Verkeersbesluit

Logo De Ronde Venen

Datum: 2 december 2019

 

Onderwerp: Verkeersbesluit voor instellen parkeerschijfzone in de woonwijk ten westen van het station in Abcoude (Dotter, Zegge, Ereprijs, Fluitekruid en Waterlelie)

 

Namens burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen;

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

 

Aanleiding

Op de parkeerterreinen bij Station Abcoude en in de directe omgeving van dit station wordt een hoge parkeerdruk ervaren. Deze druk wordt met name ervaren op werkdagen tussen de ochtend- en avondspits. De terreinen worden voornamelijk gebruikt door mensen uit omliggende kernen die werkzaam zijn in Amsterdam. Er wordt op het parkeerterrein geparkeerd en verder gereisd per trein naar Amsterdam. Daarnaast is er een parkeerdruk door bezoekers van evenementen in Amsterdam (Zuidoost). Dit is in de avond en in het weekend. De hoge parkeerbezetting op deze terreinen heeft gevolgen voor de omgeving van het station, er wordt een hoge parkeerdruk gesignaleerd.

Om deze reden heeft de gemeente De Ronde Venen in een eerder stadium een parkeeronderzoek uitgevoerd in het gebied rondom Station Abcoude. In dit onderzoeksgebied is door middel van een parkeermotiefmeting de parkeerdruk en parkeerduur van voertuigen op een aantal meetmomenten bepaald. Uit dit onderzoek bleek dat de parkeerdruk op enkele plekken de maximaal acceptabele parkeerbezetting van 85% overstijgt.

De gemeente De Ronde Venen wil de verdere toename van P&R forenzen tegengaan en voorkomen dat in de omgeving hinder ondervonden wordt van een hogere parkeerbezetting.

 

Op 8 mei 2019 is hierover in de Dorpskerk Abcoude informatie gegeven. Tijdens deze avond is aangegeven dat de gemeente voornemens was om in het woongebied ten westen van het station een parkeerschijfzone in te voeren. Hiermee wordt voorkomen dat treinreizigers in de aangrenzende wijk kunnen parkeren; dit beperkt namelijk de parkeermogelijkheden.

Aansluitend op deze informatieavond is onderzoek verricht naar de omvang van het gebied dat voor een parkeerschijfzone in aanmerking zou komen en met welke effecten rekening gehouden zou moeten worden. Per brief is de gehele omgeving geïnformeerd over het voornemen tot invoering van een parkeerschijfzone, waarbij de mogelijkheid is geboden om voorafgaand aan dit verkeersbesluit een mening te geven.

 

Het is van belang dat er voldoende parkeergelegenheid is voor bewoners van de woningen. Het instellen van een parkeerschijfzone (blauwe zone) leidt er toe dat de parkeergelegenheid wordt gebruikt door bewoners en niet door forensen (Park & Ride gebruikers van het station) en/of bezoekers van evenementen in Amsterdam.

 

Motivering

Uit het oogpunt van het zoveel mogelijk waarborgen van de bruikbaarheid (artikel 2, 1d lid onder a van de Wegenverkeerswet 1994) stellen wij een parkeerschijfzone met een duur van 2 uur in op de Dotter, Ereprijs, Fluitekruid, Waterlelie en Zegge, zie bijgevoegde tekening. Deze parkeerschijfzone is geldig van 8.00 tot 22.00 uur, van maandag t/m zondag. De betreffende weggedeelten zijn in beheer bij de gemeente De Ronde Venen en openbaar toegankelijk in de zin van de Wegenverkeerswet 1994. Derhalve zijn wij bevoegd om hier een verkeersbesluit te nemen. Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de regionale politiecoördinator Woerden, onderdeel van politie Utrecht, district Rijn en Venen. Zij adviseert positief over onderhavig verkeersbesluit.

 

Belangenafweging

De parkeerschijfzone wordt ingevoerd ter voorkoming van overlast door langparkeerders in de woonwijk. In deze zone mag namelijk alleen gedurende een beperkte tijd worden geparkeerd met het gebruik van een parkeerschijf.

 

Het betreft hier een woonwijk en de bewoners dienen wel in de gelegenheid te zijn om de hele dag te kunnen parkeren.

Daarom bieden wij bewoners de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen, waarvoor separaat van dit besluit beleidsregels worden opgesteld. Dit zal alleen voor de blauwe zone in deze woonwijk worden gedaan aangezien het centrum van Abcoude (waar ook sprake is van een blauwe zone) een winkelgebied is en geen woonwijk. In het winkelgebied is het niet wenselijk te werken met ontheffingen om de ‘doorloop’ van parkeerplaatsen te stimuleren. Mits er geen mogelijkheid is om op eigen terrein te parkeren, kunnen per woning maximaal 2 ontheffingen verstrekt worden.

 

We voeren een aantal maatregelen op korte termijn door, tegelijkertijd werken we aan een parkeervisie/beleid voor de lange termijn voor geheel Abcoude. Dit is in lijn met de uitkomsten van de voorbereidende bijeenkomst met de raad van 14 maart 2019.

Concreet betekent dit dat er voor dit moment een oplossing voor de ervaren parkeerdruk in de woonwijk maatregelen wordt genomen, terwijl de problematiek op de terreinen bij het station in de parkeervisie aan de orde komen.

 

Bezoek aan het nieuwe, in aanbouw zijnde, Sporthuis (door automobilisten) vindt met name ’s avonds plaats. Dit bezoek is kort, waarmee er een grotere doorstroming plaatsvindt dan overdag wanneer er met name treinreizigers parkeren. Dit zal grotendeels op de bestaande parkeerplaatsen buiten de woonwijk kunnen plaatsvinden en de nieuw te realiseren parkeerplaatsen ten behoeve van het Sporthuis (12 st.).

 

De parkeerschijfzone zal 7 dagen per week van kracht zijn in verband met de evenementen in Amsterdam. Om deze reden is ook het eindtijdstip van 22.00 uur gekozen.

 

Het aantal van twee ontheffingen is aangehouden aangezien het voor alle bewoners mogelijk moet zijn om in de wijk te parkeren. Dat er huishoudens zijn met 4 auto’s wil niet automatisch zeggen dat er ongelimiteerd ontheffingen verstrekt moeten worden. Vooralsnog zal aan maximaal 2 ontheffingen per huishouden worden gehouden.

 

De handhaving is een essentieel onderdeel van het instellen van de parkeerschijfzone. Met handhaving zullen afspraken gemaakt worden over de inzet in de eerste (gewennings)periode en de structurele inzet. Onze BOA’s lopen continu in de diverse blauwe zones en zullen ook meerdere keren per maand controleren in deze wijk.

 

Er is een groot aantal reacties ontvangen op de brief waarin het instellen van een parkeerschijfzone wordt aangekondigd. Deze reacties variëren van negatief tot positief. De gemeente is van mening dat het instellen van een parkeerschijfzone op korte termijn een oplossing biedt voor het parkeren in de woonwijk met de bijbehorende overlast voor bewoners.

 

Er is geprobeerd om zo veel mogelijk tegemoet te komen aan de opmerkingen vanuit de brieven. Zo is er naar aanleiding van de opmerkingen een aantal aanpassingen gedaan, zoals het verlengen van de tijdsduur van de blauwe zone tot 22.00uur en ook de zaterdagen en zondagen een blauwe zone van toepassing te verklaren.

 

Er is bij de grootte van het gebied rekening gehouden met een mogelijk verdringingseffect: als het gebied te klein is, dan gaan treinreizigers in het andere deel van de woonwijk staan.

 

Het instellen van de parkeerschijfzone beperkt de parkeermogelijkheden van forensen. De woonwijk is echter niet bedoeld voor het parkeren van forensen en bezoekers van evenementen. Zij hebben voldoende alternatieve mogelijkheden voor P+R-terreinen.

 

 

BESLUIT

Op grond van voorstaande overwegingen besluiten wij tot het instellen van een parkeerschijfzone (voor twee uur) op de Dotter, Ereprijs, Fluitekruid, Waterlelie en Zegge (zie bijgevoegde tekening) door het plaatsen van borden E10 zone, max 2h, onderbord (ma t/m zo, 8-22h, herhaling) en het markeren van de parkeervakken met een blauwe streep.

Telefonisch contact

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u eerst bellen voor meer informatie of om vragen te stellen. Het telefoonnummer van de behandelend ambtenaar staat bovenaan de brief. In het algemeen blijkt dat met een telefoontje veel kan worden opgelost. Bezwaar maken is dan misschien niet meer nodig. U mag natuurlijk ook meteen een bezwaarschrift indienen.

 

Verzoek om een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Indien u op korte termijn wilt voorkomen dat uitvoering wordt gegeven aan het besluit, dan kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening te treffen.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend, als u tegen het besluit ook bezwaar heeft gemaakt. Bovendien moet er sprake zijn van een spoedeisend belang.

Het verzoek moet, samen met een kopie van het bezwaarschrift, worden ingediend bij de voorzieningenrechter van rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorziening, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. U kunt uw verzoekschrift ook digitaal indienen bij rechtbank Midden-Nederland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Aan het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden.

 

Namens burgemeester en wethouders van De Ronde Venen,

M.P. Woerden

Beleidsmedewerker Verkeer

Bezwaar

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en in ieder geval bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit en de reden(en) van bezwaar. Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen, Postbus 250, 3640 AG Mijdrecht.

 

 

 

 

Naar boven