Onderwerp: het aanwijzen van een algemene gehandicaptenparkeerplaats met tijdsbeperking aan de Ravenhorsthoek te Enschede

Logo Enschede

Datum : 11 november 2019

Ons kenmerk : V-2019-6443 1900107074

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door het plaatsen van verkeersbord E6 van bijlage 1 van het RVV 1990 inclusief onderbord met de tekst “08.15-15.00 uur”, een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan te wijzen in de noordwestelijke hoek van de Ravenhorsthoek ter hoogte van huisnummer 38.

 

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die

kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

In stadsdeel zuid in Enschede zijn in de wijk Helmerhoek drie basisschoolinstellingen bij elkaar gevestigd. De basisschool, genaamd De Jonge Helden, is gelegen aan de Ravenhorsthoek. Deze betreffende straat is een erf, waardoor uitsluitend in vakken geparkeerd mag worden. Rond de basisschool zijn diverse parkeergelegenheden gerealiseerd maar er is geen algemene gehandicaptenparkeerplaats.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Uit een overleg met de Verkeersgroep Helmerhoek (bewoners, scholen en gemeente) blijkt dat er behoefte is aan een gehandicaptenparkeerplaats voor het halen en brengen van kinderen van de basisschool De Jonge Helden. Ondanks dat in een erf ook buiten de vakken (niet hinderlijk) geparkeerd mag worden (maximaal 3 uur) met de een geldige gehandicaptenparkeerkaart en een parkeerschijf, is door gebrek aan ruimte hier geen geschikte locatie voor. Voor het aanwijzen van een algemene gehandicaptenparkeerplaats is een geschikte locatie gevonden op het eerste parkeervak bij de ingang van De Jonge Helden. Omdat deze verkeersmaatregel alleen noodzakelijk voor het halen en brengen van kinderen en om de parkeerdruk buiten schooltijden niet te verhogen wordt ook een onderbord geplaatst met de tekst “08.15-15.00 uur”. Hierdoor kunnen bewoners voor en na de aangegeven tijd gebruik maken van de betreffende parkeerplaats zodat eventuele overlast minimaal blijft.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

De nieuw aan te wijzen algemene gehandicaptenparkeerplaats wordt gerealiseerd op het eerste parkeervak van de ingang van De Jonge Helden. Met het onderbord met de tekst “08.15-15.00 uur” wordt de overlast zo veel mogelijk beperkt voor omwonenden.

 

Situatietekening

 

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

  • fysieke voorzieningen op de weg worden aangebracht of verwijderd, of de inrichting van de weg wordt aangepast waardoor het aantal categorieën weggebruikers, dat van de weg gebruik kan maken, wordt beperkt of uitgebreid.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 11 november 2019.

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

G.E.S. Walgemoet,

hoofd afdeling Vergunnen

Naar boven