Verkeerbesluit, instellen van een snelheidsbeperkende maatregel van 30-km/uur, Bommerigerweg, Mechelen

Logo Gulpen-Wittem

 

Onderwerp:

Definitief verkeersbesluit ten behoeve van het instellen van een snelheidsbeperkende maatregel van 30-km/uur op de Bommerigerweg te Mechelen tussen de Spetsesweide en de bebouwde komgrens.

Bevoegd gezag

Burgemeester en Wethouders hebben besloten dat dit definitief besluit volgens de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) zal worden voorbereid. Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn Burgemeester en Wethouders van Gulpen-Wittem bevoegd een verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen van het besluit

We achten dit besluit wenselijk omdat:

  • de Bommerigerweg in en nabij de dorpskern van Mechelen is gecategoriseerd als 'erftoegangsweg type II';

  • binnen het grootste gedeelte van de bebouwde kom van Mechelen een maximale snelheid van 30 kilometer per uur is vastgesteld;

  • in het gedeelte van de Bommerigerweg, vanaf huisnummer 5 tot aan het einde van de bebouwde kom, gelegen tussen Bommerigerweg huisnummers 10 en 13, de maximale snelheid 50 km/uur bedraagt;

  • het wenselijk is ook in het gedeelte van de Bommerigerweg, vanaf huisnummer 5 tot aan het einde van de bebouwde kom, die is gelegen tussen Bommerigerweg huisnummers 10 en 13, een maximale snelheid van 30 kilometer per uur in te stellen;

  • op 14 mei 2019 een bijeenkomst heeft plaatsgevonden met vertegenwoordigers van de gemeente en de aanwonenden om samen tot een oplossing te komen;

  • de gemeente voornemens is flankerende maatregelen te treffen ter hoogte van de komgrens om zodoende een duidelijke wisseling van snelheidsregime te krijgen en het verkeer hierop te attenderen;

  • het betreffende weggedeelte in beheer en onderhoud is bij de gemeente Gulpen-Wittem;

  • · op grond van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht een ontwerp-verkeersbesluit gedurende zes weken ter inzage moet hebben gelegen, alvorens een definitief besluit kan worden vastgesteld;

  • · het ontwerp verkeersbesluit door het college genomen op 20 augustus 2019 vanaf 4 september 2019 voor een termijn van 6 weken ter inzake heeft gelegen en er tegen dit ontwerp verkeersbesluit geen zienswijzen zijn ingediend;

  • dit definitief verkeersbesluit kenbaar wordt gemaakt in ‘Gulp en Geul’ en ‘Staatscourant’ en vervolgens 6 weken ter inzage wordt gelegd. 

Formeel kader

Artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt dat 1. de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit en dat 2. maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de plaatsing van de borden A01-30-ZB (begin zone met een maximumsnelheid 30 km/uur) en A02-30-ZE (einde zone met een maximumsnelheid van 30 km/uur), zoals die staan opgenomen in bijlage 1 behorende bij het RVV 1990, moet geschieden krachtens een verkeersbesluit. 

Belangenafweging

Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen, liggen de volgende belangen ten grondslag aan dit besluit:

  • 1.

    het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

  • 2.

    het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • 3.

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer ;

  • 4.

    het voorkomen en/of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de aangestelde verkeerscoördinator, dhr. L. Theunissen van de politie Heuvelland. Er is een positief advies afgegeven. 

Het college heeft tijdens de collegevergadering van 20 augustus 2019 besloten om de uniforme openbare aanbestedingsprocedure van de afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb)op de voorbereiding van dit besluit van toepassing te verklaren. Het besluit heeft ter inzage gelegen van 4 september 2019 t/m 16 oktober 2019. Gedurende deze termijn is geen zienswijze ingediend. 

Besluit

Instemmen met een definitief verkeersbesluit ten behoeve van een snelheidsbeperkende maatregel van 30-km/uur op de Bommerigerweg te Mechelen tussen de Spetsesweide en de bebouwde komgrens 

Door het verplaatsen van het bord A01-30-ZB (begin zone maximumsnelheid 30 km/uur) op de Bommerigerweg van het kruispunt met de Spetsesweide naar de komgrens van Mechelen, komende vanuit de zuidelijke richting en het verplaatsen van het bord A02-30-ZE (einde zone maximumsnelheid 30 km/uur) van Bijlage I van het RVV 1990, van het gedeelte van de Bommerigerweg te Mechelen, ter hoogte van huisnummer 5 naar het einde van de bebouwde kom Mechelen (bord H02-B), komende uit noordelijke richting. 

De borden A01-30-ZB (begin zone maximumsnelheid 30 km/uur) en A02-30-ZE (einde zone maximumsnelheid 30 km/uur) van Bijlage I van het RVV 1990 zullen worden verplaatst zoals op de bij dit besluit als bijlage bijgevoegde situatietekening is aangegeven.  

Beroep

Binnen zes weken kunt u tegen dit besluit beroep instellen bij de rechtbank Limburg. De termijn van zes weken begint op de dag na de datum waarop dit besluit in de Staatscourant is gepubliceerd. U kunt alleen beroep instellen als u tegen het ontwerpbesluit zienswijzen heeft ingediend in de periode dat deze mogelijkheid werd geboden of redelijkerwijs niet kan worden verweten dat u geen zienswijzen heeft ingediend.

Zorg ervoor dat de datum, uw naam, handtekening, adres, een omschrijving van deze brief (of een kopie) en de reden waarom u het niet eens bent met onze beslissing, in uw brief staan.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/ bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).

Soms is er sprake van spoed, in dat geval kunt u bij de rechter een voorlopige voorziening vragen. Zie voor meer informatie www.rechtspraak.nl. 

Datum effectuering

Het besluit zal op zijn vroegst direct nadat het DEFINITIEVE verkeersbesluit is bekendgemaakt, worden uitgevoerd.        

burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem,

de secretaris,

J.G.A. Kusters MCM

de burgemeester,   

Ing. N.H.C. Ramaekers-Rutjens

  

Bijlage 1: Situatietekening:

  

Naar boven