    • a.

      Schansweg ter hoogte van het kruispunt Schansweg – Heringsaweg;

    • b.

      Flierdijk ter hoogte van het kruispunt Flierdijk – Heringsaweg;

    • c.

      Flierdijk ter hoogte van het kruispunt Flierdijk – Parallelweg;

    • d.

      Flierdijk ter hoogte van het kruispunt Flierdijk – Pastoor Scheepersstraat

    • e.

      Schansweg ter hoogte van het kruispunt Schansweg – Pastoor Scheepersstraat

    • f.

      Eikendijk aan de oostzijde ter hoogte van huisnummer 9;

  • 2.

    Door het plaatsen van de verkeersborden E1 (parkeerverbod) van bijlage 1 van het RVV 1990 een parkeerverbod in te stellen op de Flierdijk aan beide zijden van de weg tussen het kruispunt Flierdijk – Pastoor Scheepersstraat en het eerstvolgende kruispunt.

Lichtenvoorde, 18 december 2019

Namens deze,

Geert Vruggink

Afdeling Omgeving

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het er niet mee eens?

Bent u het met dit besluit niet eens, dan kunt u een bezwaarschrift indienen. U kunt dit doen op basis van de Algemene wet bestuursrecht. Hoe u dat kunt doen, leest u hier.

Een bezwaarschrift:

U kunt een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders. Het adres is: Postbus 17, 7130 AA Lichtenvoorde.

 

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift schriftelijk indient binnen zes weken na de dag waarop wij deze brief hebben gestuurd. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen. Het is niet mogelijk om uw bezwaarschrift via e-mail in te dienen.

 

In het bezwaarschrift moet in ieder geval staan:

  • 1.

    Uw naam en adres, de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft, een omschrijving van het besluit waar het bezwaarschrift tegen gericht is (u kunt bijvoorbeeld een kopie van een brief of publicatie meesturen of u vermeldt de datum van de publicatie of datum en kenmerk van de brief), de reden waarom u bezwaar maakt en uw handtekening.

  • 2.

    Vermeldt u links bovenaan de envelop en de brief het onderwerp ‘bezwaarschrift’? Dit zorgt voor een snellere verwerking.

Voorlopige voorziening:

Als u bezwaar maakt tegen dit besluit dan blijft het besluit van kracht. Heeft dit voor u op korte termijn gevolgen en wilt u hier iets tegen doen, dan kunt u de rechtbank vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit kunt u alleen doen als u ook een bezwaarschrift heeft ingediend. U kunt een voorlopige voorziening vragen door een brief te sturen aan: Rechtbank Gelderland, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. De rechtbank zal dan in de regel op korte termijn een spoedzitting plannen.

Afschrift aan

Gemeente Oost Gelre:

- Servicedienst

- BOA

- Communicatie

- Afdeling Omgeving

 

Hulpverleningsdiensten:

- Politie

- Brandweer

- Huisartsenpost

- Witte Kruis

 

Regionaal vervoer:

- Connexxion

- Arriva

- Buurtbus Aalten - Ruurlo

- Regionoaal Vervoers Centrum

- Regiotaxi Gelderland

- Taxi Centrale Noot

- Sociale Dienst oost Achterhoek

Naar boven