Verkeersbesluit voor het afsluiten van de Dijklaan te Bergambacht door middel van een verzinkbare paal

Logo Krimpenerwaard

Burgemeester en wethouders van gemeente Krimpenerwaard;

 

Datum: 25 november 2019

 

 

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d. van de Wegenverkeerswet 1994, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

Overwegende dat:

 

Dat gebleken is uit verkeersonderzoek dat gemotoriseerd verkeer dat niet zijn herkomst of bestemming heeft aan de Dijklaan of de Wethouder van den Berghplein aantoonbaar harder rijdt dan de gewenste 30km/u.

 

De voertuigintensiteiten op de Dijklaan als gevolg van het sluipverkeer zijn toegenomen.

 

De beperkt beschikbare openbare ruimte op de Dijklaan, de aanwezige in-/ en uitritten van woningen, de vormgeving van de weg – ten zuiden van de Weteringbrug – de grondslag van de wegfundatie, het niet mogelijk maakt om andere fysieke snelheidsbeperkende maatregelen te treffen.

 

De verkeersveiligheid – als gevolg van het verkeer dat niet zijn herkomst of bestemming heeft op de Dijklaan - in zijn algemeenheid, en die van de fietser(s) in het bijzonder hierdoor ernstig in het geding is.

 

Tijdens de proefopstelling van een afsluiting van de Dijklaan er een direct causaal verband is aangetoond tussen sluipverkeer in de Dijklaan en de wachtrij/file voor de veerpont Bergambacht op de Provinciale weg N478.

 

Het afsluiten van de Dijklaan door middel van een verzinkbare paal het enige alternatief is dat recht doet aan het voorkomen van het sluipverkeer.

 

Het afsluiten van de Dijklaan door middel van een verzinkbare paal uit een oogpunt van verkeersveiligheid de gewenste maatregel is om de snelheid en daarmee de verkeersveiligheid voor de fietser te vergroten.

 

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een

verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een

verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

 

Motivering:

 

Uit het oogpunt van

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

 

Is het gewenst om:

 

a. De Dijklaan te Bergambacht af te sluiten voor het doorgaande verkeer;

b. Hiertoe een verzinkbare paal aan te brengen op de Dijklaan, op het gedeelte tussen de Wethouder van den Berghplein en de Weteringbrug ter hoogte van huisnummer 188.

c. Hiertoe de bebording te plaatsen zoals aangegeven overeenkomstig de bijgevoegde situatietekening (kenmerk MW|19.0582.1., datum: 24 september 2019)

 

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

is overleg gepleegd met de korpschef van het politiekorps Hollands Midden.

De politie heeft een positief advies afgeven over dit voorgenomen verkeersbesluit.

 

 

Het verkeersbesluit met de daarop betrekking hebbende stukken is gepubliceerd in de Staatscourant.

 

Besluit

 

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:

 

De Dijklaan te Bergambacht af te sluiten voor het doorgaande verkeer (in de rijrichting noord naar zuid) door middel van het plaatsen van een verzinkbare paal op het gedeelte van de Dijklaan tussen de Wethouder van den Berghplein en de Weteringbrug te hoogte van huisnummer 194.

 

Hiervoor de noodzakelijke bebording en onderborden te plaatsen, zoals aangegeven overeenkomstig de bijgevoegde situatietekening d.d. 24 september 2019 met het kenmerk MW|19.0582.1.

 

Afschriften

 

Een kopie van dit besluit is verzonden naar het politiekorps Hollands Midden en de afdeling Beheer Openbare Ruimte.

 

Stolwijk,

 

 

namens het college van burgemeester en wethouders,

 

 

 

Reinier van Eijsden

 

afdelingsmanager Ruimtelijke ontwikkeling

 

 

 

 

 

 

Hoogachtend,

Bezwaar

 

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit heeft verzonden. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders, adres:

 

Gemeente Krimpenerwaard

Postbus 51

2820 AB Stolwijk

 

Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

- Naam en adres;

- Datum;

- Een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt;

- De gronden/motivering van het bezwaar;

- Dient u namens iemand anders het bezwaar in, stuur dan een volmacht mee.

 

Wij maken u erop attent dat door het indienen van een bezwaarschrift dit besluit niet wordt geschorst. Naast dit bezwaarschrift kunt u, indien u een spoedeisend belang heeft, tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag, sector bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt griffierecht geheven.

 

Naar boven