Gemeente Westerwolde - Verkeersbesluit reserveren van parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen aan de Raadhuisstraat 3, 9697 PR, Blijham

Logo Westerwolde

 

Burgemeester en Wethouders van Westerwolde

Gelet op:

* de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV1990), het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

* het Mandaatbesluit Gemeente Westerwolde en de Uitvoeringsvoorschriften;

Overwegende:

* dat overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer overleg is gepleegd met Politie Noord Nederland, District Groningen;

* Op grond van artikel 2, lid 2 sub a en artikel 2, lid 3 sub a Wegenverkeerswet 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels respectievelijk strekken tot het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer en het bevorderen van een doelmatig of zuinig energieverbruik;

* op grond van artikel 18, eerste lid en onder d. en artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens;

* het verkeersbesluit wordt bekend gemaakt in de Staatscourant (artikel 26 BABW);

* de gemeente Westerwolde beheert de weg waar dit besluit over gaat;

* het is verboden om te parkeren op een andere wijze of met een ander doel dan op het verkeersbord of onderbord is aangegeven (artikel 24 RVV1990);

* onder elektrisch vervoer en elektrische voertuigen wordt in dit besluit verstaan voertuigen die aangedreven worden door een elektromotor en minimaal 45 km elektrisch kunnen rijden op één acculading;

Uit het oogpunt van: 

* het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik;

* het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;

* het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

Is het gewenst om 

Een laadpaal voor elektrische voertuigen te exploiteren iaan de Raadhuisstraat 3, 9697 PR, Blijham.

Motivering

Elektrische voertuigen dragen bij aan een schone lucht, minder uitstoot van CO2 en minder geluidsoverlast. Het aantal elektrische voertuigen groeit en daarmee ook de behoefte aan openbare laadpalen. In totaal worden in Drenthe en Groningen 1000 extra laadpalen geplaatst. Dit is een project van de provincies Groningen en Drenthe en een aantal gemeenten waaronder Westerwolde. Door het vergroten van het aantal laadpalen die voor iedereen te gebruiken zijn, willen we bijdragen aan de omslag naar elektrisch rijden.

Om het gebruik van elektrische voertuigen te promoten is het nodig dat er een dekkend netwerk van openbare laadmogelijkheden wordt gerealiseerd. Daarom willen we dat er in elke kern met meer dan 1.000 inwoners een mogelijkheid komt om een elektrische voertuig op te kunnen laden (Basis op orde). Ook willen we oplaadpalen plaatsen bij voorzieningen waar veel bezoekers komen (Strategische laadpalen). Tenslotte wordt ook bewoners en forensen die een elektrische auto hebben, of concrete plannen hebben om er één aan te schaffen, de mogelijkheid geboden een laadpaal aan te vragen in hun woonomgeving of nabij hun werkplaats (Paal volgt auto). Dit verkeersbesluit gaat om het realiseren van een basis op orde oplaadpaal aan de Raadhuisstraat 3, 9697 PR, Blijham.

Belangenafweging

Een oplaadpaal heeft twee aansluitingen voor het opladen van een voertuig. Bij een oplaadpaal worden daarom twee parkeerplaatsen gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen. Het is nodig om de parkeerplaatsen bij de laadpaal te reserveren voor het opladen. Er mogen dan geen voertuigen worden geparkeerd die worden aangedreven door een brandstofmotor. Dit maximaliseert het gebruik van de locatie en stimuleert om elektrisch te rijden.

We hebben ervoor gekozen om de oplaadpaal te plaatsen aan de Raadhuisstraat 3, 9697 PR, Blijham. We hebben hiervoor de volgende redenen:

1.   De doelmatigheid van de laadpaal wordt vergroot;

2.   De vindbaarheid van de laadpaal is beter;

3.   De laadpaal is voor de meeste bezoekers op korte loopafstand van het winkelcentrum;

4.   De druk als gevolg van het wegvallen van twee reguliere parkeerplaatsen kan over een groter aantalparkeervakken worden verdeeld.

Naast deze redenen spelen ook fysieke omstandigheden een rol bij het bepalen van de locatie van de oplaadpaal. Het gaat dan om een vrije doorgang voor voetgangers, de afstand tussen de laadpaal en het elektriciteitsnetwerk en de aan- of afwezigheid van boomwortels.

Als gemeente begrijpen wij dat de verandering van parkeerplaatsen vervelend kan zijn. Maar we zien tegelijkertijd het algemeen belang van het stimuleren van elektrisch rijden. Dat betekent dat we afwegingen moeten maken en soms besluiten moeten nemen waar niet iedereen het mee eens is.

BESLUIT

1. We reserveren twee parkeervakken bij de te plaatsen oplaadpaalaan de Raadhuisstraat 3, 9697 PR, Blijham voor het opladen van elektrische voertuigen;

2. Deze maatregel voeren we uit door plaatsing van het verkeersbord model E4 met een onderbord met de tekst “uitsluitend voor opladen elektrische voertuigen” zoals aangegeven in de bijbehorende situatietekening.

Sellingen, 6-11-2019

Het college van burgemeester en wethouders van Westerwolde

Namens deze,

K.D. van de Glind (Medewerker Verkeer en Vervoer)

Mededelingen

Bezwaar

Het betreffende verkeersbesluit met alle daarop betrekking hebbende stukken ligt met ingang van 13-11-2019 voor een periode van zes weken (25-12-2019) gedurende openingstijden ter inzage op de gemeentehuizen te Sellingen en Wedde is in te zien op zoek.officielebekendmakingen.nl.

Wanneer u het niet eens bent met onze beslissing, dan kunt u een bezwaarschrift indienen. In een bezwaarschrift moet in ieder geval het volgende staan:

• uw naam en uw adres;

• de datum waarop u uw bezwaarschrift hebt geschreven;

• de datum van het besluit waar u bezwaar tegen maakt en een omschrijving van het besluit. Wilt u het kenmerk boven deze brief vermelden?

• de motivering waarom u het niet eens bent met het besluit;

• uw handtekening.

Uw bezwaarschrift stuurt u, binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit, naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerwolde, Postbus 14, 9550 AA Sellingen.

Wanneer uw bezwaarschrift zo veel spoed heeft dat het besluit op bezwaar niet kan worden afgewacht dan kunt u de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening. U stuurt uw verzoekschrift naar de Rechtbank Noord Nederland, Locatie Groningen, Postbus 150, 9700 AD Groningen.

Als u beschikt over een DigiD dan kunt u dat in sommige gevallen ook digitaal doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

 

Naar boven