Call for proposals Hbo-postdoc, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Handleiding hbo-postdoc,

indieningsronde maart 2020

Utrecht, oktober 2019

Nationaal Regieorgaan

Praktijkgericht Onderzoek

(onderdeel van NWO)

Inhoud

1

Inleiding

1

1.1

Achtergrond

1

1.2

Beschikbaar budget

2

1.3

Geldigheidsduur call for proposals

2

     

2.

Doel

2

     

3.

Richtlijnen voor aanvragers

2

3.1

Wie kan subsidie aanvragen

2

3.2

Wanneer kan aangevraagd worden

2

3.3

Hoe wordt de aanvraag opgesteld en ingediend

3

3.4

Algemene subsidievoorwaarden

3

3.5

Specifieke subsidievoorwaarden

4

3.6

Financiële voorwaarden

5

     

4.

Procedure

6

4.1

Ontvankelijkheid

6

4.2

Beoordeling

6

4.3

Beoordelingscriteria

7

4.4

Besluitvorming

7

4.5

Indicatief tijdpad

8

     

5.

Uitvoering

8

     

6.

Contact en overige informatie

8

     
 

Bijlage

10

1. Inleiding

1.1 Achtergrond

Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (hierna te noemen Regieorgaan SIA), onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), heeft als taak de ontwikkeling van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen te stimuleren en voert daartoe onder andere de regeling hbo-postdoc uit.

Regieorgaan SIA doet dit onder andere door het ondersteunen van hogescholen in het creëren van krachtige onderzoeksgroepen die samen met het beroepenveld en het onderwijs hun expertise kunnen uitbouwen. Sterke onderzoeksgroepen dragen bij aan een herkenbaar en kwalitatief hoogwaardig onderzoeksprofiel van hogescholen. Een toename van goed toegerust onderzoekspersoneel is nodig om te komen tot sterke onderzoeksgroepen.

Bovendien draagt de inzet van meer gepromoveerde docent-onderzoekers bij aan de kwaliteit van het onderwijs van hogescholen.

Hogescholen en het Ministerie van OCW delen de ambitie om de verbinding tussen hbo-onderzoek en onderwijs te versterken. In de Talentbrief (januari 2017) van de Minister van OCW staat: “[...] streef ik ernaar om zoveel mogelijk gepromoveerde hbo-docenten te behouden voor het hbo. Daarnaast zou het goed zijn als er méér gepromoveerden aan de hogeschool aan de slag zouden gaan, als docent en als onderzoeker. Dit is cruciaal voor de gewenste kwaliteitsimpuls voor de hogescholen gericht op de verwevenheid van onderwijs en praktijkgericht onderzoek. [...] Hierbij is het belangrijk dat praktijkonderzoek en lectoraten niet los komen te staan van de onderwijspraktijk, maar dat we die juist weten te verrijken door de verbinding met onderzoek.”

Met de introductie van het hbo-postdocprogramma wordt een follow-up voor gepromoveerde docenten in het hbo gecreëerd van 2 jaar (0,8-1,0 fte per postdoc). Tijdens deze 2 jaar is de postdoc 50% beschikbaar voor het onderwijs en 50% voor onderzoek binnen een bestaand onderzoeksprogramma van de hogeschool.

1.2 Beschikbaar budget

Het beschikbare budget voor deze call is € 800.000. Per subsidieaanvraag (verder te noemen aanvraag) kan maximaal € 80.000 worden aangevraagd.

1.3 Geldigheidsduur call for proposals

Deze call for proposals is geldig voor de indieningsronde hbo-postdoc met de deadline en -tijd 3 maart 2020, 14.00 uur Nederlandse tijd.

De regeling hbo-postdoc kent een ‘tussentijds ophaalmoment’, te weten 12 november 2019, 14:00 uur Nederlandse tijd.

2. Doel

Het hbo-postdocprogramma heeft de volgende doelstellingen:

  • 1. De kwaliteit van het onderzoek in het hbo versterken, door middel van verdiepende onderzoeksactiviteiten.

  • 2. Een impuls geven aan de verwevenheid van onderwijs en praktijkgericht onderzoek in het hbo.

  • 3. Carrièreperspectief bieden voor gepromoveerde docenten in het hbo:

    • a. om gepromoveerde docenten te behouden en mogelijkheden te bieden ten aanzien van professionalisering;

    • b. om gepromoveerden van buiten het hbo aan te trekken.

Het programma richt zich enerzijds op talentontwikkeling van de individuele docentonderzoekers en anderzijds op de inbedding van gepromoveerden binnen hogescholen. Het postdocprogramma biedt onderzoekers een extra loopbaanstap en geeft hen daarmee de mogelijkheid hun expertise en vaardigheden verder te verdiepen en te versterken. Hogescholen worden met het postdocprogramma gestimuleerd te werken aan continue en duurzame docentprofessionalisering. Daarnaast draagt de inzet van kwalitatief hoogwaardig onderzoekspersoneel bij aan een herkenbaar onderzoeksprofiel van de hogeschool, waarbij de verbinding tussen onderwijs en praktijkgericht onderzoek het uitgangspunt is.

3. Richtlijnen voor aanvragers

3.1 Wie kan subsidie aanvragen

De aanvrager dient een door de overheid bekostigde hogeschool (hierna te noemen aanvrager) te zijn, zoals bedoeld in artikel 1.8 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) en dient tevens één resterend trekkingsrecht te hebben zoals opgenomen in de bijlage (overzicht resterende trekkingsrechten postdocposities 2019).

De persoon die de subsidieaanvraag (hierna te noemen aanvraag) indient in ISAAC wordt geacht hiertoe te zijn gemachtigd door het College van Bestuur van de aanvragende hogeschool.

De aanvrager ontvangt alle correspondentie met betrekking tot de aangevraagde subsidie.

3.2 Wanneer kan aangevraagd worden

Aanvragen kunnen worden ingediend tot uiterlijk 3 maart 2020, 14.00 uur Nederlandse tijd. Aanvragen die na de deadline worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.

De regeling hbo-postdoc kent een ‘tussentijds ophaalmoment’, te weten 12 november 2019, 14:00 uur Nederlandse tijd. Aanvragen die voor dit tussentijds ophaalmoment worden ingediend worden dan in behandeling genomen.

3.3 Hoe wordt de aanvraag opgesteld en ingediend

Een aanvraag omvat de volgende documenten:

  • het volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier;

  • het postdoc-voorstel, inclusief cv van de postdoc-kandidaat;

  • de begroting in excel met aangevraagde subsidie, cofinanciering en kostenonderbouwing en gegevens over de aanstelling van de postdoc.

  • overzicht van betrokkenen in het kader van de ‘Code omgang met persoonlijke belangen’ van NWO.

Het is wenselijk om het overzicht van de betrokkenen uiterlijk 1 week voor het ophaalmoment 12 november 2019 in te dienen en/of uiterlijk 2 weken voor de deadline 3 maart 2020 in te dienen, zodat de toets op persoonlijke belangen van de beoogde beoordelaars van de aanvragen al kan starten. Dit verkort de benodigde tijd voor het zorgvuldig doorlopen van het beoordelingsproces.

Het indienen van een aanvraag gebeurt via het aanvraag- en rapportagesysteem ISAAC.

Het is verplicht de via ISAAC beschikbare documenten te gebruiken.

De directe link naar deze call in ISAAC is: https://www.isaac.nwo.nl/subsidieaanvraag?extref=HBOPD20184

De aanvrager is verplicht de aanvraag via zijn/haar ISAAC-account in te dienen. Indien de aanvrager nog geen ISAAC-account heeft, dient hij/zij dat minimaal één werkdag voor het indienen van de aanvraag aan te maken in verband met het tijdig kunnen verhelpen van eventuele aanmeldproblemen.

Het inlogscherm ISAAC is bereikbaar via: www.isaac.nwo.nl

De handleiding ISAAC is bereikbaar via: www.isaac.nwo.nl/help.

De ISAAC helpdesk is bereikbaar via: isaac.helpdesk@nwo.nl

3.4 Algemene subsidievoorwaarden

Voor alle aanvragen geldt de ‘NWO-subsidieregeling 2017’.

De maximaal aan te vragen subsidieomvang is € 80.000. De looptijd van de subsidieperiode is maximaal 24 maanden. Inzet van subsidie buiten de looptijd is niet mogelijk. De startdatum is afhankelijk van de aanstelling van de postdoc-kandidaat, doch is binnen de periode 15 januari 2020 en 1 januari 2021.

Subsidiëring van (deel) activiteiten die reeds zijn gesubsidieerd vanuit andere bronnen, is niet mogelijk.

De aanvrager is verantwoordelijk voor het maken van afspraken met de betrokkenen over de toegang tot en de rechten op onderzoeksresultaten en, indien van toepassing, over intellectueel eigendom. Tevens dienen afspraken te worden gemaakt over open access publicaties, ethische aspecten en datamanagement, zoals hieronder weergegeven.

Open Access publicatie

Alle wetenschappelijke publicaties van onderzoek die zijn gefinancierd op basis van toekenningen voortvloeiend uit deze call for proposals dienen onmiddellijk (op het moment van publicatie) wereldwijd vrij toegankelijk te zijn (Open Access). Er zijn verschillende manieren voor onderzoekers om Open Access te publiceren. Een uitgebreide toelichting is te vinden op www.nwo.nl/openscience.

Ethische aspecten

Voor bepaalde onderzoeksactiviteiten is een goedkeurende verklaring van een erkende Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC) of een Dier Experimenten Commissie (DEC) nodig. Daarnaast is voor bepaalde onderzoeksactiviteiten een vergunning nodig op grond van de Wet Bevolkingsonderzoek (WBO).

Datamanagement

Bij goed onderzoek hoort verantwoord datamanagement. Regieorgaan SIA streeft ernaar dat onderzoeksdata, die voortkomen uit onderzoek gefinancierd met publieke middelen, zo veel mogelijk duurzaam beschikbaar komen voor hergebruik door andere onderzoekers. Regieorgaan SIA wil bovendien het bewustzijn bij onderzoekers over het belang van verantwoord datamanagement vergroten. De datamanagementparagraaf maakt daarom deel uit van de aanvraag.

De aanvrager dient vier vragen te beantwoorden over datamanagement binnen de beoogde onderzoeksactiviteiten van de postdoc. Men wordt dus reeds voor aanvang van het onderzoek gevraagd te bedenken hoe de verzamelde data geordend en gecategoriseerd moeten worden zodat deze vrij beschikbaar kunnen worden gesteld. Vaak zullen al bij het tot stand komen van de data en de analyse daarvan maatregelen getroffen moeten worden om opslag en deling later mogelijk te maken. De aanvrager kan zelf aangeven welke onderzoeksdata zij voor opslag en hergebruik relevant acht.

De datamanagementparagraaf in de aanvraag wordt niet meegenomen in de beoordeling door de beoordelingscommissie en derhalve ook niet meegewogen in de beslissing door het bestuur van Regieorgaan SIA om een aanvraag al of niet te honoreren. De beoordelingscommissie kan wel advies geven aan het bestuur van Regieorgaan SIA met betrekking tot de datamanagementparagraaf.

Aansluiting op landelijke onderzoeksthema’s

Regieorgaan SIA wenst geïnformeerd te worden tot welke landelijke onderzoeksthema’s de onderzoekseenheid – waarbinnen de postdoc zijn of haar activiteiten uitvoert – zich verhoudt. Op het aanvraagformulier dient daarom te worden aangegeven bij welke thema’s van Onderzoek met impact, Strategische onderzoeksagenda hbo 2016 – 2020 van de Vereniging Hogescholen de activiteiten aansluiten.

Bijdrage aan Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid en NWA

Ter versterking van het Nederlandse kennis- en innovatiesysteem neemt Regieorgaan SIA deel aan het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de rijksoverheid. Daarnaast zet Regieorgaan SIA zich actief in om hogescholen optimaal mee te laten doen met praktijkgericht onderzoek binnen de verschillende routes van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Indien van toepassing dient daarom in de aanvraag te worden aangegeven bij welke topsector, missie en/of NWA-route het traject aansluit. Voor meer informatie zie de NWO-pagina over het missiegedreven innovatiebeleid en de NWA-pagina voor de 25 route.

3.5 Specifieke subsidievoorwaarden

Trekkingsrechten

In de bijlage (overzicht resterende trekkingsrechten postdocposities 2019) is per hogeschool het resterend trekkingsrecht aangegeven, oftewel het maximale aantal postdocposities waar subsidie voor kan worden aangevraagd. Het totale aantal postdocposities per hogeschool is mede tot stand gekomen op basis van de ingeschreven studentenaantallen per 1 februari 2018. De bron aan gegevens is afkomstig van de Vereniging Hogescholen.

Vervallen van trekkingsrechten

Indien voor de deadline 3 maart 2020 14.00 uur geen aanvraag is ingediend vervalt het gereserveerde trekkingsrecht van de hogeschool zoals opgenomen in de bijlage.

Lector

De aanvraag dient te zijn opgesteld onder verantwoordelijkheid van een lector van de hogeschool. Voor de hogescholen die aangesloten zijn bij het samenwerkingsverband Radiant Lerarenopleidingen geldt dat de aanvraag is opgesteld onder verantwoordelijkheid van een lector binnen het samenwerkingsverband (dus niet noodzakelijkerwijs van de aanvragende hogeschool). Ook hogescholen aangesloten bij de samenwerkingsverbanden ARIAS (Amsterdam Research Institute for Arts and Science), RASL (Rotterdam Arts and Sciences Lab) en ACPA (Academy of Creative and Performing Arts) kunnen, indien gewenst, van deze mogelijkheid gebruik maken. De lector is gedurende de subsidieperiode verantwoordelijk voor de samenhang van de onderzoeksactiviteiten die door de postdoc worden uitgevoerd. De postdoc is hiërarchisch ingebed binnen de onderzoekseenheid (lectoraat, onderzoeksgroep of kenniscentrum) van de desbetreffende lector. Indien de betrokken lector van een andere hogeschool (binnen een samenwerkingsverband) afkomstig is, is de aanvragende hogeschool verantwoordelijk voor het maken van afspraken met de betrokken hogeschool over de hiërarchische inbedding van de postdoc.

Opleidingsmanager

De hogeschool draagt een opleidingsmanager voor die samen met de lector verantwoordelijk is voor de verwevenheid tussen onderzoek en onderwijs en voor de hiërarchische en duurzame inbedding van de postdoc. De opleidingsmanager en de lector maken hierover expliciete onderlinge afspraken.

Postdoc-kandidaat

De postdoc-kandidaat is gepromoveerd en heeft aantoonbaar actuele ervaring en/of affiniteit met praktijkgericht onderzoek en onderwijs, blijkend uit zijn/haar cv. De totale aanstelling (gelijk verdeeld over onderzoek én onderwijs) van de postdoc heeft een minimale duur van 24 maanden met een inzet van minimaal 0,8 fte.

Cofinanciering

De hogeschool draagt bij aan een deel van de loon- en materiële kosten van de postdoc. Deze co-financiering bedraagt minimaal 50% van de totale kosten. Dit zijn ten minste de loonkosten voor de onderwijsactiviteiten. Tevens is het mogelijk om andere stimuleringsgelden als cofinanciering in te brengen in het traject mits duidelijk wordt aangegeven welke subsidie voor welke (deel)activiteiten wordt ingezet en mits dit vanuit de andere regeling voor stimuleringsgelden is toegestaan.

3.6 Financiële voorwaarden

De kosten die met deze subsidie gefinancierd kunnen worden, betreffen de gemaakte en/of betaalde loonkosten en materiële kosten van de postdoc-kandidaat, gebaseerd op kostprijs, inclusief eventuele niet-verrekenbare btw.

Loonkosten postdoc

Voor de loonkosten worden de tarieven conform de Handleiding Overheidstarieven (HOT) uit het jaar 2017 gehanteerd. De tarieven 2017 mogen voor de gehele looptijd van de subsidie worden toegepast. Het tarief van de postdoc wordt bepaald op basis van de CAO hbo schalen 10, 11, of 12. De toegestane tarieven in de HOT betreffen uitsluitend de tarieven conform de volgende tabel.

Schaal

Kostendekkend tarief per uur

Schaal

Kostendekkend tarief per uur

1

43

10

72

2

46

11

79

3

48

12

87

4

53

13

95

5

53

14

103

6

56

15

111

7

59

16

119

8

63

17

127

9

68

18

136

Tabel: Integrale loonkosten per salarisschaal 2017 (bedragen in euro’s)

Deze tarieven zijn integraal toepasbaar en het hanteren van deze tarieven is zonder toelichting of berekening toegestaan.

Hogere tarieven dan de HOT zijn niet toegestaan. Lagere tarieven dan de HOT zijn wel toegestaan, maar mogen niet willekeurig worden opgevoerd. Eventuele lagere tarieven moeten kunnen worden onderbouwd, bijvoorbeeld op basis van een interne kostprijsberekening. De instellingsaccountant hoeft hier geen accountantscontrole toe te passen; tarieven lager dan de HOT zijn voor Regieorgaan SIA altijd akkoord. Alleen consistente toepassing is vereist.

Materiële kosten

Om de postdoc te ondersteunen in de onderzoeksactiviteiten kunnen materiële kosten worden opgevoerd. Hieronder valt: verbruik van materialen, hulpmiddelen, prototypes, testopstellingen en overige kosten zoals dienstreizen. Aanschaffingen van machines en apparatuur kunnen niet worden opgevoerd. Voor machines en apparatuur kunnen slechts de aan het traject toe te rekenen afschrijvingskosten of leasetermijnen worden opgevoerd.

Afschrijvingstermijnen worden berekend op basis van de historische aanschafprijs exclusief financieringskosten, een lineaire afschrijvingsmethode en een levensduur van vijf jaar. Opvoering van kosten voor gebruik van apparatuur ouder dan vijf jaar is dus niet mogelijk.

Voor materiële kosten kan maximaal € 5.000 aan subsidie worden aangevraagd.

De aangevraagde subsidiebedragen in de ingediende begroting voor loonkosten en materiële kosten gelden als maxima.

4. Procedure

4.1 Ontvankelijkheid

Iedere, via ISAAC, ingediende aanvraag wordt direct geregistreerd door middel van een dossiernummer. Dit dossiernummer geldt als vast kenmerk voor alle verdere correspondentie.

De aanvraag wordt na het verstrijken van het ophaalmoment dan wel de deadline gecontroleerd op de juistheid ten aanzien van volledigheid en vormvereisten. Indien de aanvraag hieraan voldoet, wordt deze ontvankelijk verklaard en in behandeling genomen. De aanvrager ontvangt daarvan bericht.

Daarnaast wordt gecontroleerd of het maximum aantal aanvragen per hogeschool niet is overschreden (zie bijlage: Overzicht resterende trekkingsrechten postdocposities 2019). Indien dit wel het geval is krijgt de hogeschool de gelegenheid om binnen de gestelde termijn het benodigde aantal aanvragen terug te trekken zodat aan het maximum aantal aanvragen is voldaan.

Voldoet de aanvraag niet aan de volledigheid en vormvereisten, dan wordt de aanvrager de mogelijkheid geboden de ontbrekende gegevens binnen een daartoe gestelde termijn te verstrekken. Indien de ontbrekende gegevens binnen de gestelde termijn worden aangeleverd en akkoord worden bevonden, wordt de aanvraag alsnog ontvankelijk verklaard en in behandeling genomen. De aanvrager ontvangt daarvan bericht.

Indien de ontbrekende gegevens niet binnen de gestelde termijn zijn verstrekt, wordt de aanvraag niet-ontvankelijk verklaard en buiten behandeling gesteld. De aanvrager ontvangt daarvan bericht.

4.2 Beoordeling

Wanneer een aanvraag in behandeling is genomen, wordt de aanvraag voorgelegd aan en beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie. Deze bestaat uit experts afkomstig uit de onderzoekswereld en uit de praktijk.

De beoordelingscommissie beoordeelt elke aanvraag afzonderlijk op basis van de beoordelingscriteria die zijn beschreven in paragraaf 4.3.

De beoordelingscommissie beoordeelt de aanvraag eerst schriftelijk. Deze voorlopige beoordeling wordt schriftelijk aan de hogeschool medegedeeld. Indien de voorlopige beoordeling van de beoordelingscommissie positief is, vormt dit ook haar definitieve beoordeling.

Indien de voorlopige beoordeling negatief is, ontvangt de hogeschool, vanuit het principe van hoor en wederhoor, de gelegenheid om hier binnen de gestelde termijn schriftelijk op te reageren. In voorkomende gevallen kan de beoordelingscommissie de hogeschool verzoeken nadere schriftelijke informatie aan te leveren, dan wel uitnodigen voor een toelichtend gesprek, voorafgaand aan de definitieve beoordeling.

Op basis van de aanvraag, de voorlopige beoordeling en de eventuele reactie hierop van de hogeschool, stelt de beoordelingscommissie haar definitieve beoordeling vast.

Bij een negatief eindoordeel, na de beoordeling na het ophaalmoment van november 2019, komt het trekkingsrecht opnieuw beschikbaar voor de desbetreffende hogeschool. Dit betekent dat de hogeschool opnieuw een (aangepaste) aanvraag voor de volgende indieningsronde kan indienen, mits de deadline van de ronde nog niet is verstreken. Bij een negatief eindoordeel na het beoordelingsmoment maart 2020 vervalt het dan resterend trekkingsrecht.

De beoordelingscommissie brengt verslag uit van haar werkwijze en brengt een advies uit aan het bestuur van Regieorgaan SIA.

Voor alle bij de beoordeling en/of besluitvorming betrokken personen is de Code omgang met persoonlijke belangen van NWO van toepassing.

4.3 Beoordelingscriteria

De aanvragen worden door de beoordelingscommissie beoordeeld aan de hand van drie beoordelingscriteria:

  • 1. Kwaliteit van de onderzoekactiviteiten;

  • 2. Verwevenheid onderzoek en onderwijs;

  • 3. Continuïteit en duurzame inbedding.

De beoordelingscriteria worden hieronder toegelicht.

Kwaliteit van de onderzoeksactiviteiten
  • De postdoc heeft een duidelijk omschreven positie (inhoudelijk en hiërarchisch) binnen een bestaande onderzoekseenheid. Deze onderzoekseenheid is strategisch ingebed in de onderzoeksagenda van de hogeschool en sluit aan bij de strategische onderzoeksagenda Onderzoek met impact van de Vereniging Hogescholen.

  • De onderzoeksactiviteiten van de postdoc dragen aantoonbaar bij aan verdieping van een onderwerp dat past binnen de desbetreffende onderzoekseenheid van de hogeschool.

  • De postdoc heeft aantoonbaar recente onderzoekservaring en is in staat de voorgestelde praktijkgerichte onderzoeksactiviteiten uit te voeren, waarbij vraagsturing vanuit de praktijk en samenwerking met relevante praktijkpartners centraal staan.

  • In het plan wordt duidelijk beschreven hoe de postdoc actief deelneemt aan activiteiten die bijdragen aan het kwaliteitszorgsysteem (volgens de standaarden van het Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek 2016–2022) ten behoeve van het praktijkgericht onderzoek van de hogeschool.

Verwevenheid onderzoek en onderwijs
  • Het plan geeft een helder overzicht van de beoogde onderwijstaken van de postdoc. Hieruit blijkt op welke manier de onderzoeksvaardigheden van de postdoc bijdragen aan onderwijsverrijking van één of meerdere aan het onderzoeksthema gerelateerde hbo-opleidingen.

  • De aanvraag beschrijft welke visie de hogeschool heeft op de verwevenheid tussen onderzoek en onderwijs, inclusief de doorwerking van onderzoeksresultaten in het onderwijs (zoals bijvoorbeeld curriculumontwikkeling). Deze visie vormt de basis van de onderlinge afspraken tussen lector en opleidingsmanager en vertaalt zich in een samenhangend takenpakket van de postdoc.

Continuïteit en duurzame inbedding
  • De aanvraag bevat een heldere beschrijving van de wijze waarop de hogeschool de begeleiding van de postdoc en de ondersteuning voor verdere professionalisering van de postdoc vormgeeft.

  • Uit het plan blijkt dat de professionalisering van de postdoc voldoende gericht is op verdere ontwikkeling van onderzoeksvaardigheden, maar ook voldoende ruimte biedt voor de ontwikkeling van projectleiderschapsvaardigheden en/of onderwijsvaardigheden.

  • De hogeschool heeft een helder omschreven visie op het carrièreperspectief van haar onderzoekers, gericht op continuïteit van aanstellingen en duurzame inbedding van postdocs. In lijn met deze visie is in het plan beschreven welke inspanning zal worden geleverd om de postdoc na afloop van de subsidieperiode duurzaam te behouden.

Op elk van de criteria moet voldoende worden gescoord om in aanmerking te komen voor een positief oordeel van de beoordelingscommissie.

4.4 Besluitvorming

De beoordelingscommissie brengt verslag uit van haar werkwijze en brengt advies uit aan het bestuur van Regieorgaan SIA.

Het bestuur van Regieorgaan SIA toetst de gevolgde procedure en besluit op basis van het advies van de beoordelingscommissie.

Het besluit van het bestuur van Regieorgaan SIA wordt schriftelijk meegedeeld.

Regieorgaan SIA streeft ernaar het besluit op de aanvragen die zijn ingediend voor het ophaalmoment november 2019 in januari 2020 bekend te maken en het besluit op de aanvragen die zijn ingediend ten tijde van sluiting van de call in mei 2020 bekend te maken. In een bezwaar- en beroepsprocedure is voorzien. Informatie hierover is te vinden op de website van NWO.

4.5 Indicatief tijdpad

12 november 2019, 14.00 uur Ned.tijd

Ophaalmoment aanvragen

November 2019

Vergadering beoordelingscommissie

December 2019

Hoor en wederhoor

December 2019

Vergadering beoordelingscommissie

Januari 2020

Vaststelling beoordeling door beoordelingscommissie en besluitvorming door bestuur Regieorgaan SIA

Januari 2020

Bekendmaking

3 maart 2020, 14.00 uur Ned.tijd

Deadline indiening aanvragen

Maart 2020

Vergadering beoordelingscommissie

April 2020

Hoor en wederhoor

April 2020

Vergadering beoordelingscommissie

Mei 2020

Vaststelling beoordeling door beoordelingscommissie en besluitvorming door bestuur Regieorgaan SIA

Mei 2020

Bekendmaking

5. Uitvoering

De hogeschool is verantwoordelijk voor de uitvoering van de aanstelling en begeleiding van de postdoc.

De hogeschool benoemt de (beoogde) contactpersoon.

De subsidie wordt als volgt beschikbaar gesteld:

  • 20% van het toegekende subsidiebedrag (voorschot) binnen vier weken na ontvangst en goedkeuring van een afschrift of verklaring van de aanstelling van de postdoc;

  • 65% van het toegekende subsidiebedrag (voorschot) binnen vier weken na het eerste jaar van de aanstelling van de postdoc;

  • restantbetaling binnen vier weken na het afgeven van het besluit omtrent vaststelling van het definitieve subsidiebedrag.

Afschrift van de aanstelling van de postdoc

Binnen vier weken na de startdatum, dient de hogeschool in ISAAC een afschrift of verklaring van de aanstelling van de postdoc in.

Deze aanstelling dient conform de aanvraag (naam van de postdoc) en de ingediende begroting (minimaal 0,8 fte en salarisschaal 10, 11 of 12) te zijn. De hogeschool ontvangt bericht van ontvangst en goedkeuring van dit afschrift.

Monitoring

Regieorgaan SIA wenst geïnformeerd te worden over de voortgang van de onderzoeksactiviteiten van de postdoc, de realisatie van gemaakte afspraken gericht op de verbinding onderwijs-onderzoek en de realisatie en inspanning van de hogeschool betreffende de duurzame inbedding van de postdoc. De wijze waarop Regieorgaan SIA geïnformeerd wenst te worden, wordt kenbaar gemaakt in het subsidiebesluit dat volgt bij toekenning van subsidie.

Wijzigingsverzoeken

Voor iedere substantiële wijziging van het gehonoreerde postdocplan is schriftelijke toestemming van Regieorgaan SIA vereist. Wat verstaan wordt onder substantiële wijzigingen wordt kenbaar gemaakt in het subsidiebesluit dat volgt bij toekenning van subsidie.

6. Contact en overige informatie

Inhoudelijke vragen

Op de pagina hbo-postdoc op de website van Regieorgaan SIA is de meest recente informatie te vinden. Hier vindt u ook de contactgegevens van de programmamanager. Het aanvraagformulier, het model postdocvoorstel en het begrotingsformat worden via ISAAC beschikbaar gesteld.

Vragen van technische aard

Hiertoe verzoeken wij u contact op te nemen met de ISAAC-helpdesk. Wij raden u aan eerst de ISAAC-handleiding door te nemen voordat u contact opneemt met de helpdesk.

De helpdesk van ISAAC is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur, telefoonnummer 020-346 71 79. U kunt ook uw vraag per e-mail sturen naar isaac.helpdesk@nwo.nl.

BIJLAGE

Overzicht resterende trekkingsrechten postdocposities 2019

Hogeschool

Totaal aantal postdoc posities

Reeds toegekende postdoc posities

Resterend aantal postdoc posities

Thomas More Hogeschool

1

0

1

Design Academy Eindhoven

1

0

1

Katholieke Pabo Zwolle

1

0

1

Gerrit Rietveld Academie

1

0

1

Marnix Academie

1

0

1

ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten

1

0

1

HAS Hogeschool

2

1

1

Breda University of Applied Sciences

2

1

1

Hogeschool Utrecht

4

3

1

Fontys Hogescholen

4

3

1

Totaal

18

8

10

Tabel: Overzicht resterende trekkingsrechten postdocposities 2019

Naar boven