Instellen eenrichtingsweg tijdelijke Engelenburgerbrug, parkeerverbod Houttuinen, verbod om stil te staan Nieuwe Haven

Logo Dordrecht

 

Wettelijk kader

Op grond van artikel 2 lid 1 WVW 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels strekken tot: het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

 

Op grond van artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de tijdelijke plaatsing en de tijdelijke maatregel indien de omstandigheden die tot de tijdelijke plaatsing of tot de tijdelijke maatregel leiden van langere duur zijn dan vier maanden dan wel zich regelmatig voordoen.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd over de handhaafbaarheid van het verkeersbesluit met de verkeersfunctionaris namens de korpschef van het regionaal politiekorps Zuid-Holland Zuid.

 

Motivering besluit

Komend jaar wordt de Engelenburgerbrug afgesloten. De kademuren, de middenpijler, de fundering én de basculekelder zijn toe aan grootschalig onderhoud. Ook het monumentale straatmeubilair wordt opgeknapt. Deze werkzaamheden vinden plaats vanaf 31 januari 2020 en gaan ongeveer een jaar duren.

 

Door deze werkzaamheden zou de Roobrug de enige ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer zijn om het Nieuwe Werck op of af te kunnen komen. Door het éénrichtingsverkeer in de binnenstad loopt deze route stad uit echter dood, uitgezonderd voor mensen die een knipontheffing Grote Markt hebben.

 

Om de nood- en hulpdiensten bij calamiteiten een tweede route te geven om de veiligheid te kunnen waarborgen en om alle weggebruikers de mogelijkheid te bieden het Nieuwe Werck af te kunnen komen, wordt er vanaf 6 januari 2020 een tijdelijke brug aangelegd. Deze komt naast de Engelenburgerbrug te liggen, van de Nieuwe Haven naar de Houttuinen. Deze is enkel voor autoverkeer te gebruiken dat het Nieuwe Werck af wil. Het autoverkeer kan via de Houttuinen en Roobrug het Nieuwe Werck opkomen. (Brom)Fietsers mogen van beide rijrichtingen gebruik maken.

 

Door de tijdelijke brug komen enkele parkeerplaatsen op de Houttuinen te vervallen om de draai voor nood- en hulpdiensten mogelijk te maken. Het betreft de parkeerplaatsen vanaf de Lange Geldersekade tot en met de tijdelijke brug. Tevens komt de laad- en losplaats op de Nieuwe Haven, bij de aansluiting van de Engelenburgerbrug, te vervallen ten behoeve van de nieuwe ontsluiting voor de tijdelijke brug.

 

Voor het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg wordt het gezien vorenstaande dan ook noodzakelijk geacht een tijdelijke brug aan te leggen naast de Engelenburgerbrug met éénrichtingsverkeer van Nieuwe Haven richting Houtuinen, uitgezonderd (brom)fietsen. Daarbij dienen vier parkeerplaatsen op de Houttuinen te vervallen voor het oprijden van de brug ten behoeve van nood- en hulpdiensten gedurende calamiteiten en laad- en losgelegenheid op de Nieuwe Haven ten behoeve van alle verkeer.

 

Op basis van bovenstaande overwegingen en met inachtneming van:

- de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

- de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

- het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

- het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

- het Algemeen Mandaatbesluit Dordrecht;

 

Besluit het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht:

 

- De Engelenburgerbrug fysiek af te sluiten en een tijdelijke brug te realiseren met eenrichtingsverkeer van 31 januari 2020 tot en met 26 maart 2021 door het plaatsen van het verkeersbord model C2 (Houttuinen) en C3 (Nieuwe Haven) van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, inhoudende respectievelijk Eenrichtingsweg, in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee en Eenrichtingsweg, met onderbord uitgezonderd (brom)fiets (symbool);

 

- Een parkeerverbod in te stellen op de Houttuinen, van de Lange Geldersekade tot en met de tijdelijke brug van 6 januari 2020 tot en met 26 maart 2021 door het verwijderen van vier parkeervakken;

 

 

 

 

- een verbod om stil te staan in te stellen op de Nieuwe Haven, bij de aansluiting van de Engelenburgerbrug, van 6 januari 2020 tot en met 26 maart 2021 door het verwijderen van het verkeersbord model E7 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, inhoudende Gelegenheid bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen, met onderbord ma t/m vr 09-18 h.

 

Het college van burgemeester en wethouders,

namens dezen,

 

de heer J. Booij

Clustermanager

 

 

 

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen zes weken na dagtekening ervan schriftelijk

bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. U dient uw bezwaarschrift te richten aan: Het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 8, 3300 AA Dordrecht.

 

Op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht moet het bezwaarschrift ondertekend zijn. Verder moet het ten minste bevatten: uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden van uw bezwaar. Wilt u ook het telefoonnummer vermelden, waarop u overdag te bereiken bent?

 

Het indienen van een bezwaarschrift houdt de werking van het besluit niet tegen. In spoedeisende gevallen kunt u de voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.

U kunt het verzoekschrift ook digitaal indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening brengt de Rechtbank een bedrag aan griffierecht in rekening.

Naar boven