Definitieve besluiten Windpark Bommelerwaard-A2 (fase 2)

Logo Gelderland

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland maken bekend dat twee vergunningen voor het Windpark Bommelerwaard-A2 zijn verleend, te weten:

  • een omgevingsvergunning van Omgevingsdienst Regio Nijmegen (namens Gedeputeerde Staten van Gelderland) d.d. 14 november 2019; en

  • een watervergunning van het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland d.d. 22 november 2019.

De besluiten (en de bijbehorende stukken), die deel uitmaken van fase 2 van de vergunningencoördinatie, liggen van donderdag 5 december 2019 tot en met donderdag 16 januari 2020 ter inzage.

 

Achtergrond

Provinciale Staten hebben op 4 juli 2018 een inpassingsplan vastgesteld voor de realisatie van drie windturbines. Dit naar aanleiding van een verzoek van initiatiefnemer Windpark Bommelerwaard-A2 B.V. De locatie van de turbines ligt in Bruchem (gemeente Zaltbommel), tussen rijksweg A2 en de spoorlijn Utrecht – ’s-Hertogenbosch. Het inpassingsplan is geheel onherroepelijk in werking. Dat geldt ook voor de in de eerste fase verleende ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming en de omgevingsvergunning voor het bouwen en in werking hebben van de windturbines. Op dit moment bereidt de initiatiefnemer de bouw van het windpark verder voor.

 

Coördinatie

Op grond van artikel 9f lid 1 Elektriciteitswet 1998 coördineren Gedeputeerde Staten de voorbereiding en bekendmaking van de besluiten die nodig zijn voor de bouw van een windpark. Daarnaast hebben Provinciale Staten op 24 mei 2017 besloten de provinciale coördinatieregeling als bedoeld in artikel 3.33, eerste lid, onder b van de Wet ruimtelijke ordening toe te passen. Vanwege de gecoördineerde procedure vinden de bekendmaking van de verschillende besluiten, de gelegenheid tot het indienen van zienswijzen en het instellen van beroep hierdoor zoveel mogelijk gelijktijdig plaats.

Een deel van de benodigde vergunningen gaat over onderwerpen die met name relevant zijn voor de uitvoeringsfase van Windpark Bommelerwaard-A2. De initiatiefnemer (of de aannemer) vraagt deze vergunningen grotendeels op een later moment aan. Gedeputeerde Staten hebben eerder bepaald dat de uitvoeringsvergunningen in deze derde fase buiten de gecoördineerde procedure worden gelaten.

 

 

Welke besluiten liggen ter inzage?

De volgende besluiten, met de daarop betrekking hebbende stukken, liggen ter inzage:

  • een omgevingsvergunning voor het maken van in- en uitritten en voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde (aanleg van bekabeling);

  • een watervergunning voor het uitvoeren van waterhuishoudkundige werkzaamheden.

 

Hoe komt u aan meer informatie?

U kunt de besluiten uiterlijk vanaf donderdag 5 december 2019 digitaal inzien op de provinciale website: www.gelderland.nl/windpark-zaltbommel

De papieren versies van de besluiten zijn tijdens de inzagetermijn bovendien in te zien op de volgende locaties:

  • Provincie Gelderland, Markt 11, 6811 CG te Arnhem

  • Gemeente Zaltbommel, Hogeweg 11, 5301 LB te Zaltbommel

  • Gemeente Maasdriel, Kerkstraat 45, 5331 CB te Kerkdriel

  • Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1, 4003 BX te Tiel

Let op: informeer bij de betreffende overheden naar de actuele openingstijden.

 

Instellen beroep

Belanghebbenden kunnen van vrijdag 6 december 2019 tot en met donderdag 16 januari 2020 bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep instellen tegen de omgevingsvergunning en de watervergunning. Een belanghebbende kan beroep instellen als hij een zienswijze heeft ingediend over de ontwerpbesluiten. Heeft een belanghebbende geen zienswijze ingediend, dan kan hij alleen beroep instellen als hem redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend.

 

Indienen beroepsschrift

Het gemotiveerde beroepschrift kan worden gericht aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

 

Het beroepschrift moet worden ondertekend en dient in ieder geval de volgende informatie te bevatten:

  • naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep gericht is; en

  • de redenen waarom de belanghebbende zich niet met het besluit kan verenigen.

 

Burgers kunnen ook digitaal beroep instellen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl. Hiervoor is een DigiD vereist.

 

Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwet is van toepassing op de omgevingsvergunning. Dit betekent dat:

  • de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld;

  • de Raad van State in principe binnen zes maanden na afloop van de beroepstermijn uitspraak doet over eventueel ingestelde beroepen.

 

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan tevens de voorzieningenrechter verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het verzoek om voorlopige voorziening kan worden gericht aan:

Raad van State

T.a.v. de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

 

Griffierecht

Aan de behandeling van het beroepschrift en een eventueel verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden. Meer informatie hierover is te vinden op www.raadvanstate.nl.

 

Meer informatie

Als u meer wilt weten over de terinzagelegging kunt u contact opnemen met het Provincieloket, telefoonnummer 026 359 9999. Meer informatie over het project is bovendien te vinden op http://www.gelderland.nl/windpark-zaltbommel.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

 

Naar boven