Verkeersbesluit opheffen fiets/bromfietspad en instellen 30 km per uur zone Utrechtseweg in Zeist tussen Schorteldoeksesteeg en Kroostweg-Noord

Logo De Bilt

 

Datum: 29 november 2019

 

Burgemeester en wethouders,

 

INLEIDING

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Bilt bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken

 

 

 

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Deze heeft een positief advies afgegeven.

 

Er heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Zeist en met belanghebbenden.

 

Motivering

De gemeente Zeist gaat de kruising Utrechtseweg- Jordanlaan aanpassen. In de huidige situatie is de kruising onveilig vanwege de combinatie van de snelheid van het verkeer, de grote hoeveelheid kruisende bewegingen en lange onoverzichtelijke oversteek. Een van de belangrijkste beoogde maatregelen is het verplaatsen van de huidige bushalte ter hoogte van Utrechtseweg 15 naar de westzijde van de kruising met de Jordaanlaan (nr 19).

Door de verplaatsing van de bushalte komt op de huidige locatie extra ruimte beschikbaar. De gemeente Zeist gaat daarom het (brom)fietspad tussen de Schorteldoeksesteeg en Kroostweg- Noord inrichten als fietsstraat. Dit zorgt voor een veiligere en betere doorstroming van de Utrechtseweg. Dit past bij de principes van Duurzaam Veilig. Daarnaast komen hier de inritten naar de percelen te vervallen en hebben daarmee niet langer een directe ontsluiting met de Utrechtseweg waardoor de veiligheid van de bewoners en de fietsers en het wegverkeer verbetert. De toegankelijkheid van de percelen van omwonenden blijft gewaarborgd. Hiermee nemen wij maatregelen die ten goede komen aan het algemeen belang. Deze wegen zwaarder dan mogelijke nadelen die individuen kunnen ervaren als gevolg van het niet meer direct kunnen bereiken van de Utrechtseweg. Dit omdat ervoor gezorgd is dat alle percelen via de fietsstraat bereikbaar blijven.

Voor het instellen van een fietsstraat moet het huidige fiets/ bromfietspad worden opgeheven en een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur worden ingesteld.

Door deze maatregelen komt er tevens extra ruimte vrij voor waardevol groen. Hiermee kan onder andere de historische laanstructuur hersteld worden. Een groene en rustige entree werkt snelheid beperkend. Dit komt de verkeersveiligheid en de doorstroming ten goede.

 

Met het verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

het verzekeren van de veiligheid op de weg;

het beschermen van weggebruikers en passagiers;

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

BESLUITEN

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om:

  • 1.

    Het verplichte fiets/bromfietspad op de Utrechtseweg, tussen de Schorteldoeksesteeg en Kroostweg-Noord op te heffen door het verwijderen van de borden G12A en onderborden OB502 van bijlage I van het RVV 1990 op de hoek Schorteldoeksesteeg/ Utrechtseweg en bij de fiets- en voetgangersoversteek ter hoogte van Utrechtseweg 15.

  • 2.

    Een 30 kilometer per uur zone in te stellen door het plaatsen van de borden de borden A01-30-ZB en A02-30-ZE uit bijlage 1 van het RVV 1990 te plaatsen op de hoek Schorteldoeksesteeg/ Utrechtseweg en bij de uitrit ter hoogte van Utrechtseweg 13.

 

 

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking zodra het betreffende bord is aangebracht.

 

Communicatie

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Daarnaast ligt het besluit inclusief tekening gedurende 6 weken ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis.

 

Bilthoven, 29 november 2019

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Bilt,

 

namens hen,

 

 

 

 

Wouter Le Fèvre

Adviseur Mobiliteit

 

Bezwaarmogelijkheid

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan diegene wiens belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is daartegen binnen zes weken na de dag waarop het besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van De Bilt. Het bezwaarschrift dient in ieder geval te bevatten:

  • de naam, het adres en de handtekening van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt;

  • de gronden van het bezwaar.

 

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt (in casu is gepubliceerd). Het bezwaarschrift dient voor het einde van deze termijn te zijn ontvangen, dan wel – bij verzending per post – voor het einde van de termijn per post te zijn bezorgd en binnen een week bij het bestuursorgaan aangekomen te zijn.

 

Voorlopige voorziening

Daarnaast kunt u na het indienen van het beroepschrift (als onverwijlde spoed dat gelet op de betrokken belangen vereist) schriftelijk een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, voorlopige voorzieningen, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Ook aan deze procedure zijn griffiekosten verbonden. Na indiening van het verzoek om voorlopige voorziening krijgt u van de rechtbank nader bericht over de verdere procedure.

U kunt ook digitaal het beroep- en verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Griffierecht

U bent als verzoeker van een voorlopige voorziening griffierecht verschuldigd. De griffie van rechtbank kan u informatie verstrekken over de hoogte ervan en over de wijze van betaling.

Naar boven