Verkeersbesluit instellen verbod vrachtverkeer in de kern Terheijden

Logo Drimmelen

Burgemeester en wethouders van Drimmelen,

 

 

 

besluiten

Het in stellen van een geslotenverklaring voor vrachtauto’s, uitgezonderd bestemmingsverkeer, op de wegen in en rond de kern Terheijden door het plaatsen van zonaal uitgevoerde borden C07 (gesloten voor vrachtauto's) uit Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en daarbij onderborden OB108 (uitgezonderd bestemmingsverkeer) op de volgende locaties:

  • Zeggelaan ten westen van het kruispunt met de Wagenbergse Baan.

  • Munnikenhof ten westen van het kruispunt met de Poolse Dreef.

  • Bergen ten westen van het kruispunt met de Poolse Dreef.

  • Bredaseweg ten westen van het kruispunt met de Wagenbergse Baan.

  • Schuivenoordseweg ten oosten van het kruispunt met de Bredeweg.

 

Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekening ‘verbod vrachtverkeer Terheijden’ met tekeningnummer 20102-19-510-BP-E.

 

Wettelijk kader

Op basis van artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW

1994) moeten verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en

wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn

bij het Rijk, de Provincie of een waterschap.

 

Op basis van artikel 15 van de WVW 1994 geschiedt het plaatsen van de in artikel 12 Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW) genoemde verkeerstekens door het nemen van een verkeersbesluit.

 

Op basis van artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het

Wegverkeer (hierna: BABW) moet het instellen van een verbod voor vrachtverkeer geschieden door het nemen van een verkeersbesluit.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gevoerd met een gemachtigde

van de korpschef van de politie van district Zeeland-West Brabant.

 

Overwegingen

Op het hoofdwegennet rond en in de gemeente Drimmelen is de doorstroming niet altijd optimaal , waardoor (vracht)verkeer uitwijkt naar de onderliggende wegen. Deze wegen, waar ook langzaam verkeer (fiets, voetgangers) gebruik van maken, niet berekend zijn op een toenemend aandeel vrachtverkeer. Ook worden deze wegen gebruikt door landbouwverkeer. De combinatie van het aanwezige vracht- en landbouwverkeer ervoor zorgt dat de leefbaarheid (geluids- en trilling overlast) en verkeersveiligheid in de kleine kernen in de gemeente verslechtert. Wel is het noodzakelijk dat dat diverse bedrijven in de kernen van de gemeente Drimmelen voor bevoorrading bereikbaar blijven.

 

Vanwege bovenstaande dient vrachtverkeer met een herkomst en bestemming buiten de kern Terheijden zoveel mogelijk gebruik te maken van het hoofdwegennet. Door het instellen van een geslotenverklaring voor vrachtauto’s op de wegen in en rond de kern Terheijden kan de doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid in deze kern gewaarborgd blijven.

 

Het treffen van een verkeersmaatregel is een normale maatschappelijke ontwikkeling waarmee een ieder kan worden geconfronteerd en waarvan de nadelige gevolgen in beginsel voor rekening van betrokkenen behoren te blijven.

 

De in dit besluit genoemde maatregel wordt genomen op basis van artikel 2 van de WVW 1994 voor het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

 

De onder ‘besluiten’ genoemde (delen van) wegen zijn in eigendom, beheer en onderhoud bij de gemeente Drimmelen.

 

 

 

Made, 13-11-2019

Namens het college van burgemeester en wethouders van Drimmelen,

Martin van Drimmelen

Afdelingshoofd Openbare Werken

 

 

Bezwaarprocedure

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop het is bekendgemaakt een bezwaarschrift worden ingediend.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het bestuursorgaan dat dit besluit heeft genomen, dus aan het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester of de gemeenteraad en moet worden verzonden naar Postbus 19, 4920 AA Made.

 

Het bezwaar dient te zijn ondertekend en bevat tenminste:

Naam en adres van de indiener;

De dagtekening;

Omschrijving van het besluit met vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt;

Een opgave van de reden(-en) waarom men zich niet met het besluit kan verenigen.

 

Indien een bezwaarschrift is ingediend is het mogelijk om een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Een dergelijk verzoek dient te worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland – West-Brabant, sector bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda.

 

Het verzoek dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende te bevatten:

Naam en adres van de verzoeker;

De dagtekening;

Vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en datum of kenmerk van het besluit;

De gronden van het verzoek (motivering).

 

U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Naar aanleiding van het verzoek kan de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

 

Voor de behandeling van het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven. De griffier van de Rechtbank Zeeland – West-Brabant wijst u na indiening van het verzoekschrift op de verschuldigdheid van het griffierecht en bericht u binnen welke termijn en op welke wijze het verschuldigde griffierecht moet worden voldaan.

 

Meer informatie over de bezwaarschriftprocedure vindt u op www.drimmelen.nl, of in de folder in het informatierek van het gemeentehuis. Ook kunt u contact opnemen met de secretaris van de bezwaarschriftencommissie via het telefoonnummer 140162.

 

Naar boven