Kennisgeving publicatie definitieve NRD net op zee Hollandse Kust (west Beta)

Vaststelling van de te onderzoeken alternatieven en de benodigde onderzoeken voor het milieueffectrapport (MER) en reactie op zienswijzen

Met een kennisgeving op 6 juni 2019 heeft de Minister van Economische Zaken en Klimaat u geïnformeerd over de terinzagelegging van de concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor het project net op zee Hollandse Kust (west Beta). Voor dit project wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld.

In het windenergiegebied Hollandse Kust (west) wordt zo’n 60 kilometer ten westen van de kust van Noord-Holland een windpark gebouwd met een vermogen van 700 megawatt (MW)1. In het windpark komt een platform waar de stroom die de windturbines opwekken, samenkomt. Via een ondergrondse hoogspanningsverbinding gaat de stroom van het platform op zee naar het transformatorstation aan de Zeestraat in de gemeente Beverwijk. Dit project heet net op zee Hollandse Kust (west Beta).

Besluitvorming

Op de besluitvorming over het net op zee Hollandse Kust (west Beta) is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat het tracé wordt vastgelegd in een (rijks)inpassingsplan, dat wordt vastgesteld door de ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het inpassingsplan wordt voorbereid in één gecoördineerde procedure samen met een aantal andere besluiten dat voor het project nodig is (vergunningen en ontheffingen). De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert de procedure.

Milieueffectrapportage

Met een MER worden (mogelijke) milieueffecten, bijvoorbeeld op leefomgevingskwaliteit (mens), gezondheid, landschap, natuur, bodem en water in beeld gebracht zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen bij de besluitvorming. Het MER zal ook een passende beoordeling bevatten om mogelijke gevolgen voor Natura 2000-gebieden in kaart te brengen.

Welke informatie is nodig voor de milieueffectrapportage?

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft in afstemming met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een zogenaamde concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) aangegeven welke alternatieven onderzocht worden in het milieueffectrapport en hoe het milieuonderzoek in het MER wordt uitgevoerd. Deze concept-NRD heeft ter inzage gelegen van vrijdag 7 juni 2019 tot en met donderdag 18 juli 2019. Iedereen heeft in die periode een zienswijze kunnen indienen op de concept-NRD. Er zijn binnen de inspraaktermijn in totaal twintig zienswijzen van particulieren en bedrijven ontvangen en twee reacties van betrokken overheden. In een Nota van Antwoord zijn de zienswijzen en reacties samengevat en van een reactie voorzien. Er is ook aangegeven hoe met de zienswijzen rekening wordt gehouden in het vervolgonderzoek voor het project. De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft op 9 juli 2019 een advies uitgebracht op de concept-NRD en de ingediende zienswijzen.

Vaststelling van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

Mede op basis van de ingediende zienswijzen, reacties van betrokken overheden en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage heeft de Minister van Economische Zaken en Klimaat op 18 november 2019 de definitieve NRD vastgesteld. Hiermee geeft hij aan welke alternatieven onderzocht zullen worden en welk milieuonderzoek zal worden uitgevoerd voor dit MER.

Waar kunt u de NRD en de Nota van Antwoord inzien?

U kunt de definitieve NRD en Nota van Antwoord inzien op www.rvo.nl/onderwerpen/bureau-energieprojecten/lopende-projecten/hoogspanning/net-op-zee-hollandse-kust-west-beta. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

Wat gebeurt hierna?

Het MER bestaat uit twee fasen. Nu de NRD is vastgesteld, worden de milieueffecten van de verschillende alternatieven in het MER fase 1 onderzocht en in beeld gebracht. Hierna wordt er een integrale effectenanalyse opgesteld waarin de effecten van de alternatieven t.a.v. de thema’s milieu, kosten, omgeving, techniek en toekomstvastheid staan beschreven. Eenieder kan een reactie geven op de integrale effectenanalyse. Wij vragen de regionale overheden om advies. De integrale effectenanalyse (met als bijlage het MER fase 1) wordt gepubliceerd en er zal een informatieavond plaatsvinden, naar verwachting in februari 2020.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat kiest vervolgens een voorkeursalternatief (definitief kabeltracé op zee en op land) dat in het MER fase 2 meer in detail wordt onderzocht. Hij neemt de reacties van de omgeving en het advies van de overheden mee in zijn afweging. Dit voorkeursalternatief wordt vastgelegd in een Inpassingsplan (bestemmingsplan op rijksniveau) en voor dit voorkeursalternatief worden de benodigde vergunningen en ontheffingen aangevraagd.

MER fase 2 wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 samen met het ontwerpinpassingsplan en de ontwerpvergunningen ter inzage gelegd. Hierop kan iedereen reageren. De terinzagelegging en de informatieavonden worden te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieproiecten.nl.


X Noot
1

Het kavelbesluit voor dit windpark doorloopt een aparte procedure. De definitieve Notitie Reikwijdte en Detailniveau van het kavelbesluit is op 7 november 2019 vastgesteld en op 19 november 2019 gepubliceerd.

Naar boven