Ontzamelen kunstcollectie gemeente Enschede

Logo Enschede

De gemeente Enschede gaat van start met het zogeheten ontzamelen van een deel van de huidige gemeentelijke kunstcollectie. Het doel is te komen tot een voor Enschede kenmerkende en beheersbare kunstcollectie.

 

Voor de gemeente Enschede is er in de nabije toekomst minder depotruimte beschikbaar. Daarnaast is geconcludeerd dat het beheren van kunst geen kerntaak is en dat er onvoldoende financiële middelen beschikbaar om deze taak naar behoren uit te voeren.

Afstotingsdatabase

Kunstwerken die niet passen in de collectie Enschede (de kerncollectie), die beschadigd/verouderd zijn en kunstwerken waarvoor al lange tijd geen belangstelling is getoond, komen in aanmerking voor ontzamelen.

De gemeente Enschede ontzamelt transparant, zorgvuldig en verantwoord volgens de Leidraad Afstoten Museale Objecten (LAMO) en publicatie op overheid.nl

De kunstenaars van de werken die afgestoten worden krijgen als eerste de mogelijkheid om hun kunstwerk terug te nemen. Indien de gemeente over de contactgegevens van de kunstenaars beschikt zal de gemeente deze kunstenaars aanschrijven.

Daarna worden alle af te stoten kunstwerken gedurende twee maanden op een afstotingsdatabase gezet (www.afstotingsdatabase.nl). Gedurende deze periode kan iedereen reageren op het voorgenomen besluit om te ontzamelen.

Voor de kunstenaars

Kunstenaars (vervaardigers van het kunstwerk) kunnen via de afstotingsdatabase kenbaar maken dat zij belangstelling hebben voor teruggave van het kunstwerk

Na de sluitingstermijn reageert de gemeente Enschede op eventuele belangstelling voor teruggave van het kunstwerk. Daarna kan het werk/de werken op een vooraf vastgestelde datum worden opgehaald.

Voorwaarde hierbij is de belangstellende de kosten voor transport betaalt.

Veilingwebsite

Indien zowel de kunstenaars als de collectie beherende instellingen geen belangstelling voor het werk hebben, worden de werken gedurende een periode van twee maanden ter verkoop op een veilingsite geplaats. Indien de kunstwerken niet worden verkocht, worden deze weer teruggenomen door de gemeente Enschede. De kunstwerken worden dan onder toezicht vernietigd.

Naar boven