Kennisgeving bestemmingsplan en milieueffectrapport (plan-m.e.r.)

Logo Maasdriel

DPO-leiding Ammerzoden – Vlijmen

Burgemeester en wethouders van Maasdriel geven kennis van het feit dat een bestemmingsplan en een milieueffectrapport worden voorbereid voor het aanleggen van een nieuwe kerosineleiding van Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) tussen Ammerzoden en Vlijmen (artikel 7.9 Wet milieubeheer). Een deel van de leiding ligt binnen het grondgebied van de gemeente Maasdriel. De wijziging van het tracé in Maasdriel betreft het deel dat gelegen is in de uiterwaarden bij Ammerzoden.

Aanleiding

De bestaande leiding van DPO op het traject Ammerzoden – Vlijmen wordt vervangen. Hiervoor zijn een aantal redenen:

  • 1.

    Ter hoogte van de kruising met de Maas ligt de leiding onvoldoende diep;

  • 2.

    Het is niet wenselijk dat de leiding onder bestaande bebouwing ligt;

  • 3.

    de diameter van de huidige leiding biedt onvoldoende capaciteit.

De leiding is noodzakelijk voor het transport van kerosine in NATO-verband. Een deel van de nieuwe leiding wordt via een open ontgraving aangelegd, de rest via een gestuurde boring.

 

Milieueffectrapportage – Nota reikwijdte en detailniveau

Een milieueffectrapport (MER) brengt de gevolgen voor het milieu in kaart, voordat een besluit wordt genomen over de vaststelling van de ruimtelijke plannen. In dit geval is voor de ruimtelijke plannen een Passende Beoordeling op grond van de Wet natuurbescherming nodig. Op grond van artikel 7.2a van de Wet milieubeheer moet in een dergelijk geval een milieueffectrapportage voor plannen worden gemaakt. De Passende Beoordeling maakt hiervan deel uit.

 

Voorafgaand aan het opstellen van een milieueffectrapport is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Hierin is aangegeven hoe het MER wordt vormgegeven: welke milieuaspecten in de beoordeling worden betrokken en hoe de effecten worden beoordeeld. Verplichte en onverplichte adviseurs worden geraadpleegd over de reikwijdte en het detailniveau. De Commissie m.e.r. wordt niet gevraagd advies uit te brengen over de NRD, maar alleen over het afgeronde MER.

Het MER wordt bij het ontwerp van de ruimtelijke plannen ter inzage gelegd.

 

Lievense adviseurs en ingenieurs begeleidt DPO bij de procedure, voert de onderzoeken uit en stelt de stukken op.

 

Inzage en zienswijzen

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau ligt gedurende zes weken ter inzage (van 14 november tot en met 25 december 2019). De notitie is tevens in te zien op het gemeentehuis.

Tijdens de inzagetermijn kan een ieder reageren met een zienswijze. Dit kan op de volgende manier:

  • 1.

    digitaal via het e-mailadres van de gemeente (info@maasdriel.nl)

  • 2.

    per post aan de gemeente Maasdriel

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer R.J. Niewenhuis van DPO R.Niewenhuis@dpo.mindef.nl) of mevrouw D. Boer van Lievense (dboer@lievense.com).

Naar boven