Paantjensstraat eenrichtingsverkeer.

Logo Breda

 

Z2019-005556 d.d. 30 oktober 2019.

 

Burgemeester en wethouders van Breda

 

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Het Algemeen Mandaatbesluit Breda 2019, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 15 januari 2019, van kracht geworden op 24 januari 2019, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit genomen worden voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Uit het oogpunt van:

• Het verzekeren van de veiligheid op de wegen

• Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

• Het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

 

Is het gewenst om

Eenrichtingsverkeer in te stellen op de Paantjensstraat. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekening ‘Paantjensstraat eenrichtingsverkeer verkeersbesluittekening’ met tekeningnummer 312614.

 

Motivering

 

Momenteel wordt de Markt in Prinsenbeek opnieuw ingericht. Bij dit project worden ook de straten naar de Markt heringericht. De Paantjensstraat is een vrij smalle straat en niet geschikt als ontsluitingsroute richting de Markt met tweerichtingenverkeer. De Loopstraat wordt de hoofdroute richting de Markt. Door het instellen van eenrichtingsverkeer kan een goed trottoir in de Paantjensstraat gerealiseerd worden en een parkeerstrook over de gehele lengte aangelegd worden. Het oude pand van de Rabobank wordt herbestemd waardoor de nadruk in de Paantjensstraat meer op wonen komt te liggen.

 

Het eenrichtingsverkeer wordt ingesteld in de richting vanuit de Peperbos richting de Markt. Hiervoor is gekozen omdat er dan geen uitrijdend verkeer meer is vanuit de Peperbos richting de Valdijk. Vanwege het beperkte zicht is deze route minder geschikt om uit te rijden richting de Valdijk dan om in te rijden richting de Peperbos. Het eenrichtingsverkeer geldt niet voor (brom) fietsers.

 

In verband met het instellen van het eenrichtingsverkeer op de Paantjensstraat het bord C3, eenrichtingsweg, aan de zijde van de Peperbos te plaatsen. Het bord C2, eenrichtingsweg, in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee. Onder de borden wordt het onderbord OB54, uitgezonderd (brom)fietsers, geplaatst.

 

Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekening ‘Paantjensstraat eenrichtingsverkeer verkeersbesluittekening’ met tekeningnummer 312614 welke onderdeel uitmaak van dit verkeersbesluit.

 

 

Belangenafweging

 

Het eenrichtingsverkeer in de Paantjensstraat wordt ingesteld om de verkeersafwikkeling van en naar de Markt in Prinsenbeek goed af te wikkelen. Daarnaast wordt de nadruk in de straat op wonen gelegd. Door het instellen van éénrichtingsverkeer kan er een goed trottoir gerealiseerd worden voor voetgangers. Omwonenden hebben tijdens een bijeenkomst aangegeven positief te staan tegenover het instellen van eenrichtingsverkeer.

 

Door het instellen van het eenrichtingsverkeer zal in bepaalde gevallen een zeer beperkte afstand omgereden moeten worden. Alle aangelegen panden blijven bereikbaar, echter soms zal een andere aanrijroute gekozen moeten worden. Gezien de beperkte afstand omrijden vindt het college het belang van een goede verkeersafwikkeling zwaarder wegen dan de belangen van weggebruikers om te allen tijde de kortste afstand te kunnen rijden. Voor (brom)fietsers geldt het eenrichtingsverkeer niet.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie Zeeland, West-Brabant.

 

Besluiten

I. In verband met het instellen van het eenrichtingsverkeer op de Paantjensstraat;

- het bord C3, eenrichtingsweg, aan de zijde van de Peperbos te plaatsen;

- het bord C2, eenrichtingsweg, in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee aan de zijde van Markt te plaatsen;

- onder de borden wordt het onderbord OB54, uitgezonderd (brom)fietsers, geplaatst.

 

II. Een en ander overeenkomstig tekening, ‘Paantjensstraat eenrichtingsverkeer verkeersbesluittekening’ met tekeningnummer 312614 welke onderdeel uitmaakt van dit besluit.

 

III. De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 30 oktober 2019.

 

 

Breda, 30 oktober 2019.

 

 

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Breda,

namens dezen,

Medewerker beleid & advies

 

 

A. Kuijpers.

 

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.officielepublicaties.nl en www.overheid.nl. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij Mevr. I. Goos via telefoonnummer 14 076.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

a. naam en adres

b. de dagtekening

c. omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit ‘Paantjensstraat eenrichtingsverkeer’

d. de gronden van het bezwaar

U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

Bijlagen onderdeel uitmakend van die besluit

Tekst ‘Paantjensstraat eenrichtingsverkeer verkeersbesluittekening’ met tekeningnummer 312614’

Naar boven