Verkeersbesluit gemeente Amersfoort wijk Liendert: geslotenverklaring voor voertuigen en samenstellen van voertuigen die, met inbegrip van lading, langer zijn dan 15 meter op de Velduil.

Logo Amersfoort

DIR/SO/Docsnr.: 6101671

Burgemeester en wethouders van Amersfoort,

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op 10 april 2018 is deze bevoegdheid in het Bevoegdhedenbesluit Gemeente Amersfoort 2018 door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de afdelingsmanager Stad en Ontwikkeling.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.  

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de verkeersspecialist van de politie. Bij de politie Midden-Nederland, cluster oost Utrecht, district Amersfoort bestaat geen bezwaar tegen het voorgestelde verkeersbesluit.  

Motivering en toelichting

De Velduil is toegangsweg naar het noordelijk deel van de buurt Hogekwartier, in de wijk Liendert. De weg is tevens aan- en afvoerstraat naar de parkeergarage van sportcomplex Amerena en biedt (kort)parkeergelegenheid voor halen en brengen met auto’s en bussen voor Amerena. De weg heeft gescheiden rijbanen met een brede middenberm, zodat er aan het eind van de Velduil een keermogelijkheid is voor auto’s en bussen. Deze keermogelijkheid is ontworpen voor bussen en vrachtwagens tot 15 meter lengte. In de praktijk blijkt dat langere voertuigen gebruik maken van de keermogelijkheid waardoor schades ontstaan aan de middenberm. Gelet op de functie van de weg is het niet wenselijk en nodig dat voertuigen met een lengte van meer dan 15 meter gebruik maken van de Velduil. Om verdere schades aan straatmeubilair en weginrichting te voorkomen is het gewenst voertuigen met een lengte van meer dan 15 meter niet toe te staan op de Velduil.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om:

De Velduil gesloten te verklaren voor voertuigen en samenstellen van voertuigen die, met inbegrip van lading, langer zijn dan 15 meter door het plaatsen van bord C17 uit bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990. Dit besluit treedt in werking zodra de borden zijn geplaatst en markeringen zijn aangebracht.

 

Amersfoort, 26 november 2019

Burgemeester en wethouders van Amersfoort,

Namens deze,

J.W. Boelhouwers

Afdelingsmanager Stad en Ontwikkeling

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Iedere belanghebbende die door dit besluit rechtstreeks in zijn belang is getroffen, kan ingevolge van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) na bekendmaking hiervan binnen zes weken

een gemotiveerd bezwaarschrift hiertegen indienen bij het college van burgemeester en wethouders,

Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de

Algemene Wet Bestuursrecht zijn ondertekend en zijn gedateerd en ten minste uw naam en adres vermelden, een omschrijving van dit besluit en de gronden van het bezwaar. Burgemeester en wethouders verzoeken u in het bezwaarschrift een telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Informatie hierover vindt u op de site www.amersfoort.nl/bezwaar.

Het besluit met de bijbehorende stukken ligt ter visie bij de Publiekinformatiehal in het Stadhuis, Stadhuisplein 1, te Amersfoort

 

Naar boven