Kennisgeving bestemmingsplan en milieueffectrapport CCEP locatie Dongen “Notitie over de inhoud van het milieueffectrapport”

Logo Dongen

Burgemeester en wethouders van Dongen maken op grond van artikel 7.9 lid 1 en artikel 7.11 van de Wet milieubeheer (Wm) bekend dat de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) ter inzage ligt die is opgesteld ten behoeve van het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan CCEP locatie Dongen (plaatselijk bekend als de locatie van Coca Cola Eindsestraat 137-139 op bedrijventerrein De Wildert).

Iedereen kan een zienswijze geven op de inhoud van de NRD en aangeven wat naar zijn of haar mening in het milieueffectrapport moet worden onderzocht.

De wettelijke adviseurs worden apart gevraagd een advies over de NRD uit te brengen.

Aanleiding

Er wordt een nieuw bestemmingsplan voorbereid voor de locatie van Coca-Cola European Partners (CCEP) op industrieterrein De Wildert.

Voor het industrieterrein De Wildert geldt momenteel een bestemmingsplan uit 1980. Dit plan is gedateerd en zorgt het in de praktijk voor uitdagingen in de verlening van omgevingsvergunningen ingeval van wijziging of uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten. Ook is dit plan uit 1980 niet digitaal te raadplegen. Zowel CCEP als de gemeente Dongen hebben behoefte aan een nieuwe juridisch-planologische regeling voor CCEP die voldoet aan de huidige beleidsinzichten en wetgeving en die ruimte schept voor toekomstige bedrijfsmatige ontwikkelingen. Daartoe wordt een nieuw bestemmingsplan opgesteld. In het kader van de bestemmingsplanprocedure dient tevens een milieueffectrapportage (m.e.r.-procedure) te worden doorlopen en wordt een milieueffectrapport (planMER) opgesteld.

PlanMER en NRD

In hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer (Wm) is geregeld dat van plan- en besluitvorming met mogelijke grote milieugevolgen, de effecten op het milieu in beeld moeten worden gebracht. In de bijlage bij het Besluit milieueffectrapportage is bepaald voor welke activiteiten een m.e.r. -procedure doorlopen moet worden. Voor het bestemmingsplan CCEP-locatie is het doorlopen van een 'plan-m.e.r.'-procedure noodzakelijk om twee redenen.

  • 1.

    Het bestemmingsplan maakt activiteiten mogelijk die mogelijk significant negatieve effecten hebben op Natura 2000-gebieden. Hierdoor is een beoordeling nodig op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb). Wettelijk is bepaald dat in een dergelijk geval voor een bestemmingsplan een plan-m.e.r.-procedure moet worden gevolgd.

  • 2.

    Het bestemmingsplan vormt een kaderstellend plan voor activiteiten die in het milieuspoor mogelijk m.e.r.-(beoordelings)plichtig zijn. Zo kan de productie-uitbreiding van CCEP, wanneer de capaciteitsuitbreiding meer bedraagt dan 20 miljoen liter per jaar, m.e.r.-beoordelingsplichtig zijn bij de omgevingsvergunning voor milieu. Het bestemmingsplan dat als kaderstellend plan een dergelijke ontwikkeling mogelijk maakt, is volgens de wetgeving plan-m.e.r.-plichtig. 

De NRD is de eerste stap in de procedure voor de planMER. In de notitie wordt aangegeven welke milieuaspecten in het planMER worden onderzocht (reikwijdte) en in welke mate dat gebeurt (detailniveau).  

Ter inzagelegging NRD

De NRD zal van vrijdag 18 oktober 2019 tot en met donderdag 28 november 2019 ter inzage liggen bij de balie Bouwen van het gemeentehuis aan de Hoge Ham 62 te Dongen. De notitie is ook digitaal in te zien op onze website www.dongen.nl/ bestemmingsplannen / bestemmingsplan en milieueffectrapport CCEP locatie Dongen.  

Zienswijzen op NRD

Gedurende deze zes weken kan een ieder bij de gemeenteraad van Dongen op de volgende wijze een zienswijze naar voren brengen:

- schriftelijk, ter attentie van: de gemeenteraad van Dongen, postbus 10153, 5100 GE in Dongen;

- digitaal, door een e-mail te sturen naar info@dongen.nl, ter attentie van de gemeenteraad van Dongen;

- mondeling, na afspraak met mevrouw M.C. Gorissen en/of mevrouw J. Rijken van het team Omgevingsbeleid, telefoonnummer: 14 0162, e-mail: connie.gorissen@dongen.nl en/of jolanda.rijken@dongen.nl.  

Vervolg procedure

Alle zienswijzen worden voorzien van een reactie en opgenomen in een Advies Reikwijdte en detailniveau . In het advies wordt aangegeven welke informatie het planMER uiteindelijk moet bevatten. Het planMER. maakt als milieuonderbouwing deel uit van het ontwerp en het definitief vastgestelde bestemmingsplan. Het planMER zal te zijner tijd tegelijkertijd met het ontwerpbestemmingsplan worden gepubliceerd en ter inzage worden gelegd. Op dat moment wordt de gelegenheid geboden om op het planMER te reageren.

De verwachting is dat in het tweede kwartaal van 2020 het ontwerp van het bestemmingsplan samen met de MER ter inzage wordt gelegd.

Dongen 17 oktober 2019

College van burgemeester en wethouders, gemeente Dongen

Naar boven