Besluit van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn betreffende het instellen van een voorrangsregeling kruising Roemer – Loeteweg - Voorweg te Hazerswoude Dorp.

Logo Alphen aan den Rijn

 

De gemeente moet als wegbeheerder een verkeersbesluit nemen bij het plaatsen of verwijderen van sommige verkeerstekens. In het verkeersbesluit wordt afgewogen waarom verkeerstekens worden geplaatst of verwijderd.

Rectificatie

Op 8 oktober 2019 is een verkeersbesluit gepubliceerd (onder nr. 55521) voor het instellen van een voorrangsregeling op kruising Roemer – Loeteweg - Voorweg te Boskoop. Dit had Hazerswoude Dorp moeten zijn. Deze aanpassing is opgenomen in dit verkeersbesluit.

 

Inleiding

Om de verkeersknelpunten van de N207 in het gebied tussen Gouda en Alphen aan den Rijn te verbeteren, hebben de provincie en de gemeenten Alphen aan den Rijn en Waddinxveen verschillende onderzoeken uitgevoerd. Inmiddels heeft het college akkoord gegeven op diverse uitwerkingen van deze plannen. Een van de lokale maatregelen is het doortrekken van de Roemer naar de Dijkgraafweg. Aandachtspunt van deze aansluiting is het kruispunt Roemer – Voorweg - Loeteweg. Hier is veel fiets en vrachtverkeer. Het betreft een erftoegangsweg buiten de bebouwde kom waar een snelheid geldt van 60 km/uur. Het kruispunt wordt aangepast. Er wordt rekening gehouden met een ruime opstelplaats voor de overstekende fietser, een ruimere bochtstraal voor vrachtwagens en voldoende overzicht over het gehele kruispunt. Om de verkeerssituatie voor elke gebruiker overzichtelijk te maken wordt een voorrangsregeling toegepast. Het verkeer op de Roemer – Voorweg krijgt voorrang op het verkeer komende van de Loeteweg en het overstekende fietsverkeer.

 

Overweging

De bovengenoemde route wordt beschouwd als een belangrijke hoofdfietsroute.

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers, het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, is het gewenst om de verkeersmaatregel op de bovengenoemde locatie aan te passen.

 

Gelet op de intensiteit, massa en snelheid van het fietsverkeer in relatie tot de intensiteit, massa en snelheid van het verkeer op de kruising Roemer, Voorweg en Loeteweg is besloten het fietsverkeer op dit kruispunt en het verkeer komende vanaf de Loeteweg voorrang te laten verlenen op het verkeer van de Roemer en Voorweg. Dit ondanks dat het niet gebruikelijk is om in een 60 km/h zone een ongelijke kruising in te stellen. De voorrangsregeling biedt met name bescherming en duidelijkheid aan de overstekende fietsers.

 

Overleg

Er heeft conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) overleg plaatsgevonden met de door de korpschef van de nationale politie daartoe gemachtigde verkeersadviseur. Deze gaat akkoord met dit besluit.

 

BESLUIT

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

- Op grond van artikel 15 en artikel 18, eerste lid, onder d, Wegenverkeerswet 1994;

- Gelet op voorgaande overwegingen en tevens gelet op het bepaalde in artikel 12 en artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer in verband met artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

- Gelet op artikel 8 van het besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer in verband met artikel 5, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

besluiten tot:

het plaatsen van het bord B06 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg) met haaientanden op locatie;

  • Loeteweg te Hazerswoude Dorp ter hoogte van de kruising met de Voorweg en Roemer;

  • Fietsoversteekplaats op de kruising Voorweg met Roemer en de Loeteweg.

het plaatsen van het bord B04 (voorrangskruispunt van links) met onderbord OB713 op locatie:

  • Voorweg te Hazerswoude Dorp nabij het kruispunt Roemer en Loeteweg.

het plaatsen van het bord B05 (voorrangskruispunt van rechts) met onderbord OB712 op locatie:

  • Roemer te Hazerswoude Dorp nabij het kruispunt Voorweg en Loeteweg.

 

Een en ander zoals op de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte tekening is aangegeven.

De in dit besluit genoemde borden zijn opgenomen in bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

Dit besluit zal door publicatie in de Staatscourant, zie www.officielebekendmakingen.nl, bekend worden gemaakt. Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit volgens de artikelen 7:1 en 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de openbare bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 13, 2400 AA te Alphen aan den Rijn.

Alphen aan den Rijn,

Namens burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

De teamleider Beleid en Regie van de afdeling Beheer Openbare Ruimte,

A. Reekers

Naar boven