Verkeersbesluit instellen 60 km/h-zone in Medelsestraat, Broekdijksestraat, Bredesteeg en Oude Broekdijk in Echteld.

Logo Neder-Betuwe

 

1.Aanleiding tot het besluit

 

Medelsestraat, Broekdijksestraat, overgaand in Bredesteeg en Oude Broekdijk zijn gelegen buiten de bebouwde kom van Echteld en hebben een maximumsnelheid van 80 km/h. De gemeenteraad van Neder-Betuwe heeft met de vaststelling van het Neder Betuws Verkeer en Vervoerplan in 2018 bepaald dat de maximumsnelheid op deze weg teruggebracht moet worden naar 60 km/h. Dit is in overeenstemming met de vastgestelde wegcategorisering. Dit besluit regelt dit.

 

2.Overwegingen

 

• Situatieschets

Afbeelding 1: overzicht van het betreffende wegvak. De rode lijnen geven de in te stellen 60 km/h-zone aan. De oude zonegrens wordt verwijderd.

De wegen hebben een landelijke uitstraling en een beperkte breedte. Hierdoor moet bij tegenliggers worden uitgeweken in de berm of maakt men gebruik van de aanwezige inritten. De wegen hebben overwegend een ontsluitende functie voor de aangrenzende panden en percelen.

• Verkeersbelang (artikel 2 WVW)

Om op deze ontsluitingsweg een prettige leefomgeving te creëren en om de veiligheid op de weg te verzekeren, is het van belang dat de maximum snelheid in de straat past bij het gebruik. Een maximum snelheid van 60 km/h is passend voor het gebied.

• Afweging belangen van anderen

In de bestaande jurisprudentie is de hoofdregel geformuleerd (KB van 26 okt. 1990, AB 1991, 437) dat het treffen van verkeersmaatregelen als een normaal maatschappelijke ontwikkeling beschouwd dient te worden, waarvan de nadelige gevolgen voor rekening van betrokkenen behoren te blijven. De Kroon formuleert als uitzondering op deze regel het uitgangspunt dat zich feiten of omstandigheden kunnen voordoen, waardoor een individueel belang ten gevolge van een maatregel zodanig zwaar wordt, dat het uit de maatregel voortvloeiende nadeel, bij handhaving van het besluit, niet ten laste van betrokkenen kan blijven.

Door dit besluit wordt dit gebied veiliger gemaakt. De belangen van de bewoners langs Medelsestraat (incl. Medelsetraat-Oost), Broekdijksestraat, overgaand in Bredesteeg alsmede Oude Broekdijk en het belang van andere weggebruikers zijn tegen elkaar afgewogen. De voordelen van het verlagen van de maximumsnelheid wegen zwaarder dan het beperkte nadeel van een zeer beperkte toename van de reistijd op deze wegen.

 

3.Juridische grondslag

• Verkeersbesluit vereist

Artikel 12 BABW lid a bepaalt dat voor het instellen van een maximumsnelheid een verkeersbesluit noodzakelijk is.

• Uitvoeringsvoorschriften

Als een maximumsnelheid zone gebied wordt ingesteld, wordt dit kenbaar gemaakt door het plaatsen van de borden A0160ZB en A0260ZE, met daarop de maximumsnelheid.

Tevens zijn er in de uitvoeringsvoorschriften BABW enkele specifieke vereisten opgenomen ten aanzien van de plaatsing van het bord A0160 buiten de bebouwde kom. Aan deze vereisten wordt voldaan omdat:

  • De wegen in dit gebied voornamelijk een verblijfsfunctie hebben;

  • Er worden diverse snelheid remmende maatregelen getroffen;

  • Er worden diverse attentie verhogende maatregelen getroffen;

  • De betreffende wegen hebben een relatief lage intensiteit, passend bij de verblijf functie.

• Bevoegdheid

De betreffende weg is in eigendom en beheer bij de gemeente Neder-Betuwe. Op grond van artikel 18 WVW zijn burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van een verkeersbesluit. Op grond van de Mandaatregeling gemeente Neder-Betuwe 2014 en de Ondermandaatregeling gemeente Neder-Betuwe 2014 is deze bevoegdheid gemandateerd aan de beleidsmedewerker verkeer en vervoer van de afdeling Fysieke Pijler.

 

 4.Overig

• Zonale toepassing

De maximale snelheid van 60 kilometer per uur wordt zonaal toegepast, waarbij de aanvang/het einde van de zone wordt geplaatst aan het begin van Medelsestraat, zodra je vanaf De Diepert de straat bent ingereden. De huidige zonegrens, ter hoogte van de T-Kruising Bredesteeg/Ommerenveldseweg, wordt verwijderd. Dit omdat het aangrenzende gebied al een 60 km/h-zone is.

 

 

5.Overleg

• Overleg met politie

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft op - het overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost-Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht hierover op 19-11-2019 een positief advies uit.

• Overleg met bevoegd gezag andere wegen

De wegen waarop dit besluit betrekking heeft grenzen aan de 60 km-zone van de gemeente Buren ter hoogte van Ommerenveldseweg/Blauwe Kampseweg. Er heeft op 4 november 2019 overleg plaats gevonden met een vertegenwoordiger van de gemeente Buren. De gemeente Buren heeft aangegeven voorstander te zijn van het besluit. Tevens gaat Medelsestraat (gemeente Neder-betuwe) over in de Medelsestraat-Oost (gemeente Tiel). Ook de vertegenwoordiger van de gemeente Tiel staat positief tegenover deze maatregel.

• Horen openbaar lichaam cq . eigenaar

De wegen waarop dit besluit betrekking heeft zijn in beheer en eigendom van de gemeente Neder-Betuwe. Het horen van het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg, cq. de eigenaar van de weg is dan ook niet van toepassing.

 

 6.Bekendmaking

• Publicatie

Het verkeersbesluit wordt bekendgemaakt door middel van een publicatie in de digitale Staatscourant. 

7. Inwerkingtreding en plaatsing borden

• Inwerkingtreding verkeersteken

Er is sprake van een verkeersbesluit op grond van artikel 15 lid 1 WVW. Op grond van artikel 3.40 Awb treedt dit in werking nadat het bekendgemaakt is.

• Plaatsing borden

De betreffende borden worden geplaatst conform de uitvoeringsvoorschriften van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW). 

 

8.Besluit

Burgemeester en wethouders nemen op grond van het bovenstaande, het volgende verkeersbesluit:

  • 1.

    Het instellen van een maximumsnelheid van 60 km/u aan de Medelsestraat, Broekdijksestraat, Bredesteeg en de Oude Broekdijk te Echteld.

  • 2.

    In verband hiermee worden op de grenzen van deze zone aangegeven middels de borden A0160zb en A0260ze, conform bijlage 1 RVV 1990.

E.e.a. conform tekening N103_DO_NSI_BDS_00 1 welke ter verduidelijking is toegevoegd als bijlage van dit besluit.

 

29 november, 2019

namens burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe,

 

A. Oegema

medewerker verkeer 

 

Mogelijkheid bezwaar en beroep

 

  • Bezwaar en beroep

U kunt tegen dit besluit schriftelijk en gemotiveerd bezwaar maken bij de burgemeester van de gemeente Neder-Betuwe, t.a.v. de commissie bezwaarschriften, Postbus 20, 4043 ZG OPHEUSDEN. U moet het bezwaarschrift op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na verzending van deze brief indienen. Vermeldt u duidelijk dat het om een bezwaarschrift gaat.

 

  • Voorlopige voorziening

 

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Nadat u een bezwaarschrift hebt ingediend, kunt u, ingeval van spoedeisend belang, de rechter vragen het besluit op te schorten of een voorlopige maatregel te treffen. Adres: Voorzieningenrechter te Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

 

 

Naar boven