Verkeersbesluit gemeente Amersfoort wijk Liendert: stoepparkeren Albatrosstraat

Logo Amersfoort

DIR/SO/Docsnr.: 6109135

INLEIDING

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op 10 april 2018 is deze bevoegdheid in het Bevoegdhedenbesluit Gemeente Amersfoort 2018 door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de afdelingsmanager Stad en Ontwikkeling.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.  

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de verkeersspecialist van de politie. Deze heeft aangegeven dat er bij de politie Midden-Nederland, cluster oost Utrecht, district Amersfoort, geen bezwaar is tegen dit besluit.  

Motivering en toelichting

In de Albatrosstraat (gedeelte Zangvogelweg-Fuutstraat) is de parkeerdruk hoog. Er is geen aparte parkeervoorziening en er moet daarom op de rijbaan worden geparkeerd. De rijbaanbreedte is zodanig dat maar aan één zijde van de weg parkeren mogelijk is. Wanneer aan twee zijden op de rijbaan wordt geparkeerd is er geen doorrijmogelijkheid meer voor normale motorvoertuigen zoals auto’s en vrachtwagens. De huidige parkeerdruk brengt met zich mee dat eenzijdig parkeren op de rijbaan onvoldoende ruimte biedt aan de parkeervraag. In de praktijk wordt daardoor aan de zuidzijde van de Albatrosstraat door auto’s met twee wielen op het trottoir geparkeerd. Het trottoir is aan die zijde maar circa 2m breed, waardoor de toegankelijkheid voor gebruikers van de trottoirs geregeld wordt beperkt door op het trottoir geparkeerd auto’s. Uit meerdere parkeertellingen is gebleken dat de hoge parkeerdruk structureel is en het parkeren op het trottoir vaak voorkomt. Uit het oogpunt van toegankelijkheid van het trottoir enerzijds, en anderzijds een evenwichtige verdeling van parkeerdruk in de buurt, is het gewenst hiervoor in de Albatrosstraat een oplossing te vinden.  

De huidige inrichting van de straat straten biedt de mogelijkheid om meer parkeergelegenheid te creëren met behoud van toegankelijkheid van de trottoirs en voldoende rijbaanbreedte.Op het gedeelte Zangvogelweg-Fuutstraat wordt in de huidige situatie aan de noordzijde op de rijbaan geparkeerd en is het voetpad circa 4 meter breed. Aan de zuidzijde is het voetpad circa 2 meter breed en wordt op het voetpad geparkeerd. Door parkeren aan de noordzijde op het voetpad toe te staan blijft daar voldoende voetpadbreedte, en kunnen auto’s aan de zuidzijde op de rijbaan parkeren. Door stoepparkeren aan de noordzijde toe staan neemt de legale parkeercapaciteit toe van circa 11 naar circa 17 parkeerplaatsen. Op basis van de parkeertellingen mag worden aangenomen dat dit in de regel voldoende parkeerruimte biedt. De beschikbare rijbaanbreedte blijft gelijk aan de huidige wijze van parkeren. In verband met benodigd uitzicht op de kruising met de Zangvogelweg is het gewenst parkeren op de eerste 10 meter vanaf het tangentpunt van de kruising met de Zangvogelweg te verbieden.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om:

 

Op de noordzijde van de Albatrosstraat, tussen de Zangvogelweg en Fuutstraat, het parkeren met twee wielen op het trottoir toe te staan door het plaatsen van bord E8 (voorzien van de aanduiding dat met twee wielen op de stoep moet worden geparkeerd), uit bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990, en daarbij een parkeervakaanduiding op de trottoir en rijbaan aan te brengen.

Op de zuidzijde van de Albatrosstraat, over een afstand van 10 meter, gemeten vanaf het tangentpunt van de kruising met de Zangvogelweg, het parkeren te verbieden door het aanbrengen van een gele onderbroken streep als bedoeld in artikel 24.1lid e, uit het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990

  • 1.

    Inwerkingtreding

    Dit besluit treedt in werking zodra de borden zijn geplaatst en markeringen zijn aangebracht.

    Communicatie

    Het besluit met de bijbehorende stukken ligt ter visie bij de Publiekinformatiehal in het Stadhuis, Stadhuisplein 1, te Amersfoort.

     

  •  

Amersfoort, 10 december 2019

Burgemeester en wethouders van Amersfoort

Namens deze,

J.W. Boelhouwers

Afdelingsmanager Stad en Ontwikkeling

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Iedere belanghebbende die door dit besluit rechtstreeks in zijn belang is getroffen, kan ingevolge van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) na bekendmaking hiervan binnen zes weken

een gemotiveerd bezwaarschrift hiertegen indienen bij het college van burgemeester en wethouders,

Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de

Algemene Wet Bestuursrecht zijn ondertekend en zijn gedateerd en ten minste uw naam en adres vermelden, een omschrijving van dit besluit en de gronden van het bezwaar. Burgemeester en wethouders verzoeken u in het bezwaarschrift een telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Informatie hierover vindt u op de site www.amersfoort.nl/bezwaar.

Het besluit met de bijbehorende stukken ligt ter visie bij de Publiekinformatiehal in het Stadhuis, Stadhuisplein 1, te Amersfoort

 

Naar boven