Gemeente Landgraaf – Verkeersbesluit verbod motorvoertuigen Kaalweg

Logo Landgraaf

Burgemeester en wethouders van Landgraaf

Inleiding

De Kaalweg is een onverharde weg in het buitengebied van Landgraaf welke door veel wandelaars wordt gebruikt. Op de Kaalweg geldt weliswaar een verbod voor alle voertuigen middels bord C01, maar vanwege de daarbij aangegeven uitzondering voor bestemmingsverkeer, maakt toch ook veel gemotoriseerd verkeer zoals auto’s gebruik van de Kaalweg. Dit zijn met name bezoekers van de manege Brunssummerheide aan de Heihof 1. Vanwege het plaatselijk heel smalle wegprofiel van de Kaalweg levert deze menging tussen wandelaars en auto’s regelmatig problemen op. Om hieraan een einde te maken wordt het bestaande verbod vervangen door een algeheel verbod voor motorvoertuigen met uitzondering van landbouwverkeer. Voor deze aanpassing is een verkeersbesluit noodzakelijk.

Formeel kader

Artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt dat de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit en dat maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de plaatsing van bord C12, zoals deze staat opgenomen in bijlage 1 behorende bij het RVV 1990, moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.

Artikel 14 van het BABW bepaalt dat de plaatsing van een onderbord met de tekst 'uitgezonderd landbouwverkeer' in het verkeersbesluit tot uitdrukking moet worden gebracht.

Overwegingen

De toegangsweg voor gemotoriseerd verkeer van de manege Brunssummerheide, welke gelegen is aan de Heihof 1, sluit aan op de Kaalweg. De Kaalweg is van twee kanten te bereiken, of vanaf Aan de Beuk/Vlekkenkamp of vanaf de Grote Heiweg. De route vanaf Aan de Beuk is op onderdelen zo smal dat er voor voetgangers weinig tot geen plek is om zich op te stellen als een auto hun wilt passeren. Dit is voor voetgangers geen veilige en prettige situatie. Daarom is het wenselijk hier geen gemotoriseerd verkeer meer toe te laten, ook niet het bestemmingsverkeer naar de manege.

De route vanaf de Grote Heiweg heef dat probleem niet. Deze weg wordt ook door veel wandelaars gebruikt, maar daar is altijd voldoende ruimte voor de voetgangers om zich zodanig op te stellen dat ze een auto veilig kunnen laten passeren. De route via de Grote Heiweg is voor veel bezoekers wel langer dan de route vanaf Aan de Beuk. Dit nadeel weegt echter niet op tegen de voordelen van het weren van gemotoriseerd verkeer op de Kaalweg op de route vanaf Aan de Beuk.

Openbare voorbereidingsprocedure

Gelet op het zorgvuldigheidsbeginsel en de noodzakelijke evenredige belangenafweging, is tevens de uniforme openbare voorbereidingsprocedure conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Door middel van een publicatie in het gemeenteblad van 14 augustus 2019 zijn alle belanghebbenden in de gelegenheid gesteld hun zienswijze, op het gedurende zes weken ter inzage liggende ontwerp-besluit d.d. 2 augustus 2019, in te dienen. In dat kader is per mail via de mailadressen X, Y en Z op 12 september 2019 een gezamenlijke zienswijze ingediend door de heer en mevrouw X, woonachtig op Vlekkenkamp, en de heer en mevrouw Y en Z, woonachtig op Vlekkenkamp (geregistreerd onder kenmerk 19.25295), verder in dit besluit aangeduid als reclamant.

Inhoud zienswijze: reclamant vindt de voorgenomen maatregel onvoldoende omdat verwacht wordt dat het verkeer het verbod gaat negeren. Verzocht wordt het gebruik van de Kaalweg door gemotoriseerd verkeer met fysieke maatregelen zoals een slagboom onmogelijk te maken.

Reactie op zienswijze: Een wegbeheerder moet ervan uit kunnen gaan dat verkeersregels worden nageleefd. Dat weggebruikers dit verbod gaan negeren, is een aanname en geen vaststaand gegeven. Het verzoek om de Kaalweg fysiek af te sluiten is daarmee onvoldoende onderbouwd en niet noodzakelijk. Daarnaast kleven er aan het verzoek om de Kaalweg fysiek af te sluiten ook nadelen in de vorm van een verslechterende bereikbaarheid van het gebied voor het landbouwverkeer en van de plaatselijke manege voor hulpdiensten in geval van calamiteiten.

Mocht in de toekomst blijken dat het verbod voor motorvoertuigen toch structureel en veelvuldig wordt genegeerd, handhaving geen soelaas biedt en er daardoor onveilige verkeerssituaties ontstaan, dan kan een fysieke afsluiting altijd nog worden overwogen.

Op 25 september 2019 en op 1 en 2 oktober 2019 heeft er via de mail diverse correspondentie plaatsgevonden met reclamant. Daarbij is aangeboden om hun zienswijze mondeling te komen toelichten. Hier is geen gebruik van gemaakt. De betreffende mailwisselingen zijn bij dit besluit bijgevoegd.

Aanvullende overwegingen

De ingediende zienswijze heeft, gelet op het bovenstaande, geen aanleiding gevormd om af te zien van het voornemen om het besluit te nemen of om de voorgenomen maatregel aan te passen.

Belangenafweging artikel 2 WVW

Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen, liggen de volgende belangen ten grondslag aan dit besluit:

1. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

2. het beschermen van weggebruikers en passagiers;

3. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Advisering

Met betrekking tot dit besluit zijn de bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) van toepassing.

Alle wegen en/of weggedeelten waarop dit besluit betrekking heeft, zijn gelegen binnen en zijn in beheer bij de gemeente Landgraaf. Artikel 23 van het BABW is op dit besluit niet van toepassing.

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is met de politie –via het aanspreekpunt Verkeer van de Basiseenheid Brunssum-Landgraaf- ter zake overleg gepleegd en is met betrekking tot het onderhavige besluit op 30 juli 2019 instemmend geadviseerd.

Besluiten

  • 1.

    door het plaatsen van de borden model C12, zoals bedoeld in Bijlage 1 van het RVV 1990, een verbod voor motorvoertuigen in te stellen op een gedeelte van de Kaalweg. Door het plaatsen van onderborden ‘uitgezonderd landbouwverkeer’ dit verbod niet te laten gelden voor landbouwverkeer;

  • 2.

    door het verwijderen van bord C01, zoals bedoeld in Bijlage 1 van het RVV 1990, met bijbehorend onderbord ‘uitgezonderd bestemmingsverkeer’, het bestaande verbod voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee op te heffen;

  • 3.

    een en ander overeenkomstig is met de bij dit verkeersbesluit behorende situatietekening met tekeningnummer IB-2019-07-23 d.d. 23 juli 2019;

  • 4.

    te bepalen, dat met het van kracht worden van dit besluit eerdere verkeersmaatregelen in het onderhavige verkeersgebied komen te vervallen indien die met dit besluit in strijd zijn dan wel hiermede niet in overeenstemming zijn;

  • 5.

    te bepalen dat de bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door plaatsing van het besluit in de Staatscourant.

Situatietekening

Landgraaf, 11 november 2019

Met vriendelijke groet,

namens burgemeester en wethouders van Landgraaf,

ing. I.C.J. Brabants,

senior medewerker mobiliteit en infra

Inzage

Het onderhavige besluit wordt voor belanghebbenden ter inzage gelegd gedurende zes weken met ingang van de dag na de publicatie in de Staatscourant, tijdens de openingstijden, bij het Klant Contact Centrum van de gemeente Landgraaf.

Beroep

U kunt op grond van de Algemene wet bestuursrecht beroep indienen tegen dit besluit. Stuur binnen zes weken na datum van de publicatie van het besluit een brief naar de rechtbank Limburg, postbus 950, 6040 AZ Roermond of via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

U moet de brief ondertekenen. In de brief moeten de volgende gegevens staan:

- uw naam en adres;

- de datum van uw beroep;

- de omschrijving van het besluit, waartegen u beroep instelt;

- de redenen van uw beroep.

Indien het mogelijk is, dient u een kopie van het besluit waartegen u beroep instelt, bij te voegen.

Is de situatie zo dringend dat u niet kunt wachten op de uitspraak op uw beroepschrift? Dan kunt u bij de voorzieningenrechter van de rechtbank een voorlopige voorziening vragen. Dit verzoek dient u in bij de rechtbank op bovengenoemd postadres of digitaal via de genoemde website.

Voor het digitaal indienen van een beroepschrift of het vragen van een voorlopige voorziening, moet u beschikken over DigiD.

Datum effectuering

In overleg met de reclamant is bepaald dat het besluit zo snel mogelijk nadat het besluit is bekendgemaakt, wordt uitgevoerd.

Bijlagen

Naar boven