Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Wouwseweg-Schansbaan’ en beschikking hogere grenswaarde

Logo Bergen op Zoom

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 14 november 2019 het bestemmingsplan ‘Wouwseweg-Schansbaan’, met plannummer NL.IMRO.0748.BP0246-0301 gewijzigd heeft vastgesteld.

Tevens maakt het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom bekend dat een hogere waarde als bedoeld in artikel 83 van de Wet geluidhinder voor het bestemmingsplan bij besluit van 6 november 2018 is vastgesteld. De hogere waarde is nodig voor het bouwvlakken van de woningen gelegen op de hoek van de Wouwseweg-Schansbaan. 

Plangebied

Het plangebied ligt ten noorden van het stadscentrum van Bergen op Zoom en maakt deel uit van het dorp Halsteren. Het plangebied wordt globaal begrensd door de Kapitein Fensstraat in het westen, de Schansbaan in het oosten, de Kapitein Lentingsingel in het noorden en de Wouwseweg in het zuiden.

Aanleiding/doel

Op een drietal locaties binnen het deelgebied De Schans, 5de fase waren dorpsvilla’s (appartementen) geprojecteerd. Deze vormen belangrijke oriëntatiepunten binnen de wijk. Een van deze dorpsvilla’s is al gerealiseerd, deze ligt in het noordwestelijke punt van het deelgebied.

Het appartementengebouw in het zuidoosten van dit deelgebied zal niet worden ontwikkeld. In plaats van 14 appartementen worden er 14 grondgebonden woningen ontwikkeld. Daarmee wordt een nieuwe invulling nagestreefd van gronden die al geruime tijd braak liggen en om woningen beschikbaar te krijgen, waarmee kan worden ingespeeld op de actuele behoefte binnen de gemeente. Het doel van dit bestemmingsplan is hiervoor een planologisch-juridisch kader te bieden.

Wijzigingen

Het plan is op onderdelen gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen betreffen alle ambtshalve wijzigingen. In het document ‘Nota van wijzigingen’ die onderdeel uitmaakt van het raadsvoorstel en -besluit, is aangegeven om welke punten in de verbeelding, regels en toelichting het gaat. Voor een compleet overzicht verwijzen wij u dan ook naar het document ‘Nota van Wijzigingen’.

Hogere grenswaarde

Het plangebied ligt binnen de onderzoekszone van twee gezoneerde wegen, te weten de Wouwseweg en Schansbaan. Uit de resultaten van het akoestisch onderzoek blijkt dat de cumulatieve geluidbelasting bij 4 van de 14 geprojecteerde woningen 57 dB bedraagt, daarom is voor de geprojecteerde woningen bij het college van burgemeester en wethouders een ontheffing van de voorkeursgrenswaarde voor wegverkeerslawaai aangevraagd.

De ontwerpbeschikking hogere grenswaarden heeft tezamen met het ontwerpbestemmingsplan gedurende zes weken ter visie gelegen. Gedurende deze periode zijn geen zienswijzen kenbaar gemaakt tegen de ontwerpbeschikking hogere grenswaarden.

Inzage 

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, de beschikking hogere grenswaarden en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 5 december 2019 gedurende 6 weken (tot en met 15 januari 2020) voor een ieder tijdens kantooruren ter inzage in de leeshoek van het stadskantoor aan de Jacob Obrechtlaan 4 in Bergen op Zoom.

Het bestemmingsplan is tevens digitaal beschikbaar via onze gemeentelijke website www.bergenopzoom.nl > Wonen, (ver)bouwen en verkeer > Bouwen en verbouwen > ‘Bestemmingsplannen’ > ‘Bestemmingsplannen/beheersverordeningen’ > ‘Vastgesteld bestemmingsplannen’ > ‘Wouwseweg-Schansbaan’, en via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl onder plancode NL.IMRO.0748.BP0246-0301.

Beroep 

Gedurende de genoemde periode van zes weken kan tegen zowel het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan alsmede de beschikking hogere grenswaarden, schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te ‘s -Gravenhage. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend, dan wel door belanghebbenden aan wie niet verweten kan worden dat zij niet tijdig een zienswijze ingediend hebben. Daarnaast kan beroep worden ingesteld tegen de planonderdelen die gewijzigd zijn vastgesteld. 

Crisis – en herstelwet

Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de hiervoor genoemde termijn van 6 weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd.

Inwerkingtreding 

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Het beroep schorst de inwerkingtreding van het vastgestelde plan niet. Wanneer sprake is van een spoedeisend belang kan degene die een beroepschrift heeft ingediend tevens een schriftelijk verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, op bovenstaand adres. In dat geval wordt de inwerkingtreding van het plan opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Bergen op Zoom, 4 december 2019

Naar boven