Verkeersbesluit tot het instellen van twee parkeergelegenheden voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen aan de Wittenstein te Deventer ter hoogte van het Kruidvat en supermarkt Dirk van den Broek, kenmerk: 295291-2019.

Logo Deventer

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders Deventer besluit tot:

• Het instellen van een parkeergelegenheid aan de Wittenstein ter hoogte van het Kruidvat voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen door middel van het plaatsen van verkeersbord E7 van bijlage 1 van RVV 1990;

• Het instellen van een parkeergelegenheid aan de Wittenstein ter hoogte van supermarkt Dirk van den Broek voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen door middel van het plaatsen van verkeersbord E7 van bijlage 1 van RVV 1990.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

 

Aanleiding verkeersbesluit

Aan de Wittenstein vindt de bevoorrading plaats van de winkels het Kruidvat en supermarkt Dirk van den Broek. In de huidige situatie zijn er parkeerhavens aanwezig, waarop deze winkels kunnen worden bevoorraad. Deze parkeerhavens worden veelvuldig gebruikt door auto’s, waardoor vrachtwagens hier niet kunnen laden en lossen. Dit heeft als gevolg dat het laden en lossen plaatsvindt op de rijbaan van de Wittenstein. Naast dat het laden en lossen van vrachtwagens op de rijbaan verkeersonveilige situaties kan opleveren, wordt er overlast ervaren door dat weg hiermee (deels) geblokkeerd wordt.

 

Motivering en belangenafweging

De Wittenstein in eigendom en beheer is van de gemeente Deventer.

Door een parkeergelegenheid voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen in te stellen wordt het laden en lossen gefaciliteerd.

De laad- en losplekken gaan ten koste van de bestaande parkeerhavens.

Er zijn alternatieve parkeermogelijkheden aanwezig door het parkeerterrein bij het winkelcentrum.

Het beoogde effect van het instellen van een parkeergelegenheid voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen is dat dit niet of minder gebeurt op de rijbaan van de Wittenstein. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede.

Gelet op artikel 12 van het BABW is een verkeersbesluit vereist voor het plaatsen van de verkeersborden E7 van bijlage 1 van het RVV 1990.

 

Aan het verkeersbesluit kunnen de volgende verkeersbelangen ten grondslag liggen (art. 2 WVW 1994):

-het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Door het instellen van een parkeergelegenheid voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen is het beoogde effect dat dit niet of minder gebeurt op de rijbaan van de van de Wittenstein. Dit heeft een positief effect op de verkeersveiligheid.

-het in standhouden van de weg;

Dit belang is niet van toepassing.

-het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade ;

Door een parkeergelegenheid voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen in te stellen wordt het blokkeren van de weg door het laden en lossen verminderd.

-het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

Dit belang is niet van toepassing.

 

Zienswijzen/draagvlak

Het instellen van de laad- en losplekken is tot stand gekomen naar aanleiding van meldingen vanuit omwonenden en in overleg met het Kruidvat en supermarkt Dirk van den Broek.

 

Wettelijk kader

- Artikel 2, eerste lid, onder a. van de Wegenverkeerswet 1994, bevat de verkeersbelangen die minimaal afgewogen dienen te worden bij een verkeerbesluit.

- In artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, is bepaald dat voor de plaatsing en verwijdering van bepaalde verkeerstekens, onderborden en fysieke maatregelen een verkeersbesluit is vereist.

- In artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald welk bestuursorgaan bevoegd is een verkeersbesluit te nemen.

- Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer geeft aan voor welke verkeerstekens het plaatsen en verwijderden een verkeersbesluit is vereist.

- In de Regeling tot verlening van bevoegdheden gemeente Deventer en de bijhorende lijst van bevoegdheden is vastgelegd dat de programmamanager Leefomgeving is gemandateerd voor het nemen van verkeersbesluiten.

- Mede op grond van artikel 24 van het BABW heeft overleg plaats gevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district IJsselland, daartoe gemandateerd door de Korpschef. Deze heeft op 29 oktober 2019 positief geadviseerd op het voorgenomen verkeersbesluit.

 

Publicatie

Bekendmaking van het verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in de Staatscourant van 29 november 2019 (www.zoek.officielebekendmakingen.nl).

 

Rechtsmiddelen

Als u het niet eens bent met dit besluit, belt u ons dan eerst. Wij kunnen het besluit uitleggen en zo nodig een fout herstellen. Bent u het dan nog niet eens met dit besluit, schrijf dan een brief (bezwaarschrift) aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 7400 GC Deventer. Zet in uw brief:

• uw naam en adres;

• de datum waarop u de brief schrijft;

• het kenmerk van ons besluit

• waarom u het niet eens bent met ons besluit

• uw handtekening

 

U moet het bezwaarschrift hebben ingediend binnen zes weken na de dag van publicatie van dit besluit. U kunt ook bezwaar maken via ons formulier op www.deventer.nl/bezwaarschrift.

 

Deventer, 25 november 2019

 

namens burgemeester en wethouders van Deventer,

 

 

R. van Hout

Programmamanager team Ontwikkeling, Realisatie en Beheer

 

Naar boven