Verkeersbesluit: aanbrengen voetgangersoversteekplaats (zebrapad) t.h.v. Intratuin op de Kerkweg in Ter Aar

Logo Nieuwkoop

kenmerk 19.21120

Burgermeester en wethouders van Nieuwkoop,

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RW 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

Overwegende dat:

In artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat het plaatsen en/of verwijderen van verkeerstekens en onderborden, waardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd moet worden vastgesteld in een verkeersbesluit.

Een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing en/of verwijdering van de verkeerstekens die worden genoemd in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

De Kerkweg in Ter Aar, gedeeltelijk binnen de bebouwde kom, is een erftoegangsweg (30 km/uur-zone).De Kerkweg heeft een etmaalintensiteit die ligt tussen de 3.125 en 3.659 voertuigen (gemeten in september 2018 in beide rijrichtingen).

De weg waarover in dit besluit wordt besloten, is in beheer bij de gemeente Nieuwkoop.

Motivering

Dat eind januari 2019 besloten is door de gemeenteraad dat er een nieuwe supermarkt Vomar wordt gerealiseerd achter de Intratuin. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft onderzocht wat de gevolgen zijn voor het verkeer op de Kerkweg. De resultaten zijn besproken met bewoners, de dorpsraad en andere betrokkenen. Royal HaskoningDHV heeft een aantal maatregelen voorgesteld die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de bereikbaarheid en verkeersveiligheid op de Kerkweg.

Er is in de directe omgeving van de aansluiting met de Intratuin geen veilige oversteekvoorziening aanwezig. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, omdat automobilisten de voetgangers niet goed verwachten. De Kerkweg is een erftoegangsweg met een etmaalintensiteit tussen de 3.125 en 3.659 voertuigen (gemeten in beide rijrichtingen).

Een van de maatregelen is het realiseren van een voetgangersoversteek (zebra) ter hoogte van de westelijke aansluiting van de Intratuin. Door het aanbrengen van een voetgangersoversteekplaats zullen voetgangers meer geconcentreerd oversteken. Ook wordt de oversteekbaarheid voor voetgangers verbeterd voor voetgangers naar de Intratuin en de toekomstige supermarkt VOMAR.

Met dit verkeersbesluit wordt beoogd, op basis van artikel 2 uit de Wegenverkeerswet 1994,

- het beschermen van weggebruikers en passagiers.

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseurvan politie. De politie heeft op 31 oktober positief geadviseerd over het voorliggende besluit.

BESLUIT EN

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

• Een voetgangersoversteekplaats aan te brengen op de Kerkweg ter hoogte van de aansluiting met de Intratuin, door het plaatsen van het bord L02 uit bijlage 1 van het RVV 1990 en de bijbehorende zebra-markering;

• Bovengenoemde maatregel uit te voeren overeenkomstig bij dit besluit behorende situatieschets.

• Dit verkeersbesluit in werking te laten treden een dag na dagtekening van dit besluit.

Nieuwkoop, 6 november 2019

Namens burgemeester en wethouders van Nieuwkoop,

Sjoerd Dijkstra

Afdelingsmanager Beheer Openbare Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u wel de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voorwaarde is wel dat u ook bezwaar hebt gemaakt.Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten;

- de naam en het adres van de indiener,

- de dagtekening,

- een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en

- de gronden van het bezwaar.

Het besluit ligt gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij het klantcontactcentrum, Teylersplein 1 te Nieuwveen.

Naar boven