Kennisgeving startbeslissing en participatie project Oostvaardersoevers, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Van vrijdag 6 december 2019 tot en met donderdag 16 januari 2020 kunt u een zienswijze geven over de startbeslissing en opzet participatie van het project Oostvaardersoevers. Ook kunt u ideeën aandragen voor mogelijke oplossingen. In deze kennisgeving leest u hoe u dat kunt doen.

Het Markermeer, de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen zijn drie bijzondere Natura 2000- gebieden in het hart van Nederland. Ze zijn van cruciaal belang voor grote aantallen vogels en vissen die hier leven of er een tussenstop maken op hun trekroutes.

De gebieden zijn op dit moment van elkaar gescheiden door de Oostvaardersdijk. Dit heeft een aantal gevolgen:

  • De overgang tussen het diepe Markermeer en de veel ondiepere, moerasachtige Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen is erg plotseling.

  • Uitwisseling van water met daarin voedingsstoffen is niet mogelijk.

  • Vissen kunnen moeilijk van het ene naar het andere gebied trekken.

Doelen van het project Oostvaardersoevers

  • Het Markermeer, de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen onderling verbinden tot een ecosysteem dat toekomstbestendig is: vitaal, gevarieerd en robuust genoeg om ontwikkelingen zoals klimaatverandering, verstedelijking, infrastructurele investeringen, economische groei en toenemende recreatie op te vangen.

  • De maatregelen zodanig vormgeven dat ze elkaar versterken en dit tot een aansprekend resultaat leidt: met innovatieve waterbouw wordt een aantrekkelijker, beleefbaarder en veilig merengebied gerealiseerd.

Betrokken partijen

De verkenning en de uitwerking van het project Oostvaardersoevers vindt plaats in een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, provincie Flevoland, de gemeenten Lelystad en Almere, waterschap Zuiderzeeland, Staatsbosbeheer en het Flevolandschap.

Startbeslissing

De startbeslissing laat zien waarom het project nuttig en noodzakelijk is en is het begin van de verkenningsfase. Ook wordt beschreven wat er nodig is om binnen ongeveer één à twee jaar zover te zijn dat de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedsel­kwaliteit de zogenoemde voorkeursbeslissing kunnen nemen: een goed onderbouwde keuze voor de beste oplossing, de juridische route voor het vervolgtraject en de financieringswijze.

Participatiemogelijkheden

Tijdens de verkenningsfase heeft iedereen diverse mogelijkheden om kennis te nemen van het project, om mee te denken, te reageren en om oplossingen aan te dragen. Dit staat beschreven in de opzet participatie. Ook op dit plan kunt u een zienswijze geven.

Vrijwillige Milieueffectrapportage

Tijdens de verkenningsfase wordt vrijwillig een milieueffectrapportage uitgevoerd. In kaart wordt gebracht welke gevolgen het project heeft voor bijvoorbeeld natuur, bodem, water, landschap en cultuurhistorie en de resultaten van dit onderzoek worden gebundeld in een milieueffectrapport (het MER). Het MER zorgt ervoor dat het milieubelang volwaardig kan meewegen wanneer de voorkeursbeslissing wordt genomen. De milieueffectrapportage start in 2020 met de bekendmaking van het voornemen en een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD).

UW ZIENSWIJZEN ZIJN WELKOM

Een zienswijze indienen kan op 3 manieren. U ontvangt altijd een ontvangstbevestiging.

DIGITAAL

Bij voorkeur ontvangen wij uw reactie via www.platformparticipatie.nl/oostvaardersoevers. (Let op: dit kan vanaf vrijdag 6 december 2019).

MONDELING

Tijdens een van de informatiebijeenkomsten of telefonisch tijdens kantooruren via telefoonnummer 070 456 89 99.

POST

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Directie Participatie

o.v.v. Project Oostvaardersoevers

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag

Wij stellen het op prijs als u ingaat op de volgende vragen:

  • Zijn er belangrijke dingen die we over het hoofd hebben gezien?

  • Ziet u andere oplossingsrichtingen of kansen voor het project?

VERVOLG

U ontvangt een antwoord op uw zienswijze. De antwoorden op alle zienswijzen worden samen­gevoegd in een reactienota. Deze nota wordt op www.platformparticipatie.nl/oostvaardersoevers geplaatst. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, wordt hierover geïnformeerd.

Naar verwachting wordt de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) in 2020 ter inzage gelegd en kunt u hierop een zienswijze indienen. In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau wordt aan­gegeven welke effecten op het milieu worden onderzocht en hoe gedetailleerd dit wordt gedaan.

INFORMATIEBIJEENKOMSTEN

U bent welkom op onze informatiebijeenkomsten. Tussen 19.00 uur en 21.00 uur kunt u op elk gewenst moment binnenlopen.

  • Dinsdag 10 december 2019

Stadhuis gemeente Almere, Stadhuisplein 1, Almere.

  • Donderdag 12 december 2019

Provinciehuis Flevoland, Visarenddreef 1, Lelystad.

Tijdens de bijeenkomsten wordt u geïnformeerd over het project. Deze bijeenkomsten worden ook gebruikt om ideeën, oplossingsrichtingen, kansen of zienswijzen op te halen.

Documenten bekijken

Alle documenten staan vanaf 6 december 2019 op: www.platformparticipatie.nl/oostvaardersoevers.

Op papier kunt u de stukken van vrijdag 6 december 2019 tot en met donderdag 16 januari 2020 tijdens reguliere openingstijden bekijken:

Lelystad

  • Rijkswaterstaat, Zuiderwagenplein 2.

  • Provincie Flevoland, Visarenddreef 1.

Almere

  • Gemeente Almere, Stadhuisplein 1.

Let op: In de kerstvakantie kunnen de openingstijden afwijken.

INFORMATIE?

Meer informatie over het project, participatiemogelijkheden en informatiebijeenkomsten op: www.markermeerijmeer.nl en www.platformparticipatie.nl/oostvaardersoevers.

Vragen over de procedure? Telefoon 070 456 89 99. Vragen over het project? Telefoon 0800 8002 of e-mail: info@oostvaardersoevers.nl.

Naar boven