Verkeersbesluit voor het aanwijzen van parkeerplekken voor vrachtwagens en bussen in de Gedempte Gracht te Deventer, kenmerk: 304984-2019

Logo Deventer

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders Deventer besluit tot:

• Het intrekken van het verkeersbesluit voor het instellen van gereserveerde parkeerplaatsen bij de Deventer Schouwburg op de Gedempte Gracht, dd 2 juni 2008 inclusief het verwijderen van borden E4 met onderborden “uitsluitend Schouwburg inclusief schouwburgpas”;

• Het aanwijzen van twee parkeerplaatsen voor vrachtwagens ten behoeve van de Deventer Schouwburg, op de Gedempte Gracht, door het plaatsen van twee verkeersborden model E8 met een vrachtwagen en bussymbool, bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 met onderbord “uitsluitend voertuigen schouwburg”.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Aanleiding

De aanleiding van dit verkeersbesluit is het gebruik van de gereserveerde parkeerplaatsen op een andere wijze dan waarvoor deze parkeerplaatsen waren bedoeld, namelijk laden en lossen voor een langere periode dan 15 minuten.

 

Motivering en belangenafweging

De Gedempte Gracht is in eigendom van de gemeente Deventer en openbaar toegankelijk.

Met de bouw van de schouwburg zijn twee vakken aan de Gedempte Gracht aangelegd voor het laden en lossen van grote voertuigen ten behoeve van activiteiten in de schouwburg.

In 2008 is een verkeersbesluit genomen om het laden en lossen ten behoeve van activiteiten in de schouwburg ook mogelijk te maken voor een langere periode dan 15 minuten. Destijds is er voor gekozen om hiervoor de vakken aan te wijzen als parkeerplaatsen die alleen te gebruiken zijn voor voertuigen in het bezit van een schouwburgpas.

In de praktijk worden de parkeerplaatsen ook door personenauto’s gebruikt zonder dat sprake is van laden en lossen. Het gebruik van deze parkeerplaatsen wordt in de hand gewerkt omdat voor het parkeren op deze plekken geen kosten zijn gemoeid.

In de directe omgeving zijn voldoende (betaalde) parkeerplaatsen voor personenauto’s beschikbaar.

Zowel gemeente als schouwburg zijn van mening dat het huidige gebruik van de parkeerplaatsen niet overeenkomt met het gebruik van deze laad- en losplekken zoals dat oorspronkelijk was bedoeld.

 

Aan het verkeersbesluit kunnen de volgende verkeersbelangen ten grondslag liggen (art. 2 WVW 1994):

-het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Dit belang is niet van toepassing.

-het in standhouden van de weg;

Dit belang is niet van toepassing.

-het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Met dit besluit wordt het gebruik van de gereserveerde parkeerplekken beperkt tot vrachtwagens voor de schouwburg en kunnen personenauto’s hier niet meer parkeren.

Het college acht deze inperking van de vrijheid van het verkeer aanvaardbaar, omdat er voldoende parkeergelegenheid in de omgeving beschikbaar is en met dit besluit de parkeerplaatsen op een wijze worden gebruikt waarvoor deze parkeerplaatsen oorspronkelijk zijn bedoeld.

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade ;

Dit belang is niet van toepassing.

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

Dit belang is niet van toepassing.

 

Zienswijzen/draagvlak

Mede op grond van artikel 24 van het BABW heeft overleg plaats gevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district IJsselland, daartoe gemandateerd door de Korpschef.

De schouwburg kan, als gebruiker van de parkeerplaatsen, instemmen met dit verkeersbesluit.

 

Wettelijk kader

- Artikel 2, eerste lid, onder a. van de Wegenverkeerswet 1994, bevat de verkeersbelangen die minimaal afgewogen dienen te worden bij een verkeerbesluit.

- In artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, is bepaald dat voor de plaatsing en verwijdering van bepaalde verkeerstekens, onderborden en fysieke maatregelen een verkeersbesluit is vereist.

- In artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald welk bestuursorgaan bevoegd is een verkeersbesluit te nemen.

- Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer geeft aan voor welke verkeerstekens het plaatsen en verwijderden een verkeersbesluit is vereist.

- In de Regeling tot verlening van bevoegdheden gemeente Deventer en de bijhorende lijst van bevoegdheden is vastgelegd dat de programmamanager Leefomgeving is gemandateerd voor het nemen van verkeersbesluiten.

 

Publicatie

Bekendmaking van het verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in de Staatscourant van 6 december 2019 (www.zoek.officielebekendmakingen.nl).

 

Rechtsmiddelen

Als u het niet eens bent met dit besluit, belt u ons dan eerst. Wij kunnen het besluit uitleggen en zo nodig een fout herstellen. Bent u het dan nog niet eens met dit besluit, schrijf dan een brief aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 7400 GC Deventer. Zet in uw brief:

• uw naam en adres;

• de datum waarop u de brief schrijft;

• het kenmerk van ons besluit

• waarom u het niet eens bent met ons besluit

• uw handtekening

 

U moet het bezwaarschrift hebben ingediend binnen zes weken na de dag van publicatie van dit besluit. U kunt ook bezwaar maken via ons formulier op www.deventer.nl/bezwaarschrift.

 

Deventer, 2 december 2019

 

namens burgemeester en wethouders van Deventer,

 

 

R.A.P. van Hout

Programmamanager Leefomgeving

 

Naar boven