Call for proposals, gebruik NCO-databestand in promotieonderzoek, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs

Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO)

2020 1ste ronde

Inhoud

1

Inleiding

1

1.1

Achtergrond

1

1.2

Beschikbaar budget

1

1.3

Geldigheidsduur call for proposals

1

2

Doel

2

3

Richtlijnen voor aanvragers

3

3.1

Wie kan aanvragen

3

3.2

Wat kan aangevraagd worden

3

3.3

Wanneer kan aangevraagd worden

3

3.4

Het opstellen van de aanvraag

3

3.5

Het indienen van een aanvraag

3

4

Procedure behandeling aanvraag

4

4.1

Criteria

5

5

Contact en overige informatie

6

5.1

Contact

6

1 Inleiding

1.1 Achtergrond

Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) coördineert en financiert onderwijsonderzoek en bevordert de verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van het onderwijs. Zo werkt het NRO aan vernieuwing en verbetering van het onderwijs.

Het NRO is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Deze call for proposals valt onder verantwoordelijkheid van de programmacommissie van het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO). In de call leest u hoe de aanvraagprocedure is ingericht voor het aanvragen van subsidie ter gebruik van het NCO-databestand in promotieonderzoeken. U vindt hierin achtereenvolgens informatie over het doel van dit programma (hoofdstuk 2) en de richtlijnen voor de subsidieaanvraag (hoofdstuk 3). Deze informatie hebt u nodig om een aanvraag voor subsidie te kunnen indienen.

1.2 Beschikbaar budget

Het beschikbare subsidiebudget voor deze subsidieronde ‘Gebruik NCO-databestand in promotieonderzoek’ bedraagt in totaal 25.000 euro. Hiermee kunnen tien aanvragen worden gehonoreerd.

1.3 Geldigheidsduur call for proposals

De deadline voor het indienen van aanvragen is 30 januari 2020, om 14:00 uur CE(S)T.

2 Doel

Sinds 2016 wordt door NRO gewerkt aan de opbouw van het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO, zie voor meer informatie www.nationaalcohortonderzoek.nl). Het NCO vervangt het eerdere cohortonderzoek naar onderwijsloopbanen, COOL5-18, dat aan het einde van 2016 is afgerond. Kern van de nieuwe opzet is om het longitudinale onderwijsonderzoek op te zetten vanuit de registers en leerlingvolgsystemen, aangevuld met modules die gericht zijn op specifieke onderwerpen waarvoor geen registerdata beschikbaar zijn. Die modules omvatten bijvoorbeeld aanvullende gegevens over sociaal-emotionele ontwikkeling, burgerschap of studiekeuzegedrag. Het doel van het NCO is om een databestand op te bouwen dat toonaangevend is en gebruikt kan worden voor zowel fundamenteel als beleidsgericht onderwijsonderzoek.

Deze call for proposals richt zich op het basisdatabestand van het NCO. Met de subsidie beoogt de programmacommissie van het NCO het gebruik van het databestand in promotieonderzoek te stimuleren.

Zoals aangegeven, bestaat het NCO-databestand uit een combinatie van gegevens van DUO (BRON), van de Inspectie, en van het CBS (uit het Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden). In het bestand is informatie bijeengebracht over de instroom- en uitstroomcohorten in het primair en voortgezet onderwijs vanaf 2008. De NCO-dataset omvat:

  • Eén set met longitudinale data van leerlingeninstroom in het po;

  • Eén set met longitudinale data van een uitstroomcohort uit het po;

  • Eén set met longitudinale data van leerlingeninstroom in het vo;

  • Leerlingkenmerken: onder andere gender, leeftijd, migratieachtergrond, opleidingsniveau ouders, gezinskenmerken, regiogegevens;

  • Schoolkenmerken: onder andere denominatie, regiogegevens, schoolgrootte, percentage gewichtenleerlingen.

De gecombineerde en geanonimiseerde gegevens zijn opgeslagen in de beveiligde omgeving van het CBS. Het bestand kan door onderzoekers worden geanalyseerd. Via een gebruiksvriendelijke interface kunnen zij in de remote access-omgeving direct data koppelen. Promovendi die deze data willen gebruiken in hun promotieonderzoek, kunnen de kosten die verbonden zijn aan gebruik van de remote access-omgeving, vergoed krijgen.

3 Richtlijnen voor aanvragers

3.1 Wie kan aanvragen

Promovendi die een betaalde aanstelling hebben aan een universiteit gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden, of aan een NWO- of KNAW-instituut kunnen een aanvraag indienen. De instelling waar het onderzoek wordt uitgevoerd dient geautoriseerd te zijn om remote access-onderzoek te doen bij het CBS. Ook promovendi die het databestand al hebben aangeschaft, kunnen een aanvraag indienen om met terugwerkende kracht de kosten te declareren.

3.2 Wat kan aangevraagd worden

Voor een voorstel in deze ronde kan in totaal maximaal € 2.500 worden aangevraagd.

Materiële kosten

In een aanvraag kan subsidie worden aangevraagd ter dekking van de materiële kosten die gemaakt worden voor toegang tot en het doen van analyses met het NCO-databestand in de remote access-omgeving van het CBS.

Materiële kosten dienen zowel inhoudelijk gemotiveerd als financieel onderbouwd te worden.

3.3 Wanneer kan aangevraagd worden

De deadline voor het indienen van aanvragen is 30 januari 2020, om 14:00 uur CE(S)T.

Bij het indienen van uw aanvraag in ISAAC dient u ook online nog gegevens in te voeren. Begin daarom ten minste één dag vóór de deadline van deze call for proposals met het indienen van uw aanvraag. Aanvragen die na de deadline worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.

3.4 Het opstellen van de aanvraag

  • Download het aanvraagformulier vanuit het online aanvraagsysteem ISAAC of vanaf de website van NWO (onderaan de webpagina van het betreffende financieringsinstrument).

  • Vul het aanvraagformulier in.

  • Sla het formulier op als pdf en upload het in ISAAC.

3.5 Het indienen van een aanvraag

Het indienen van een aanvraag kan alleen via het online aanvraagsysteem ISAAC. Aanvragen die niet via ISAAC zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen.

Een hoofdaanvrager is verplicht zijn/haar aanvraag via zijn/haar eigen ISAAC-account in te dienen. Indien de hoofdaanvrager nog geen ISAAC-account heeft, dient hij/zij dat minimaal een dag voor het indienen aan te maken. Dit om eventuele aanmeldproblemen op tijd te kunnen verhelpen. Indien de hoofdaanvrager al een account bij NWO heeft, hoeft deze geen nieuw account aan te maken om een nieuwe aanvraag in te dienen.

Voor vragen van technische aard verzoeken wij u contact op te nemen met de ISAAC-helpdesk, zie paragraaf 5.1.2.

4 Procedure behandeling aanvraag

In dit hoofdstuk staat eerst hoe de behandelingsprocedure verloopt (paragraaf 4.1).

Voor alle bij de beoordeling en/of besluitvorming betrokken personen en betrokken NWO-medewerkers is de Code persoonlijke belangen van toepassing.

Procedure

De procedure bestaat uit de volgende stappen:

  • Indiening aanvraag

  • Loting

  • Besluitvorming

In deze subsidieronde is gekozen voor een procedure met uitgewerkte aanvragen. De eerste stap is een toets of NRO de aanvraag in behandeling kan nemen. Hiervoor past het NRO de voorwaarden toe zoals beschreven in hoofdstuk 3 van deze call for proposals (zie ook paragraaf 4.2.). Vervolgens zal het NRO een loting organiseren tussen de aanvragen die in behandeling zijn genomen. De aanvragen van de winnaars van de loting worden toegekend.

Indiening van aanvragen

Voor indiening van de aanvraag is een standaardformulier beschikbaar op de financieringspagina van deze subsidieronde. In uw aanvraag moet u zich houden aan de vragen die in dit formulier staan en aan de werkwijze die in de toelichting staat. Ook moet u zich houden aan de richtlijnen voor het maximale aantal woorden en pagina’s.

Uw volledig ingevulde aanvraagformulier moet voor donderdag 30 januari 2020, 14.00 uur via ISAAC zijn ontvangen. Na dit tijdstip kunt u uw aanvraag niet meer indienen. Na ontvangst van de aanvraag ontvangt de indiener hiervan een bevestiging.

In behandeling nemen van de aanvragen

Zo snel mogelijk nadat u uw aanvraag hebt ingediend, hoort u of het NRO uw aanvraag in behandeling neemt. Het NRO-secretariaat bepaalt dat aan de hand van een aantal administratief-technische criteria (zie de ontvankelijkheidscriteria in paragraaf 4.2.1). Alleen als uw aanvraag hieraan voldoet, kan het NRO deze in behandeling nemen.

Werkwijze loting

Op basis van de ingediende aanvragen zal het NRO door middel van een loting door een notaris vaststellen welke aanvragen worden gehonoreerd.

Alle indieners krijgen een brief waarin staat vermeld welk lotingnummer aan hun aanvraag is toegekend. De loting zal buiten aanwezigheid van de indieners plaatsvinden bij een notaris.

De notaris zal met daartoe geschikte apparatuur willekeurige lotingnummers selecteren. De volgorde van de getrokken loten wordt vastgelegd. De aanvragen gekoppeld aan de lotnummers die in de volgorde van getrokken loten op nummers 1 tot en met 10 staan worden gehonoreerd. Het resultaat van de loting wordt schriftelijk vastgelegd en door de notaris ondertekend. Het resultaat van de loting wordt aan alle indieners van een aanvraag verstuurd.

Besluitvorming door de programmacommissie

Het resultaat van de loting wordt schriftelijk vastgelegd en door de notaris ondertekend. Het resultaat van de loting wordt aan alle indieners van een aanvraag verstuurd.

Bezwaar en beroep

Voor het indienen van formele bezwaren tegen beslissingen in het kader van deze subsidieronde staan, waar van toepassing, de geldende bezwaar- en beroepsprocedures open.

30 januari 2020

Deadline volledige voorstellen

Februari

Loting door de notaris

Maart/april

Bekendmaking uitslag

Aanpassingen tijdpad

Het kan zijn dat het NRO het noodzakelijk acht om tijdens de lopende procedure nog aanpassingen in het tijdpad van deze subsidieronde aan te brengen. Uiteraard ontvangt u hierover op tijd bericht.

4.1 Criteria

Formele ontvankelijkheidscriteria

Het NRO laat uw vooraanmelding toe tot de lotingprocedure als deze voldoet aan een aantal formele voorwaarden.

Het NRO neemt uw aanvraag alleen in behandeling als deze voldoet aan een aantal formele voorwaarden. Deze voorwaarden zijn:

  • de aanvraag is ingediend door een persoon die aan de gestelde eisen in paragraaf 3.1 voldoet en die op basis van de loting zoals omschreven in paragraaf 4 is uitgenodigd tot het indienen van een aanvraag;

  • het aanvraagformulier is, na eventueel verzoek tot aanvulling of wijziging, juist, compleet en volgens de instructies ingevuld;

  • de aanvraag is ingediend via het ISAAC-account van de hoofdaanvrager;

  • de aanvraag is op tijd ontvangen;

  • de aanvraag is in het Nederlands opgesteld;

  • de aanvraag valt binnen de thematiek van deze call for proposals;

  • de instelling waar het onderzoek wordt uitgevoerd is geautoriseerd om remote access-onderzoek te doen met het CBS;

  • het budget is maximaal € 2.500 en volgens de richtlijnen in de call for proposals opgesteld; de periode waarover u subsidie aanvraagt, is maximaal 1 jaar.

Het NRO toetst uw aanvraag eerst op deze voorwaarden. Indien de aanvraag niet aan de eisen uit 4.1. voldoet, zal de aanvrager de gelegenheid krijgen om de aanvraag te corrigeren binnen 48 uur na berichtgeving. Wanneer de aanvraag niet binnen de gestelde termijn is gecorrigeerd, neemt het NRO de aanvraag niet in behandeling.

5 Contact en overige informatie

5.1 Contact

5.1.1 Inhoudelijke vragen

Voor inhoudelijke vragen over Gebruik NCO-databestand in promotieonderzoek en deze call for proposals neemt u contact op met:

Beleidsmedewerkers

Liesbet de Haas

t: 070 344 0957, e: l.dehaas@nwo.nl Nina Ouddeken

t: 070 349 4104, e: n.ouddeken@nwo.nl Manisha Ramesar

t: 070 349 4125, e: m.ramesar@nwo.nl

Secretariaat

t: 070 349 4079, e: info@nationaalcohortonderzoek.nl

5.1.2 Technische vragen over het elektronisch aanvraagsysteem ISAAC

Bij technische vragen over het gebruik van ISAAC kunt u contact opnemen met de ISAAC-helpdesk. Raadpleeg eerst de handleiding voordat u de helpdesk om advies vraagt. De ISAAC-helpdesk is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer +31 (0)20 346 71 79. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen via isaac.helpdesk@nwo.nl. U ontvangt dan binnen twee werkdagen een reactie.

Naar boven